Beraberlikler haftası

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'de 19. hafta birbirinden zorlu mücadelelere sahne olacak. Kadro yapıları, sakat-cezalı oyuncuları ve takımların form durumlarını dikkate alarak bir değerlendirme yaptığımızda bu hafta birçok beraberliğin yaşanabileceğini düşünüyorum. Bu beraberliklerden bir tanesine cumartesi akşamı Ali Sami Yen Stadı'nda şahit olabiliriz. Kupada oynadığı Sivasspor serisinden yıpranarak ve moral çöküntü içinde çıkan Galatasaray, tam bir sakatlar ordusuna dönüşmüş durumda. Sarı-kırmızılı takımda sağlamları saymak sakatları saymaktan çok daha kolay. Teknik direktör Michael Skibbe bu karşılaşmaya on bir yapmakta oldukça zorlanacaktır. Dahası forma giymesi muhtemel pek çok oyuncunun da zorunluluktan ve tam iyileşemeden oynayacaklarını belirtelim. Kayserispor cephesi de daha zayıf şiddette olmasına rağmen aynı dertten muzdarip. Onlar da defanstaki eksikleri sebebiyle bu karşılaşmaya tedirgin şekilde hazırlandılar. İç saha maçlarını Adana'da oynayan Kayserispor bu maçlarda aradığını bulamadı. Şimdi Galatasaray deplasmanına kötü gidişe son vermek amacıyla çıkacaklar fakat ben yine defans güvenliğini ön plana alacaklarını düşünüyorum. Ligimizin enteresan takımlarından biri olan Kayserispor, kadrosunda çok güçlü kontratak silahları barındırmasına rağmen Fenerbahçe deplasmanı haricinde bu silahları hiçbir zaman kullanamadı. "Önce gol yememeliyiz" düşüncesiyle çıktıkları her maçta bu planlarını başarıya ulaştırdılar, ancak gol kaydına da muvaffak olamadılar. Her iki takımın da tam kadro olduğu şartlarda bol gollü, zevkli ve Galatasaray'ın az bir farkla favori olduğu bir maç oynanabilirdi fakat mevcut durumda takımların farklı oyun karakterlerine bürünmeleri fazlasıyla mümkün. Bu nedenle bu karşılaşmada beraberliği ön plana almakta fayda var. Hem Galatasaray'da hem de Kayserispor'da hangi futbolcuların forma giyip hangilerinin maça yetişemeyeceği belirsizliğini korusa da her iki takım için "zorlu" olarak nitelendirilebilecek bu maçta tarafların birer puana fazla burun kıvırmayacağını düşünüyorum. Özellikle 18 haftada aldığı 7 beraberlikle ligimizin en çok berabere kalan 3 takımından biri olan (diğerleri Eskişehirspor ve Antalyaspor) Kayserispor'un bu maçta benimseyeceği temel strateji karşılaşmanın sonucu üzerinde belirleyici olur.

İ.B. Belediyespor - Fenerbahçe

Tarih: 08.02.2009 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Olimpiyat Stadı

Yayın: Lig TV

Haftanın bir diğer önemli mücadelesinde Fenerbahçe, "belalısı" İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşacak. Görünen tablo itibariyle Fenerbahçe'nin rakibini bu kez korkulu rüya görmeden yenmesi için tüm şartlar oluşmuş durumda. Her ne kadar büyük takımlara karşı çok iyi motive olsa da karşımızda her geçen hafta formu düşen bir Belediyespor takımı var. Geçtiğimiz hafta Eskişehirspor'a çarpılan takımda sakat ve cezalı futbolcuların çokluğu da can sıkıyor. Ekrem, Okan ve Marcus'un bu karşılaşmada kart cezaları sebebiyle forma giyemeyeceklerini biliyoruz. Sakatlığı süren kaleci Hasagic'in durumu da kritik. Fenerbahçe cephesi ise ligde iki haftada kaybedilen 4 puanın telafisi olarak baktığı bu maçta erken sonuca gitmek isteyecektir. Köşemize başlık olarak "Beraberlikler Haftası" tamlamasını seçtiğimize göre olası sürpriz sonuçlarla yukarılara tırmanma şansı alınacak 3 puana bağlı olur. Kulüp cephesinden gelen açıklamalara baktığımızda göze çarpan tüm takımın bu duruma vakıf olduğu. Kupadaki Bursaspor randevusu şüphesiz bir miktar yıpranma payını beraberinde getirdi ancak şampiyonluk yolunda karşısına "3 puan" yazılan maçlarda yaşanabilecek ekstra bir kayıp daha Fenerbahçe için işlerin arapsaçına dönmesiyle eş anlamlı sayılmalı. Bu nedenle ilk dakikalardan itibaren işini sıkı tutacak sarı-lacivertli takımın karşılaşmanın ilk yarısında skor üstünlüğünü ele geçireceğini sanıyorum. Aksi halde uzayan maç İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un lehine olur. Tehlikeli kontratak silahlarına sahip Belediyespor'a orta alanda top yapma fırsatı vermek Fenerbahçe açısından yapılabilecek en büyük hatalardan biri olur. Selçuk ve Josico'nun yokluğunda bu bölgenin tüm yükü muhtemelen Deniz'in omuzlarına binecektir. Diğer oyuncuların Deniz'e verecekleri destek sonuca daha çabuk gidilmesini sağlayabilir.

