Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili birçok kez yazı yazdım. Okurlarımdan yoğun sorular geliyor. Sistem bazı kesimlerce pek anlaşılamamış sanırım. Anlayanlar da geçmişte yaşanan hayat sigortaları ile kıyaslıyorlar…Bireysel emeklilik şirketlerinin yöneticileri de en çok bundan şikayetçiler. "Yapılan hatalar geçmişte kaldı, o zaman bizler de tüketiciler de hatalıydı. Biz tüketiciyi yeterli bilgilendiremedik, tüketici de sorgulamadan kendi kendine büyük beklentiler içine girdiler."
Ama şimdi durum farklı, bireysel emeklilik sisteminin, hayat sigortaları ile benzerlikleri yok. BES bir biriktirme enstürmanı. Gelecek için yapıyoruz bunu. Devletin yüzde 35'lere varan vergi desteği var. 100 TL katılım payı yatırıyorsunuz, gelir vergisi matrahınıza göre 35 TL'sini geri alıyorsunuz. Ama birikiminiz 100 TL olarak yatırıma yönlendiriliyor. Geçen gün Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı da bir gazete röportajında aynı örneği verdi, böyle avantajlı bir yatırım yok dedi Adalı... Gerçekten çok çarpıcı bir örnek. Hem güvenli bir yatırım hem de kârlı.
Sistem tam güvenilir
Tüketicinin kafasındaki soru işaretlerini ben çok yakından biliyorum. Vatandaş öncelikle parasının emniyette olmasını istiyor. Geçmişte yaşanan hayat sigortası, banka ve banker facialarını düşününce haklılar. Ama bu sistem çok şeffaf, her an paranın takibini internetten yapabiliyorsun. Birikiminiz Takasbank'ta yani devlet güvencesinde.
Birikimini ister riskli fonlarda değerlendir istersen de daha risksiz fonlarda. Dünyada son yaşanan kriz de dünyadaki bu fonlarda ciddi erimeler oldu, bu doğru. Fakat bizde tam tersi oldu. Çünkü yabancılar hisse senedi ağırlıklı fonlarda değerlendirdiler biz ise ağırlıklı olarak devlet tahvili, Hazine bonosunda. Ve bu işten kârlı çıkan da biz olduk.
Geçtiğimiz hafta Marmara Üniversitesi'nin hazırladığı ve Anadolu Hayat Emeklilik'in sponsor olduğu bir toplantıyı izledim. Ardından da BES'in 6. yıl toplantısını.. Her iki toplantıda da konuşma yapan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve aynı zamanda Emeklilik Gözetim Merkezi'nin de Yönetim Kurulu Başkanı Mete Uğurlu'yu dinledim. Edindiğim izlenim herkes halinden memnun. Bu konuda birçok Afrika ülkesinden geri olmamıza rağmen Mete Bey gelecekten umutlu. Çünkü krize rağmen bir büyüme söz konusu. Bu sevindirici. Krize rağmen 2009'un ilk 9 ayında 187 bin katılımcı eklenmiş sisteme. Türkiye ekonomisine 9 milyar TL'ye yakın bir fon sağlanmış. Sistemdeki kişi sayısı ise 2 milyonu geçmek üzere. Sistem emeklilerini de vermeye başladı. İsteyen parasını toplu alıyor, isteyen ise belirli bir süre için emekli maaşı olarak alabiliyor.
Ülkenin fon ihtiyacı
BES, ülke ekonomisine sağladığı fon ile devlete, büyük vergi avantajı ile vatandaşa, sağladığı istihdam ile işsizlere ve de şirketlere faydası var. Hedef ise 2020 için 5.5 milyon katılımcı ve 115 milyar TL'lik bir fon. Hedefler büyük..
BES katılımcılarına birkaç tavsiyem olacak. Öncelikle vergi avantajından faydalanmaları gerekiyor. Yapacakları iş şirketten gelen dekontu çalıştığı yerlerdeki muhasebe departmanındaki kişiye vermek. Sisteme yeni katılacaksanız; bütün şirketler aynı güvenirlikte. BES katılım ücreti veya fon işletim komisyonları mutlaka karşılaştırılmalı. Şirketlerin farklılık yaratmak için çeşitli veryasyonları var. Bunlar göz önünde bulundurmalı şirket seçerken.