BES müşterimi alır giderim !

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Bireysel Emeklilik Sektörü'nde yeniden yapılanma süreci sürüyor. BES şirketleri, şirket içi revizyonları gerçekleştirirken diğer taraftan kulakları da Ankara'dan gelecek haberlerde. BES'te devlet katkısı konusundaki yeni düzenlemeler yılbaşında yürürlüğe giriyor. Yılbaşından itibaren tanıtım kampanyaları yapılacak ve BES katılımcıya doğru anlatılacak. İlk aylarda büyük çaplı bir katılım beklenmezken sonraki ay ve özellikle 2014 yılında katılımcı sayısında hatırı sayılır bir artış bekleniyor.

Yeni düzenlemeler yapılırken Hazine BES şirketlerine "Büyük bir katılım olacak siz bu işten fazla kar edeceksiniz zaten, bu nedenle sizin yönetim ve fon işletim gideri adı altında aldığın komisyonları da yarıdan fazla indiriyorum, sürümden kazanın" dedi. BES şirketleri bunun kendilerini zora sokacağını dile getirseler de yapılacak bir şey yok.

BES acenteleri uzman

BES şirketleri bir taraftan her konuda Hazine ile görüşmeleri sürdürürken diğer taraftan da acenteleri ile başı dertte. Nedeni ise acentelere ödenen komisyon. BES ve Hayat Sigortaları yapan acenteler ile elementer branşlarda poliçe kesen acenteler genelde ayrı. Bir arada yapmaya çalışan acenteler de var ama, BES tarafı için uzmanlaşmış acenteler el üstünde tutuluyor. Özellikle BES konusunda uzmanlaşmış acentelerin olduğunu biliyorum.

Özellikle sigorta tarafında geçtiğimiz aylarda "0" komisyon tartışmaları had safhadaydı. Bu şirket bazında bir uygulama olsa da şirketlerle acenteleri karşı karşıya getirmişti. Şimdi benzer bur durum BES şirketleri ile acenteleri arasında yaşanmaya başlamış. Acente BES katılımcısı için çaba sarf ediyor. Bunun bir maliyeti var. Acente, yıllara yayılmış bir plan ile komisyonunu şirketten alıyordu. BES şirketlerinin yönetim ve fon işletim ücretleri Hazine tarafından yarıdan fazla indirilince şirketler de acentelere daha önce taahhüt ettikleri komisyonları ödeyemez olmuşlar.

Katılımcı kapı kapı dolaşacak

Bu durum BES şirketleri ile acentelerinin aralarını açmış tabii ki. Durum böyle olunca BES yarışında geride kalmış şirketler bu portföylere daha fazla komisyon önerinceÖ Acenteler yıllarca çalıştıkları şirketlere "Müşterimi alır giderim" demeye başlamış. Acente de bir tacir sonunda biraz daha fazla para kazanmak kim istemez.? Bunun etik tarafına bakılmaksızın yapılması biraz tuhaf. Benzer durumlar elementer tarafta komisyon ve ucuz prim için zaten yapılırdı. Şimdi BES tarafında da aynı şeyler yaşanmaya başlamışa benziyor.

BES katılımcıları belki de bu durumdan habersiz. Neden şirket değiştirdiğinin farkında bile değildir. Bu yıl acenteler katılımcılarını elinden tutup sistemin izin verdiği sayıda kapı kapı dolaştıracağa benzer. Hazine de özellikle acentelere ödenen komisyonlar konusunda bazı düzenlemeler yapması gerekiyor her iki tarafı da mağdur etmeden tabii ki. Yoksa katılımcıların başı dönecek.

Tüm yazılarını göster