1 Ocak 2003'ten itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi yeni versiyonu ile tekrar yürürlüğe girecek. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan BES'in önemini çok iyi bilen bir devlet adamı ve bu nedenle başından bu yana BES'e destek veriyor. Bireysel Emeklilik Sistemi ile oluşacak uzun vadeli fonlar Türkiye Ekonomisi için hayatı bir önem taşıyor.
Diğer taraftan tasarruf etme alışkanlığımız ne yazık ki yok. Dünya ortalamalarında çok çok gerisindeyiz. Kazandığımızı hatta kazanmadığımızı bile hemen harcamayı seviyoruz. Tabii ki birikim yapanlarımız var ama onu da ekonomiye faydası olmayan şekilde yani yastık altında yapıyoruz. Ailelerin tasarruf mimarları kadınlarımız ise artık sosyal güvenceleri yoksa bile BES yaptırabilecekler. Bunun kadınlarımıza çok iyi anlatılması gerekiyor. Kadınlarımız bu sisteme inandığı takdirde sistem alır başını gider.
BES'in önündeki en büyük engel ise güven eksikliği. Sokaktaki vatandaşa sorduğumuzda devletin katkısı ile biriken paraların bu kısmını bir daha geri vermeyeceğini, ya da zor vereceğine inananlar var olduğu görülüyor. Eski konut fonu işlerine döneceği korkusu vatandaşın çekindiği konuların başında geliyor. Diğer güven eksikliği ise şirketlere ilgili. Geçmişte yaşanan bazı olumsuz durumlar ne yazık ki şirketlere güveni zedeliyor. Ya da sigortacılık ile yaşanmış herhangi bir olumsuz anı bile BES'in önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyorum.
Sigorta şirketleri ile bireysel emeklilik şirketlerinin isimleri o kadar birbirlerinin uzantısı ki aynı şirket algısı vatandaşta yüksek. Kasko ve trafik sigortasından öyle ya da böyle sorun yaşamış bir kişi grubun benzer isimli BES şirketinden katılımcı olmayacağı apaçık ortada. Bence yapılacak tanıtımlarda bu şirketlerin aynı grupta olmalarına rağmen farklı şirketler olduğuna dikkat çekilmeli.
Toplanan birikimlerin Takasbank'ta devlet güvencesinde olduğuna da ayrıca vurgu yapılmalı. Bence bu sistemin faydalı olması içn potansiyel katılımcıların uzun vadeli bir yatırım olduğuna iyice ikna edilmeli. Sistemden çıkışın kolaylaştırılması öncelikle katılımcılara güven verebilmek için yapılmış olsa da ne yazık ki bu hak kullanıldığında gerek Türkiye Ekonomisi'ne gerekse bu katılımcıyı sisteme katmak için bir harcama yapan BES şirketlerine hiç bir faydası olmayacaktır. Aslında zamanından önce sistemden çıkacak kişiye de bir faydası olmayacaktır.
BES şirketleri bu iş için büyük bir özveri gösteriyor. Katılımcı bilmeli ki BES şirketleri sadece bir aracı. Paraları devlet güvencesinde. Devletine güvenmeyenin de zaten bu ülkede başka yatırım yapacağı bir enstrüman da yoktur. Geçtiğimiz aylarda sigortacılık ve BES şirket yöneticileri bürokrat ve siyasi kesimden bir topluluğa sunum yapmışlar. Grup şaşkınlıklarını gizleyememiş. "Biz sigortacıları bütün paraları ceplerine indiriyor zannediyorduk" diyerek yanlış düşündüklerini itiraf etmişler.
BES şirketlerinin komisyonları zaten çok düşürüldü. BES katılımcılarının da paraları devlet güvencesinde. Yani bu sisteme destek verildiğinde Türkiye Ekonomisi kazanacak. yabancı şirketler para kazanmayacak!!!! Bu nedenle devlet bu sisteme sahip çıkmalı. Kamu spotu mu yapılır, Sayın Başbakanımız ya da bakanlarımız bu konuda bir açıklama mı yaparlar bilemem. Devlet büyüklerimiz bu sistemin önemine işaret edebilirlerse büyük bir katılım olabilecektir. 2013 yılının ülkemize huzur barış getirmesini dilerim. Sağlıklı, mutlu bir sene olur hepimiz için. Sigortaya ihtiyacınız olmadığı fakat sigortasız da kalmadığınız günler dilerim. İyi seneler...