Belirsizlikler tedirginlik yaratıyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Cihan Aluç / Yatırım Finansman Yurt içi Türev Piyasalar Müdürü

Geçen hafta, eurozone'da yürekler ağızdaydı. Hafta içinde borç krizi içerisinde olan Portekiz, İspanya ve İtalya'nın ihaleleri öncesi avro/dolar paritesi 1.30'un altında seyretti. Ne var ki, endişeler giderilmese de korkulan olmadı ve ilk sınav başarıyla atlatıldı. Bu nedenle parite 1.34'ün de üzerine çıkarak kısa bir ralli yaptı. ABD'de ise bilanço sezonu oldukça iyi başladı. Açıklanacak bilançolar için olumlu bir beklenti oluştu . Yurtiçinde ise böyle bir coşku görülmedi. Net olarak bir negatif ayrışmanın göze çarptığı piyasalarda oynaklık fazlaydı. Faiz 50 baz puan yükselirken,IMKB  100, 68.000'in üzerinde kalamadı ve haftalık olarak en çok kaybettiren ikinci hisse senedi endeksi oldu.

Bu haftanın en önemli gündem maddelerinden biri, Perşembe günü öğleden sonra (uzun bir aradan sonra ilk defa gündüz gerçekleşecek)  Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısının yapılması. Kur savaşının iyiden iyiye azdığı (geçen hafta Tayland ve Kore Merkez Bankaları 25 baz puan faiz arttırırken, Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan arttırdı)gelişmekte olan piyasaların etkisiyle, yurtiçinde faiz indirim beklentileri  önemli ölçüde törpülendi ( en azından 50 baz puan faiz indirim bekleyen pek kalmadı). Bu nedenle piyasa faizi %7.40'ın üzerini görürken, teknik göstergeler de faizde yükselişi destekledi.  0.5 avro + 0.5 dolar 'dan oluşan kur sepetinin değeri ise 1.80'in civarında kalmaya devam ediyor.  1.82'nin üzerinde tedirginlik artacaktır. IMKB 100 endeksi 67.000 puanın üzerine kaldığı sürece yukarı potansiyelini koruyacak. Aksi halde 64.000'e kadar bir geri çekilmeye hazırlıklı olmak gerekiyor. Son bir haftadır gözlemlenen negatif ayrışma sürerse, 67.000'nin üzerinde kalmak mümkün olmayabilir. Son dönemde sanayi sektörü hisseleri ön planda olduğu için, yukarı hareketlerde yine reel sektör hisseleri gözde olacak.

Belirsizliğin arttığı dönemlerde, hem hisse senetleri, hem de döviz piyasasaları için, korunma veya spekülasyon amacıyla Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)'nda işlem yaparak olası riskleri bertaraf etmek ya da oynaklıktan yararlanarak kar etmek mümkün. Özellikle, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz Durmuş'un son dönemde bir kaç kez işaret ettiği gibi, VOB, döviz yükümlülüğü veya alacağı olan firmaların korunma yapabilecekleri bir adres. Dövizin fiyatını belli bir vadede sabitlemek, olası dalgalanmalara karşı korunma sağlar. Keza oynaklığın çok fazla olduğu durumlarda, kaldıracın etkisiyle, her iki tarafa da pozisyonun alınabildiği (Alış ya da Satış) VOB sözleşmelerinde,  spekülatif işlemlerde önemli fırsatlar yakalanabilir. Doğal olarak, bu gibi işlemlerde, zarar durdurmalı (stop loss) emir kullanmamak çok tehlikeli sonuçlar da doğurabilir. Bunun yanında, IMKB'de işlem gören varantlar da diğer bir alternatif. İki türlü piyasa koşuluna da (yükseliş ve düşüş) cevap veren alım ve satım varantları kaldıraç nedeniyle benzer özelliğe sahipler.

Puslu havaların bir müddet daha süreceği finansal piyasalarda, yatırıcımcı ve şirketlere bol kazançlı bir hafta dilerim.

Tüm yazılarını göster