2019’da 50’inci yaşını kutlayan Baymak tüm iş süreçlerinde tasarruf, yüksek verim ve son teknolojiye odaklanıyor. Şirketin hedefi, dünya pazarlarında yer alan ilk 10 markadan biri olmak.
Küresel ısınmanın etkilerinin tüm dünyada, özellikle de Türkiye’de hızla hissedilmeye başladığı bir dönemde, temiz enerji kullanımı ve yenilenebilir kaynak tüketiminin önemi artıyor. Hızlı şehirleşme karbon emisyonlarındaki artışın en önemli kaynaklarından birisi. Bu nedenle binalarda enerji verimliliğin sağlanması yönünde dünya genelinde önemli yatırımlar yapılıyor. Enerji dönüşümü, dijital dönüşüm ve artan nüfusların yol açtığı bu dönüşüm, sektörlerin tamamını yakından ilgilendiriyor. İklimlendirme sektörü de bunlardan biri.
2019’da 50’inci yaşını kutlayan Baymak, yaşanan tüm bu gelişmelere uyum içinde büyümeye devam eden bir şirket. Tüm iş süreçlerinde tasarruf, yüksek verim ve son teknolojiye odaklanan Baymak, hem Türkiye hem de dünya iklimlendirme pazarında fark yaratmayı hedefliyor.
“Amacımız Baymak’ın iklimlendirme pazarında dünyanın en iyi 10 markasından biri olması” diyen Baymak CEO’su Ender Çolak, “2018 yılında sektörde yaşanan yüzde 5 oranındaki küçülmeye rağmen, Baymak olarak kombide adetsel bazda yüzde 9 büyüyerek pazar payımızı yüzde 11’den yüzde 13’e çıkarttık” diye konuşuyor.
2013 yılı itibarıyla merkezi Hollanda’da bulunan ve iklimlendirme sektöründe Avrupa’nın ilk üç şirketinden biri olan BDR Thermea bünyesine katılan Baymak, Avrupa teknolojisini Türkiye pazarına taşıyarak, ısıtma, soğutma, su ısıtıcıları, su teknolojisi ve yenilenebilir enerji kategorilerinde tasarruf, yüksek verim ve son teknoloji temelli yatırımlarla üretim, ihracat ve ithalat yapıyor.
Sektöre yönelik gelişmeleri, değişimleri, riskleri ve fırsatları Baymak CEO’su Ender Çolak’tan dinledik:
İhracatla büyümeye odaklanıyoruz
“Isıtma dünyasının merkezi artık Avrupa değil. Bu alanda G7 ülkeleri, içinde Türkiye’nin de bulunduğu E7 ülkeleri karşısında giderek önemini yitiriyor. Global ekonomik konjonktür, E7 ülkelerinin 2050’de açık ara dünya ekonomisinin liderleri olacağını gösteriyor. Güç bir dönemden geçiyor olabiliriz ama çalışmaktan ve üretmekten asla vazgeçmemeliyiz. Biz de rotamızı ihracata çevirdik ve ihracat ciromuzu 2019 yılında euro bazında yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz.”
Hedefimiz dünya pazarında ilk 10’a girmek
“2019’un ilk aylarında ihracatımız özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu, Ukrayna ve Irak’ta belirgin bir artış gösterdi. Almanya’nın boyler ihtiyacı ve Fransa’nın kazan tedariki Baymak tarafından sağlanıyor. Rusya başta olmak üzere Doğu bloğu ülkelerindeki kombi üretimlerinin bir kısmını Tepeören fabrikamızda üretmeye başladık. Ayrıca ABD’nin boyler üretimi de Baymak tarafından karşılanıyor. Hedefimiz kendi sektörümüz içerisinde Baymak’ı dünya pazarında yer alan ilk 10 markadan biri haline getirmek. Mayıs ayında Turquality Marka Destek Programı’na dahil olduk. Bu destekle birlikte yurtdışı pazarlarda marka bilinirliğimizi ve pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz."
