Beklenenin üzerinde büyüdük

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2015 yılının ikinci 3 aylık döneminde hane halkımızın tüketim harcamaları yüzde 5.6 arttı. 2013 yılı sonundan bu yana hane halkı harcamaları bu boyutta artmamıştı. Bu dönemde otomobil satışlarının yüzde 50 artmış olması, tüketim harcamalarının büyük bölümünün otomobil satışlarından kaynaklandığını gösteriyor.

Yılın ikinci 3 aylık döneminde hane halkının gıda, içki ve tütün harcamaları yüzde 5.2, konut harcamaları yüzde 4.7, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 11.6 oranında arttı.

Yılın ilk 3 aylık döneminde ekonomi yüzde 2.5 büyümüştü. İkinci 3 aylık dönemde yüzde 3.8 büyüme  ile birlikte ilk 6 aylık büyüme yüzde 3.1 olarak gerçekleşti.

Şöyle veya böyle, Türk ekonomisinin 2015 yılının ilk yarısında yüzde 3.1 büyümesi önemlidir. Unutmayalım:

-Bu dönem, Türk Lirasının hızla değer kaybettiği, doların fiyatının arttığı dönemdir.
-Ülkenin seçim ortamında olduğu dönemdir.
-Dünya  ekonomisinde çalkantının devam ettiği, Türkiye’nin ihracatının gerilediği, ülkeden döviz çıkışlarının hızlandığı dönemdir.
Üretim artarsa büyürüz. Ama üretimin artışı iç ve dış talep artışına bağlıdır. Yılbaşından bu yana dış talep artmıyor. Bu nedenle yılın ilk yarısındaki büyüme, iç talebe dayalı bir büyüme oldu.
-Yılın ikinci 3 aylık dönemindeki yüzde 3.8 oranındaki büyümede en büyük etken, hane halkı  tüketiminin yüzde 5.6 artması oldu. Yüzde  3.8’lik büyümenin 3.6 puanı hane halkı tüketimindeki artıştan kaynaklandı.
-Devletin tüketimi yüzde 7.2 artınca, bu harcamalar büyümeye 0.8 puan katkı yaptı.
-Kamu yatırımları yüzde 1 artarken, özel sektör yatırımlarında beklenmedik bir artış görüldü. Makine ve teçhizat ağırlıklı yüzde 11.4 artış ile özel sektör yatırımları büyümeye 2.4 katkı sağladı.
-Bu  olumlu katkılara karşı, ihracattaki gerileme ve stoklardaki azalmanın negatif (eksi) etkisi ile büyüme yüzde 3.8 olarak gerçekleşti.
Üretim bakımından ise:
-Tarım ve hayvancılık kesiminde yüzde 6.7, sanayi kesiminde  yüzde 4.1 büyüme görüldü. İmalat sanayi büyümesi yüzde 5 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti.
-İnşaat ilk 3 aylık dönemde gerilemişti. İkinci 3 aylık dönemde yüzde 2 artış gösterdi.

2015 yılının ilk yarısındaki büyüme olumludur. Yılın ikinci yarısında ekonomide nelerin olacağını tahmin etmek zor ama, yılın ilk yarısındaki büyüme, 2015 yılının bütününü kurtarır. Yılın ortalama büyümesi yüzde 2.5-3 arasında gerçekleşir.
 

Tüm yazılarını göster