Beşiktaş, Gekas'ı durdurabilecek mi?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
Süper Lig'de 30. haftanın maçı olarak, hem Avrupa Kupaları'na katılma mücadelesini hem de kümede kalma yarışını direkt etkileyecek Akhisar Bld. Spor - Beşiktaş karşılaşmasını seçtik. Kısıtlı kadrosuna rağmen Hamza Hamzaoğlu önderliğinde harika bir iş çıkartan Ege temsilcisi, son beş haftada topladığı 10 puana rağmen henüz düşme hattından kurtulabilmiş değil. Tarihlerinde ilk kez Süper Lig'e çıkma başarısı göstermiş yeşil-siyahlıların bu takdire şayan direnişinde aslan payı hiç kuşkusuz attığı gollerle takımına 16 puan kazandıran Yunan golcü Theofanis Gekas. Ligin ikinci devresinde takıma katılmış olmasına ve ligde 10 maç forma giymiş olmasına rağmen Akhisar Belediyespor'un Süper Lig'de attığı toplam gol sayısının hemen hemen üçte biri Gekas'a ait. Kariyeri boyunca çıktığı 362 maçta 159 kez fileleri havalandıran, yaptığı 35 asistle de dikkat çeken yıldız golcü, Cumartesi gecesi oynanacak maçta, sorunlu Beşiktaş savunmasına büyük problemler yaşatabilir. Her ne kadar son oynadığı Antalyaspor karşılaşmasının ilk devresinde takım halinde topun arkasına geçerek savunma hassasiyetlerini yükselten bir Beşiktaş izlediysek de, o karşılaşmanın devre arasında taraftardan yükselen protestolar bu oyun anlayışına nasıl bakıldığının en büyük kanıtı.
Bu haftaya gelene kadar iç sahada 15 maça çıkan Hamzaoğlu'nun talebeleri yalnızca 3 kez (Antalyaspor, Sivasspor ve Trabzonspor) galibiyet sevinci yaşadılar ve deplasman maçlarına oranla daha başarısız bir grafik sergilediler. Ancak bu galibiyetlerin iki tanesinin son dört hafta içinde yaşanması da önemli. Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Bursaspor, Orduspor ve Eskişehirspor ise yeşil-siyahlıların iç sahada yenişemediği takımlar. Bu takımlar arasında ortak bir yön aranırsa -belki biraz Bursaspor'u ayırmakla birlikte- savunma güvenliğine öncelik veren, bir başka deyişle Akhisar Belediyespor'un temposuna ayak uyduran takımlar olduğu söylenebilir. Buradan çıkacak sonuç ise, Samet Aybaba'nın Antalyaspor karşılaşmasının bir bölümünde yaptığı gibi tempoyu yükseltmeden ve ileride baskı uygulatmadan maçı oynamayı seçmesi halinde sürprize davetiye çıkartacağı gerçeği. Beşiktaş, Akhisar deplasmanından üç puanla dönmek istiyorsa tempolu bir futbol oynamalı ve oyununu rakibine kabul ettirmeli. Bu noktada Beşiktaş'ın ligde oynadığı son beş maçta rakip filelere 4 gol gönderip, kalesinde 7 gol görerek bilindik görüntüsünden hayli uzaklaştığını da belirtmek gerekiyor. Evvelce yazdığımız gibi ofansif anlamdaki bu performans dalgalanmasının sebepleri arasında taktik gerekçeler olduğu kadar Almeida ve Niang'ın aynı anda sakatlık yaşamalarının da önemli payı var. Peki, takımlar bu karşılaşmaya hangi eksiklerle hazırlandılar? Ev sahibinde zorlu Beşiktaş maçı öncesinde sakat ve cezalı futbolcu bulunmadığını belirtelim. Bu durum Hamza Hamzoğlu'na en azından kulübeden kısıtlı da olsa hamle yapma şansı tanıyacaktır. Cezalı futbolcusu bulunmayan Beşiktaş'ta ise; İsmail Köybaşı, Uğur Boral, Almeida, İbrahim Toraman ve Escude'nin sakatlıkları bulunuyor. Durumu nispeten iyi olan Escude'nin maç gününe kadar oynayacak seviyeye gelmesi beklenirken, Niang'ın takımla birlikte çalışmalara başlaması önemli bir gelişme olarak görülebilir. Deplasman sıralamasında ligin en başarılı takımları arasında yer alan Beşiktaş, rakibinin tuzağına düşmez ise galibiyete yakın olacak. Yok, eğer aksi olur ve Akhisar takımı güçlü rakibini uyutmayı başarabilirse Gekas ile üç puanı kapıp kaçan takım olabilir.
 