Doğal gazdan elektriğe geçiş hızlandı
"Yapılan araştırmalar 10 yıl içinde Avrupa’da kombi ve kazan pazarının yüzde 30 oranında daralacağını, katı yakıtlı kazan pazarının da zaman içinde yok olacağı gösteriyor. Uluslararası Enerji Ajansı projeksiyonlarında, 2060 yılına kadar dünyada kullanılan elektriğinin yarısından fazlasının güneş enerjisiyle üretileceği ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltacağı öngörülüyor. Avrupa’da doğal gazdan elektriğe hızlı bir geçiş yaşanırken konutlarda da hem ısıtma hem de soğutma ihtiyacı ısı pompası gibi elektrikli ürünlerle sağlanmaya başladı. Önümüzdeki 10 yılda, Avrupa’da ısı pompası pazarının dört katına çıkmasını bekliyoruz. BDR Thermea’nın kısa süre önce Techneco şirketini satın alması bizi grup olarak ileriye taşıdı. Türkiye’de ısı pompası pazarında, son iki yılda tek haneli büyüme yaşanırken, biz yüzde 48 büyüdük.”
İklim değişikliği şirketlerin de sorumluluğu
“Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele devletlerin değil, şirketlerin ve bireylerin de sorumlulukları arasında yer alıyor. ErP ile gelen yoğuşmalı teknoloji zorunluluğu yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlayacak. Bu yaklaşık 1,5 milyar dolar tasarruf anlamına geliyor. Bu anlamda ErP hem çevreye hem de ülke ekonomisine çok fazla katkı sağlıyor. Tabi ki 2018’de Enerji Verimliği Direktifi (ErP) nedeniyle Türkiye’de kombi pazarında yüzde 10 küçülme yaşandı. 2019'da ise yüzde 15’e yakın bir küçülme öngörülüyor. Bu arada kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda, 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. Çoğunluğunda eski ısıtma sistemlerinin kullanıldığı bu yapılarda enerji verimliliği sağlanırsa büyük oranda tasarruf mümkün. Ayrıca daha az elektrik harcayan ürünlerin kullanılması durumunda ise Türkiye, yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edebilir. Bu arada çatı tipi güneş paneli uygulamaların yaygınlaşması da çok önemli.”
Teknolojik gelişmeler enerji yönetimi avantajı sağlıyor
“Connected ürünler iklimlendirme sektöründe de önem kazanıyor. Baymak cihazları artık istediğiniz yerden kontrol edilebiliyor. Bu alanda kısa vadede hayatımıza girecek teknolojiler, binaların enerji kaynağı yönetiminin en iyi şekilde kullanılması için hem kendi başlarına hem de birbirlerine bağlı sistemler içerisinde kontrol edilmesini sağlayacak. Bunun yaratacağı maliyet avantajı da hem tüketici hem de yatırımcılar için çok kritik olacak.”
Baymak yönetiminde kadın oranı Türkiye ortalamasının 2 katından fazla
“Başarımızın ve yenilikçi bakış açımızın sırlarından biri de şirket yönetimimizde kadın oranımızın çok yüksek olması. En son yayınlanan TÜİK hane halkı işgücü araştırması verilerine bakıldığında Baymak yönetimindeki kadın oranı, Türkiye ortalamasının 2 katından fazla. Türkiye genelinde kadınların yönetimde yer alma oranları yüzde 17,3 iken bu oran Baymak’ta yüzde 40,9. Baymak yönetimindeki kadınlar, birbirinden farklı departmanları başarıyla yönetiyorlar.”
“Yeni Tüketici” toplumsal fayda odaklı markaları tercih ediyor
Bugün, ürün ve fiyat odaklı tüketiciden farklı olarak, deneyime önem veren, kolaylık ve erişilebilirlik odaklı “Yeni Tüketici” var karşımızda. Artık tüketiciler, ihtiyaç duydukları bir ürün veya hizmete efor harcamadan, en konforlu, en hızlı şekilde, doğru yerde ve doğru zamanda ulaşmak istiyor. Farkındalığı yüksek günümüz tüketicisi toplumsal fayda odaklı markaları tercih ediyor. Biz, hem müşterimiz hem de çalışanımız için “işimiz sizi anlamak” diyoruz. Her geçen gün yenilenen dijital iş yapış şekillerini kendi iş yapış şekillerimize entegre ederken, ana merkezimize insanı, insanı anlamayı koyuyoruz. İnsanların sadece evlerini değil, yüreklerini de ısıttığımıza inanıyoruz.”