BES yalın olarak katılımcılara anlatılmalı

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili basında yazılar çıkıyor.  Üstelik sektördeki şirketler arasında rekabet kızışınca sektördeki veriler an ve an basın ile paylaşılır oldu. BES katılımcılarına ne kadar çok bilgi verilirse insanların da kafası hayli karışıyor. Bireysel Emeklilik satışı yapan direkt satış elemanları bu tanıtımı yaparlarken oldukça yalın bilgiler vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Tüketiciye öncelikle ;

- Hazine Müsteşarlığı BES katılımcılarının birikimlerini güvence altında tutmak için çok önemli düzenlemeler yaptı.

- Hazine BES şirketlerinde çok sıkı denetimler yapıyor.

- Birikimleriniz şirketlerde değil Devlet güvencesinde, yani "Takasbank"ta.

Küçük miktarlarda başka yatırım olanağınız yok..

- Bu yatırıma uzun vadeli bakmalısınız.

- Zamanından önce sistemden çıkacaksanız Devlet size verdiği teşviki geri alacağı için zarara uğrayabilirsiniz.

- Sistemin en büyük avantajı "vergi teşviki"dir. Yani bu vergi teşvikinden faydalanmazsanız kendinizi kar etmiş saymayın.

- Vergi teşviki ile birlikte en iyi getiri sağlayabileceğiniz bir yatırım aracı olduğunu unutmayın.

- Biriken fonunuzu mutlaka takip etmelisiniz. Bir yılda birden fazla f on değiştirme hakkınız olduğunu unutmayın.

- Hatta şirketinizi de değiştirme hakkınızın da olduğunu bilin.

Bence işin özeti bu. Bireysel Emeklilik sistemi ile ilgili şirketlerin web sitelerinden bilgi alınabileceği gibi, Emeklilik Gözetim Merkezi'nin web sitesinden de birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Sisteme katılımların artması için sistemde kalanların daha mutlu olabilmeleri için birkaç önerim olacak. Öncelikle BES şirketleri satışı yaptıktan sonra, göstermelik değil, birkez değil belirli periyotlarla katılımcılarına dokunmalılar. Onlara vergi teşvikinden faydalanıp faydalanmadıkları sormalılar. Bu konuda mutlaka bir yönlendirme yapmalılar. Bir de ayrıca fonları hakkında bilgi verilmeli ve fon tercihlerinde değişiklik yapmak isteyip istemedikleri sorulmalı. İnternetten girip bakabileceğim veya fonlarımı değiştirebileceğimi bildiğim halde ben bile bunu yapmadım. Ne zaman beni şirketten aradılar onlara yaptırdım. Bence şirketler arası küçük farklar, tercih nedenlerini hizmet tarafına kaydıracağa benziyor. Geçtiğimiz gün bir toplantıda karşılaştığım bir BES katılımcısı, şirketini "Hobi Kulüpleri" nedeniyle değiştireceğini söylediğinde gelecekte hizmetin ön plana geçeceğine ben de kanaat getirdim.

'Emeklilere vergi iadesi şart'

Bireysel Emeklilik Sistemini tüketicilerle çeşitli vesilelerle konuştuğumda çok sık gündeme gelen iki konu var. Bunlardan biri ülkemizdeki genç emeklilerinin sisteme katılmaları durumunda emekli maaşı haricinde vergi mükellefi değilse, sistemin en önemli avantajı olan vergi iadesinden faydalanamaması en büyük handikap. Bunun için sektör yöneticileri ile paylaşımlarımda, vergi iadesi için ilave bir girişimde bulunulmadan direkt olarak vergi düşülerek ödeme yapılması konusunun tartışıldığını dile getirdiler.

'BES'de borç vermeli'

Bir diğer konu ise, hayat sigortalarında olduğu gibi bir süreliğine fonda biriken miktarın belirli bir orandaki kısmını yasal faiz işletilerek belirli bir süre için katılımcıya borç verilmesi. Böyle bir uygulamanın katılımcılara "pire için yorgan yaktırmayacağını" tahmin ediyorum. Böyle bir uygulama zaten sistemden kaçacak kişinin sisteme bağlı kalması için son bir fırsat olarak görüyorum. Sektör bunları mutlaka tartışıyordur ama bir de ben yazayım istedim.

Tüm yazılarını göster