Galatasaray - Elazığspor 
Şampiyonluğun ciddi favorisi Galatasaray, bir galibiyetle düşme hattının geriliminden uzaklaşmak isteyen Elazığspor'u ağırlıyor. Sarı-kırmızılılarda; Semih Kaya cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Sabri takıma dönerken, Çağlar'ın sakatlığı devam ediyor. Gribal enfeksiyon geçiren Hamit'in maçta forma giymesi bekleniyor. Konuk takımda ise Jake Jervis, Emir Kujovic ve Orhan Ak'ın sakatlıkları bulunduğu öğrenildi. Yılmaz Vural'ın son açıklamaları ve büyük takımlar karşısındaki cesur oyun anlayışı maçın gollü geçebileceğini gösteriyor. Son maçtan bu yana dinlenme fırsatı bulan Galatasaray'ın bilindik performansına geri dönebileceğini düşünüyorum.
 
Gençlerbirliği - Fenerbahçe 
Yoğun maç trafiği içerisindeki Fenerbahçe için zor bir deplasman. Türkiye Kupası maçından lige dönüş yapan sarı-lacivertlilerde as oyuncular hafta içi dinlendirildi. Kaleci Mert, Emre Belözoğlu, Moussa Sow ve Salih Uçan'ın çeşitli sakatlıkları bulunuyor ancak hızla düzelen Sow, Emre ve Salih'in bu maçta forma giyme ihtimalleri var. Başkent temsilcisinde ise Curri, Serkan, Kulusic ve Doğa'nın sakatlıkları bulunduğu öğrenildi. Son altı maçından dördü berabere biten Gençlerbirliği, bu sezon iç sahada kolay gol atıp kolay gol yiyor. Muhtemelen maç içinde güçlü bir direniş göstereceklerdir ancak son 6 deplasmanda yalnızca bir kez kaybeden Fenerbahçe maçın favorisi konumunda.
 
Antalyaspor - Bursaspor 
Haftanın zevkli ve çekişmeli geçmeye aday bu karşılaşmasında izleyenlerin bol gol izleme ihtimali var. Antalyaspor'un iç sahada maç başı gol ortalaması 2,28. Bursaspor'un deplasman maçlarında bu oran 1,5. Yeşil-beyazlılarda bu maç öncesi Belluschi ve Edu'nun sakatlıkları bulunuyor. Musa cezalı. Ev sahibinde ise Ali Tandoğan ve Mehmet Eren'in sakatlıkları söz konusu. Bu sezon topladığı puanların %70'ini iç sahada kazanan Antalyaspor, maça ciddi oranda asılacak. Bursaspor da Avrupa kupaları hedefi için maçtan 3 puanla ayrılmak zorunda. Bilhassa ilk 15-20 dakika içerisinde taraflardan biri gol bulursa çok ilginç bir maç izleyebiliriz.
 
Orduspor - Kasımpaşa 
Teknik adam değişimi yaşayan Orduspor, kümede kalma savaşında bu maça çok önem veriyor. Ev sahibinde Ferhat Çökmüş, konuk takımda Georgi Sarmov ve Yalçın Ayhan cezaları nedeniyle görev alamayacaklar. Ayrıca Orduspor'da Müslüm Yelken sakat, Yiğit Gökoğlan ve İbrahim Kaş kadro dışı. Lacivert-beyazlı takımda ise Djalma'nın sakatlığı olduğunu belirtelim. Kasımpaşa Beşiktaş ve Bursaspor'u geçerek Avrupa bileti almak istiyorsa bu maçı kazanmak durumunda ancak Orduspor da can havliyle mücadele verecek. Yeni teknik adamlar kısa vadede takımlara olumlu etki yapabiliyor. Bu sebeple Orduspor'un sürpriz şansından bahsedilebilir.
 