Trabzonspor - Ankaragücü

Tarih: 06.02.2009 Saat: 20.00

Stat: Hüseyin Avni Aker Stadı

Yayın: Lig TV

Bordo-mavili takımı Ankaraspor'u yenerken çok beğendiğimi belirterek başlamalıyım. Fakat Trabzon'da oynanacak Trabzonspor - Ankaragücü maçında bordo-mavililerin çok rahat bir galibiyet alacağını düşünenlerin maçı bir kez daha değerlendirmelerinde fayda var. Sahasında yoğun taraftar baskısı dolayısıyla henüz galibiyet alamayan Ankaragücü, deplasmanlarda bu açığını kapatmak için canla başla çalışıyor. Elbette ki kadro kalitelerine bakıldığında Trabzonspor öne çıkıyor, fakat ligde kalma umutlarını canlı tutabilmek adına Ankara ekibinin bu karşılaşmaya asılacağını söylersek sanıyorum medyumluk yapmış sayılmayız.

Sivasspor - Kocaelispor

Tarih: 07.02.2009 Saat: 15.00

Stat: Sivas 4 Eylül Stadı

Yayın: Lig TV

Deplasmanlarda galibiyeti bulunmayan üstelik 8 deplasmanda 5 gol atabilen Kocaelispor'un, evinde kimselere puan vermeyen Sivasspor'a çelme takmasını beklemek acaba hayalcilik mi olur? Açıkçası 120 dakikalık Galatasaray maçının rehavetine kadrodaki önemli eksikleri (Bilica, Mehmet Yıldız, Hayrettin) katarak Sivasspor'un daha zorlu bir rakibe takılacağını öngörebilirdik ama bugüne kadar sergilediği performansla Kocaelispor'a bu şansı tanımakta zorlanıyoruz. Yeşil-siyahlıların tek şansı ilk yarı boyunca direnip dişe diş oyunu ikinci yarıya sarkıtmak ve böylelikle Sivasspor'un yorgunluğundan faydalanmak olacak.

Konyaspor - Beşiktaş

Tarih: 08.02.2009 Saat: 15.00

Stat: Konya Atatürk Stadı

Yayın: Lig TV

Kupada moral bulan Beşiktaş ile son hafta Ankaragücü'nü mağlup eden Konyaspor'un randevusu heyecan dozu yüksek bir karşılaşma vaat ediyor. Ara transfer dönemini en iyi şekilde değerlendiren takımlardan biri olan Konyaspor bu maçta yeni transferleri Poljac, Bülent Bölükbaş, Serhat Akın ve Ayman Abdelaziz'e ilk on birde görev verecek. Beşiktaş'ta son kupa maçında izlediğimiz Ernst ve Erkan'ın oldukça göz doldurduğunu belirtelim. Evinde zorlanan Konyaspor'a karşı deplasman karnesi "pekiyi" olmayan Beşiktaş. Bol gollü geçmesini beklediğim bu karşılaşmada siyah-beyazlılar açısından sürpriz yaşanabilir. Konyaspor'un en önemli handikabı uyum sorunu olacak.

Hacettepe - Eskişehirspor

Tarih: 07.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Ankara 19 Mayıs Stadı

Yayın: -

Ligde kötü günler yaşayan Hacettepe her ne kadar bu maçı 3 puan için hedef olarak belirlediyse de ikinci yarıya müthiş bir çıkışla başlayan Eskişehirspor'a karşı şansı çok az. "Artık kazanmaya başlamalıyız" diyerek oyuncularına mesaj veren Erdoğan Arıca, kırmızı-siyahlıların formda hücum hattını durdurmakta oldukça zorlanacaktır. Bir hafta önce Bursaspor'u çok iyi kapanarak durdurmayı başaran Ankara ekibi Eskişehirspor'a karşı da muhtemelen beraberliği hedefleyecek. Eskişehirspor'un İnegölspor'dan aldığı Alper Balaban forma giymesi durumunda mercek altına alınmalı. Önce Eskişehirspor, sonra beraberlik.

