Beğenene kadar eksper tayini !

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta sektörünün temel sorunu sigortacılığa güven ise bunu perçinleştirecek en önemli kurum "eksperlik kurumu" dur. Çünkü hasar anında sigortalı, karşısında eksperi görüyor ve onunla muhatap oluyor. Ve çok doğaldır ki sigortalı gözünde eksper "sigorta şirketinin adamıdır". Ama işin aslı öyle değil, sigorta eksperleri bağımsızdır. Sigorta eksperleri sürekli suistimallerle uğraştıklarından önce sigortalının doğru söyleyip söylemediğini anlamak zorunda. Çünkü sigorta eksperi bağımsız ise sigortalının hakkını yedirmemeye uğraştığı kadar, sigorta şirketinin de menfaatlerini göz önünde bulundurmalı.

Ekspertiz sırasında eksperin biraz sorgulayıcı tavrı sigortalılar tarafından yanlış yorumlanıyor olsa da bunu zaman zaman eksperlerinde abarttığı örnekler de tarafıma çok kez ulaştı. Eksperlerin raporları geç yazdıkları ve tazminatın ödenmesi ya da onarımın geç başlamasına sebep oldukları hakkında da çok şikayet geliyor. Bazıları yoğunluklarının fazla olması nedeniyle mazur görülebilir.Çünkü zaman geliyor ki adalet sistemimizde ki tıkanmanın benzeri yığılmaların sigorta eksperlerinde de olduğu bir gerçek. Baştan savılacak bir durum da değil, çünkü bir tarafın hakkının yenmesini kimse arzu etmez. Bu arada sektör içerisinde ki en önemli tartışmanın da ücretinin sigorta şirketi tarafından karşılanan bir eksperin tarafsız olamayacağı şeklinde.

Sigortalıya yine iş çıktı

5684 sayılı Sigortacılık Kanununda Sigorta Eksperlerini

tanımlanır. İlgili kanunun 18, 19 ve 20 maddelerinin özü eksper istediği işi almamakta özgürdür. 19'uncu maddede ise "Sigorta eksperi, sigortacı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından serbestçe tayin

edilebilir. Sigorta sözleşmesinde, sigorta eksperinin sigorta ettiren veya

sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından tayin edilmesi

halinde ücretin hangi tarafça karşılanacağı belirtilir. Madde 20 ise "Ekspertiz ücretinin miktarı, sigorta eksperi ile kendisini tayin eden taraf arasında serbestçe kararlaştırılır.

Yeni genelgede ne var ?

Kanun sonrasında 14.02.2011 tarihli 2011/5 sayılı Genelge ile, HATMER tarafından "Eksper atama ve Takip Sistemi" devreye sokuldu. Genelge özetle şöyle,

"Sigortalı istediğinde HATMER'e başvurarak eksper tayin edilmesini isteyebilir"

"Sigorta poliçesinde eksper ataması istendiğinde ücretin kimin tarafından karşılanacağı belirtilmeli, belirtilmiyorsa sigorta şirketi öder"

"Atamalar usule uygun uzman eksperlerden seçilerek tesadüfi yapılır"

"Eksper işi 2 saat içerisinde kabul edip etmediğini belirtir"

"Sigorta şirketi, sistemden atanan eksperi beğenip beğenmediğini 1 iş günü içerisinde sisteme bildirir"

"Sigorta şirketi de eksper atama hakkını kullanıp eksper gönderebilir"

"Eksperler mutabık kaldıklarında rapor hazırlanıp onarım başlayabilir"

"İki eksper arasında ihtilaf olduğunda 3'üncü eksper sistemden istenebilir"

"3"üncü eksperin ücreti de rehber tarifeden ödenir, taraflara bölüştürülür"

3'üncü de beğenilmezse 4'üncü oda olmadı 5'inci olur mu acaba?

Ben şurasını anlamıyorum eksper bağımsız değil miydi ? Neden taraflar cümlelere "beğenilmeme" gibi bir sözcük ekliyor. İşini doğru yapmayan eksper, tespit edildiğinde meslekten uzaklaştırılmıyor mu ? Ya da hata üzerine hata yapan hakeme bir süre maç verilmiyorsa, eksperler de hataları tespit edildiğinde cezalandırılmalı.

Üç büyükler de hakem beğenmez!

Bana soracak olursanız, sistemin sarsılmasında Yargıçlara, hakemlere ve eksperlere duyulan güvenin azalması yatıyor. Herkes işini doğru yapmalı, sigorta şirketi de, sigortalı da bu kişilere güvenmeli. Ben bu eksperi beğenmedim, bana hep şu eksper gelsin dendiğinde, hemen üç büyüklerin yasaklı hakemleri geliyor aklıma. O zaman sigortalı gözünde bir güven kaybı olmaz mı ?

Eksperler de diyorlar ki

"Kanunla düzenlenen hususlar kanunla değiştirilirler. Eksperin ne şekilde atanacağı kanun ile düzenlendiğinden yayımlanan genelge yok hükmünde sayılacaktır. Ayrıca kazanılmış hakların kısıtlanmasına yol açıldığı ,genelge ile aleni gözlenmektedir "

Tüm yazılarını göster