Beklentiler değişiyor

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim İpek / Yatırım Finansman

Mart ayında 10 milyar dolara dayanan cari açık beklenenin üzerinde gelerek iç piyasalarda gerilimi arttırdı . Rekor verinin ardından %8.46 seviyesinde olan gösterge faiz %8.66'ya , 1.56 olan Dolar/ TL ise 1.59'a yükseldi. IMKB ise haftayı % 5.36'lık değer kaybı ile 64585 seviyesinden kapattı.

Cari açıktaki alarm seviyesi , ek tedbirler alınmasına yönelik beklentileri ve tartışmaları yoğunlaştırdı . Beklenen önlemler arasında , bu kez bankaların bilanço dışı kalemlerine yönelik olası tedbirler de var . Kredi teminatlarının arttırılması , kredi kartlarına sınırlama ve kredi maliyetlerini arttıracak ek vergiler ile faiz artışının gündeme gelebileceği öngörüleri ağırlık taşıyor . Merkez Bankası'nın  munzam karşılık artışını döviz cinsi mevcut üzerinden yapması da beklentiler arasında ki bu da döviz likiditesini kısıtlayarak ileride enflasyonist etkilere yol açacaktır . 

İç piyasaların dış piyasalardan olumsuz ayrışmasına ; beklentilerin üzerinde gelen cari açık kadar geçen yıl ki performansların gerisinde kalan banka ve sanayi bilançolarının da etkisi  oldu. IMKB şirketlerinin 2011 yılı ilk üç aylık  karı 2010 yılına göre %12.88 oranında azaldı . En büyük kayıp holdinglerde yaşanırken , sanayi şirketlerinin karları % 11.6 , bankaların karları ise %  8.97 azaldı .

Banka sektörü hisselerinde kar düşüşlerinin yaşanacağı herkes tarafından bekleniyordu . Ancak bankaların ücret ve komisyon gelirleri  % 13.3 artarak ; bu kalemin toplam gelirler içindeki payını % 14.3'e çıkardı ve kar düşüşleri beklenenin altında gerçekleşti . 

Sanayi şirketlerinde ise petro kimya sektörü karlılığındaki artış dikkat çekici idi . Özellikle Petkim , Tüpraş ve Aygaz'ın kar artışları geçen yıla göre çok yüksek oldu .

Dış piyasalarda da son dönemdeki iyimserlik yerini daha temkinli bir görünüme bıraktı . Gelişmiş ülke borsaları gelişmekte olan ülke borsalarına göre daha güçlü görünmesine rağmen gündeme bağlı olarak dalgalı seyir sürdürmesi beklenmektedir . ABD makro ekonomik verileri , Euro Bölgesi borç çevirme sorunları , emtia fiyatları ve Euro / Dolar paritesi izlenmeye devam edilecek başlıca konular olacaktır .

Önümüzdeki dönemde yurtiçi gündemi ise  seçim ve seçim sonuçları ile ortaya çıkacak tablo ve izlenecek politikalar belirleyecektir . Seçim sonrasında  kesin gözü ile bakılan not artışı olmayacak görüşü ağırlık kazanmaya başladı .  Dalgalı seyrini sürdüren piyasalar da IMKB'nin ağırlığını oluşturan yabancı yatırımcıların nasıl hareket ettiği ise yakından takip edilecek . Genellikle yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların finans sektöründen sanayi şirketlerine kaydığı gözleniyor . Seçimlere kalan az süre boyunca daha çok trade işlemleriyle  volatilitenin arttığı bir dönem olacaktır .

Kısacası tedbirli olunması gereken bir dönem ; endekste 63500 - 62500 önemli destek seviyeleri bu seviyelerden tepki alımları gelebilir . Dolar / TL. paritesinde  1.60 seviyesinin üzerine çıkılırsa satışlar artacaktır . Gösterge faizde  ise  % 8.70 seviyesinin üzerinde % 8.90 - 9 seviyeleri takip edilmelidir .

Tüm yazılarını göster