Gaziantepspor - Ankaraspor

Tarih: 08.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Gaziantep Kamil Ocak Stadı

Yayın: -

Süper Lig'de 18. haftayı Fenerbahçe beraberliği ile tamamlayan Gaziantepspor, kupada son dört takım arasına kalma başarısını gösteren Ankaraspor ile karşılaşıyor. Önceki yorumlarımızda iki kulvarda yapılacak mücadelenin Ankaraspor'u yorabileceğinden bahsetmiştik. Mavi-beyazlılar gerçekten de bahsettiğimiz yorgunluk emarelerini vermeye başladılar. Gaziantepspor ise karşılaşmaya dinç çıkacak ve galibiyeti kovalayacak olan taraf. Bol pasa dayalı futbol oynayan iki takımın mücadelesinde fizik kalitesi iyi olan takım daha şanslı olacak. Doksan dakika sonunda tabelada beraberlik görebileceğimiz bir maç daha. Kazanan olursa tek farklı kazanır.

Gençlerbirliği - Bursaspor

Tarih: 08.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Ankara 19 Mayıs Stadı

Yayın: -

İkinci yarıya fırtına gibi giren Gençlerbirliği aldığı iki deplasman galibiyetiyle bir anda dikkatleri üzerine çekti. Bursaspor da Hacettepe engeline takılmasına rağmen form olarak beğendiğim bir ekip. Kırmızı-siyahlıların sahalarında nasıl bir performans sergileyecekleri merak konusu. Bursaspor ise Fenerbahçe randevusundan çıkarak bu maça gelecek. Açıkçası bu durumda akla en yatkın seçenek gollü beraberlik ihtimali. Yeşil-beyazlıların fizik olarak erken düşme ihtimaline karşılık Gençlerbirliği'nin dikkat çekici formu bir yerlere not edilmeli. İçinden çıkılmaz olduğu kadar zevkli de bir karşılaşma olacak.

Antalyaspor - Denizlispor

Tarih: 08.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Antalya Atatürk Stadı

Yayın: -

İşte size haftanın en ilginç mücadelesi. Kupadan elenen iki takım 6 puanlık bu lig maçında kozlarını Antalya Atatürk Stadı'nda paylaşacaklar. Tabiri caizse kemik seslerinin geleceği bir maç bizleri bekliyor. Kupa maçlarından Antalyaspor daha az hırpalanarak çıktı. Denizlispor hafta içi hem Caner'i, hem Cenk'i hem de Süleyman'ı kaybetti. Bozulan moraller de cabası. Buna karşılık Antalyaspor, Beşiktaş maçında aslarını dinlendirmeyi tercih etti. Tüm bu değerlendirmeler ışığında belki Antalyaspor galibiyetini ilk plana almak gerekiyor ancak ben Denizlispor'un da kolay teslim olmayacağını düşünüyor ve beraberlik diyorum.

Haftanın hakemleri

6 Şubat Cuma

20.00 Trabzonspor - Ankaragücü

7 Şubat Cumartesi

14.00 Hacettepe - Eskişehirspor

15.00 Sivasspor - Kocaelispor

19.00 Galatasaray - Kayserispor

8 Şubat Pazar

14.00 Gaziantepspor - Ankaraspor

14.00 Gençlerbirliği - Bursaspor

14.00 Antalyaspor - Denizlispor

15.00 Konyaspor - Beşiktaş

19.00 İ.B. Belediyespor - Fenerbahçe

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: Selçuk Şahin (Fenerbahçe), Hürriyet Gücer (Ankaraspor), Abdel Zaher El Saka (Eskişehirspor), Okan Buruk (İ.B.B.), Marcus Vinicius (İ.B.B.)

Kırmızı kart cezalıları: Ayhan Akman (Galatasaray), Fabio Bilica (Sivasspor), Mehmet Yıldız (Sivasspor), Caner Celep (Denizlispor), Furkan Özcal (Kayserispor), Francois Zoko (Hacettepe), Ekrem Ekşioğlu (İ.B.B.), Engin Baytar (Eskişehirspor)

HAFTANIN MAÇI

Galatasaray - Kayserispor

Tarih: 07.02.2009 Saat: 19.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı

Yayın: Lig TV

Tüm yazılarını göster