BES sığınılacak en güvenli liman

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Temmuz sonunda Bireysel Emeklilik Sisteminin son verileri açıklandı. Krizin yaptırdığı frene rağmen gelişmeler oldukça umut verici. Katılımcı sayısı 1 milyon 900 binlere yaklaşmış. 2 milyon katılımcıya yıl bitmeden ulaşılmış olacak sanırım. Sistemde biriken fon miktarı da 8 milyar TL'ye yaklaşmış durumda.

Krize rağmen bu rakamlara ulaşılmış olması büyük bir başarı. Türkiye Ekonomisi'nin gerçekten bu fona ihtiyacı var. Ülke ekonomisini krizlere karşı koruyacak olan da bu fonlardır. Geçmişte finans piyasalarında yaşanan olumsuzluklar vatandaşların birikimlerini gayrimenkule ya da döviz ve altın ile beraber yastık altına itmişti. Banker faciaları ve batan bankalar ve finans  kurumları da vatandaşın birikimlerini nereye yönlendirecekleri konusunda vatandaşların kafasında hep soru işareti yaratmıştı.

Tasarruf eden vatandaşlar bir dönem kamu bankaları veya büyük özel bankaları tercih etmişti. Bu yazdıklarım büyük paraları olanlar için ama, küçük paraları olanların da paraları onlar için büyük paralar olduğunu unutmamak gerekir.

Vergi teşviki ile en karlı yatırım

Bireysel Emeklilik Sistemi bir yönü ile tasarruf ederek yatırım yapmak isteyenler için çok cazip olanaklar sunarken diğer taraftan bir emeklilik planı olduğunu da unutmamak gerekir. BES'in geçmişte yaşananların aksine çok güvenli bir sistem olduğunu bilmeniz gerekir. Şirketler burada sadece aracılar. Para Takasbank'ta sizin adınıza saklanıyor. Devlet güvencesinde anlayacağınız., TRT'deki programıma katılan Anadolu Hayat Emeklilik aynı zamanda Emeklilik Gözetim Merkezi'nin başkanlığını devralan Mete Uğurlu "BES sığınılacak en güvenli limandır" demişti. Güvenli bir yatırım düşünüyorsanız Mete Beyin bu sözünü hatırlamanızı istiyorum. Gerçekten güvenli ve avantajlı bir sistem. Devletin sağladığı vergi avantajı çok önemli. Vergi teşvikinden henüz her dört katılımcıdan biri faydalanıyormuş ama unutulmamalı ki bundan faydalanmıyorsanız BES için en karlı yatırım aracı denemez. Her ay 100 TL birikim yapıyorsunuz. Vergi diliminize göre bunun örnek olarak yüzde 25'i size iade ediliyor ama paranız 100 TL olarak yatırıma yönlendiriliyor.Daha yaşında yüzde 25 kar var. Burada BES'e katılmayı düşünenlere özellikle önerim giriş aidatlarını ve şirketlerin fon işletim kesintilerini araştırın öyle şirketinizi seçin.

Krizdeki tasarruflar tatilde harcanıyor

Yılbaşından bu yana sistemden çıkanların sayısının krize rağmen beklenilenlerin çok altında kaldığını belirtmem gerekiyor. Bu arada AvivaSA Genel Müdürü Meral Egemen de bu Pazar saat 16.45'de  TRT-2 yayınlanacak "Hayatımız Sigortalı" programında finansal açıdan zor durumda olan BES katılımcılarını rahatlatacak sistemden borç verme gibi bir işlemin hayat sigortalarından sonra BES için de dizayn edilmesi konusunda çalışmaların yapıldığı müjdesini de verdi. Geçenlerde Meral Hanımın basın toplantısına katılmıştım. Burada kendisi genel olarak kriz stresi ile vatandaşların bu dönemde birikim yaptığını bunun da kara bulutlar dağılınca BES'e geleceği umudunu dile getirmişti. Evet bir kriz dönemi geçiriyoruz, kara bulutlar yavaş yavaş dağılmaya da başladı. Bu krizden yüz binlerce kişi etkilendi, işsiz kalındı ya da işler durdu. Ama bir kesim için de işler devam etti. Ben Meral Hanımı dinlerken içimden "Yok canım bu kriz ortamında, kim kenara para atabilmiştir" dedim. Fakat geçtiğimiz hafta da yazdığım gbi, tatile gittim otellerde yer yok, tatil mekanlarında iğne atsan yere düşmez hem de öyle zengin kesim falan değil, orta halli aileler doluydu. Meral Hanımın beklediği bu birikimlerin hepsi inşallah tatilde harcanmamıştır diyorum.

Sistemden çıkanlar "Tekrar Geleceğiz"

Sistemden çıkanların da paralarını alırken "Allahtan BES'e girmişiz ve birikim yapmışız, bakın ihtiyacımızı karşılayacak. İlk fırsatta işlerimiz düzeldiğinde tekrar BES'e katılacağız" dediklerini öğrendim, sevindim.

Tüm yazılarını göster