Eskişehirspor - Trabzonspor 
Türkiye Kupası maçlarından lige dönen takımların mücadelesi. İki ekip de hafta içi as oyuncularıyla mücadele ettiler. Eskişehirspor'da Alper Potuk cezası nedeniyle görev alamayacak. Ayrıca Rodrigo Tello'nun sakatlığı sürüyor. Bordo-mavili ekipte ise Emre Güral dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Bu maçta diri kalabilen takım 3 puan için daha şanslı olacak. Saha ve seyirci avantajına sahip Eskişehirspor'u bir adım önde görebiliriz çünkü Trabzonspor bu sezon lige konsantre olma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. 14 deplasmanda yalnızca 3 kez kazanan (Orduspor, Gençlerbirliği, Mersin İ.Y.) bordo-mavililerin işleri zor olacak.
 
Karabükspor - Mersin İ.Y. 
Düşme tehlikesi yaşayan Karabükspor, umutları tükenme noktasına gelen Mersin İdman Yurdu'nu konuk ediyor. Ev sahibinde Deumi ve Birol Hikmet, konuk takımda Serkan Yanık cezalı. Karadeniz ekibinde Shelton ve İshak'ın sakatlıkları devam ediyor. Mersin İdman Yurdu'nda Nobre, Culio, Bicik ve Mehmet Yıldız'ın sakatlığı bulunuyor. Nobre ve Culio'yu maça yetiştirmek için yoğun gayret var. Karabükspor evinde, Mersin İdman Yurdu ise deplasmanlarda istediği sonucu alamayan takımlardan. Gerek eksiklerin çokluğu gerekse de moral açıdan yaşanan sıkıntı nedeniyle Mersin İdman Yurdu bu maçta zorlanabilir. Karabükspor favori.
 
İ.B. Belediyespor - Gaziantepspor 
Düşme tehlikesini iyiden iyiye hissetmeye başlayan İ.B. Belediyespor, bu maça mutlak galibiyet parolasıyla hazırlandı. Takımda Zayatte ve Rızvan Şahin'in sakatlıkları var. Gaziantepspor ise Cenk Tosun'dan cezası nedeniyle faydalanamayacak. Yasin, Wilton ve Muhammet Demir'in de sakatlıkları bulunuyor. Kontrollü bir maç oynanması ve futbolseverlerin az gol izlemesi normal sonuç olur. Bu sezon deplasmanda sadece bir maç kazanabilen Gaziantepspor'un Olimpiyat Stadında işi zor olacak. İ.B. Belediyespor da son sekiz maçında bir kez kazanabildi ancak puana şiddetle ihtiyaçları var. İlk şansı İstanbul temsilcisine tanımak gerek.
 
Kayserispor - Sivasspor 
Hafta içinde Trabzonspor ile zorlu bir kupa maçı oynayan Sivasspor'da Erman Kılıç ve Ziya Erdal cezaları nedeniyle yoklar. Milan Cerny ve Erhan Güven'in de sakatlıkları bulunuyor. Kayserispor'da Abdullah ve Sefa'nın tedavilerine devam ediliyor. Evinde ligin etkili futbol sergileyen takımlarından biri olan Kayserispor bu maçın favorisi konumunda. Sivasspor'un geçmiş dönemde kupa maçlarından etkilendiğini görmüştük. 14 deplasman maçında 9 gol atabilmiş olmaları da önemli bir handikap. Bu problem tekrar edecek olursa Kayserispor rahat bir galibiyet alabilir gibi görünüyor.
Tüm yazılarını göster