BES'te kadınlar unutulmamalı

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

BES'in en önemli hedef kitlesi bence sosyal güvenceden uzak ev hanımları. Ev hanımları özendirilmeli ve BES onlara iyi anlatılmalı. Sistemin böylece çok daha hızla büyüdüğünü herkes görecek.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) yeni düzenlemeleri dün yürürlüğe girdi. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu bir milat. Gerçekten vatandaşlarımızın sistemi doğru anlaması, gelecek için büyük önem taşıyor. Yapılan yeni düzenlemeleri tekrar etmeyeceğim. Çok kısa olarak şöyle özetleyebilirim; sistem, devlet tarafından destekleniyor, şirketler burada sadece bir aracı, uzun vadeli düşünülmeli ve Türkiye'nin en kârlı yatırım enstrümanı denilebilir. "Biraz para biriktireyim sonra da gidip bir televizyon veya koltuk takımı alırım" diye sisteme girenlere, zamanından önce çıkacakları için şimdiden umduklarını bulamayacaklarını söyleyebilirim.
Televizyon reklamlarını, gazete ilanlarını takip ediyorum. Çok basit bir anlatım tercih edilmesini doğru buluyorum. Buradaki en büyük korkum bunun bir lotarya olarak algılanması. Diğer bir korkum, daha doğrusu sokaktaki vatandaşın korkusu, devletin bu teşvik sistemini kısa tutması. Sistem vatandaşlar tarafından doğru anlaşıldıktan, özel emeklilik ve tasarruf bilinci yerleştikten sonra ne yapılacaksa yapılmalı. Vatandaşın bu konuda kafasının rahatlaması sağlanmalı.
Ev hanımları hedef kitle
BES'in en önemli hedef kitlesi bence sosyal güvenceden uzak ev hanımları. Bu kesim dişinden tırnağından ve pazar alışverişinden artırarak gerçekleştirdiği birikimlerini BES'te değerlendirmeli. Ev hanımları özendirilmeli ve BES onlara iyi anlatılmalı. Sistemin böylece çok daha hızla büyüdüğünü herkes görecek. Çünkü kadınlarımız çok daha tasarrufa yatkın ve sabırlıdır. Reklamların ay içerisinde devam edeceğini tahmin ediyorum, ama asıl önemlisi ev hanımlarımız gibi hedef kitlelerde farkındalık yaratacak özel reklamlar çekildi mi acaba?
Birbirine karıştırılmamalı
BES'te kamu spotu yapılması ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Kamu spotu hazırlanmış, ama gösterimde mi bilemiyorum. Özet ile ben denk gelmedim, ama bu hazırlanan spotların direkt tasarrufu çağrıştırdığını duydum. "Çöp torbası yerine market torbasını çöp torbası yapın" gibi mesajlar içeriyormuş. Nasıl tasarruf edileceği konusu ayrı, ama bizim burada ilgilendiğimiz, tasarrufların nerelerde değerlendirileceği kısmında. Market torbasından çöp torbası yapılarak tasarruf ettikten sonra, altın alıp yastık altına konulması yerine BES'te değerlendirilmesi önerilmeli.
Kadınlar güvence de olmalı
Ev hanımlarına yönelik tanıtımlar artırılmalı. Sistemin başarısı sosyal güvenceden uzak ev hanımlarının katılımı ile pekiştirilebilir. Kadınlarımız da kendilerini güvencede hissedip yarınlara daha umutla bakabilirler. BES'in yeni düzenlemeleri ülkemize hayırlı olsun. 2013 yılı bu anlamda gerçek bir milat olarak görülmeli.

Tüm yazılarını göster