Başkanlar çıldırmış olmalı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Lig bitti, başkanlar çıldırdı. Transfer döneminin başlamasıyla birlikte tüm takımlar bütçelerinin elverdiği ölçüde hamleler yapmaya hazırlanırken Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında çıkan "Mehmet Topuz savaşı" çıtayı 10 milyon Euro'lar düzeyine çekiverdi. Bugün gelinen noktada X takımın sözleşmeli futbolcusundan makas almak bile 2 milyon Euro'dan başlıyor. Varsa paran bastırıp alırsın. Ne de olsa son günlerin moda deyişiyle: "Satılmayacak futbolcu yoktur"

Pazar günlerini uzunca bir dönem rahmetli Cenk Koray'ın "Tele Kutu" yarışmasını izleyerek geçiren bizler için para artı futbolcu kavramı çok da yabancı değil. Nasıl ki o günlerde ütü artı tencere takımı renkli televizyona eşdeğerse bugün de 7 milyon Euro artı iki futbolcu "yıldız" anlamına geliyor. "Arda'yı bana ver, ertesi gün 15 milyon Euro'yu hesabında bil" diyenler, hararetli biçimde futbolcuların profesyonelliğini savunuyor olabilirler. Büyük oranda haklılar da. Ama şahsen ben hiç olmazsa numune babında her takımda bir-iki "Rul Gonzalez Blanco" görmek isteyenlerdenim. Magazin dünyamızın ışığı parlak starlarının sevgili değiştirdiği sıklıkta sırtındaki formayı değiştirenlerin takımlarına çok fazla katkı yapabileceklerini düşünmüyorum nedense…

Gerek kulübü, gerekse de futbolcuyu iknada banknotu tek yöntem olarak kullananlar bugün şaşırarak izlediğimiz yurt içi transfer pazarının da baş sorumlusudurlar. Fransa liginde iki kez gol krallığı yaşamış, İngiltere ve Fransa kupalarını kazanmış, kariyerinde; 1 Şampiyonlar Ligi, 1 Süper Kupa, 1 Konfederasyon Kupası başarıları olan Marsilya, Liverpool ve Auxerre formaları giymiş 28 yaşındaki Djibril Cisse (233 maç/106 gol) geçtiğimiz günlerde Yunan ekibi Panathinaikos'a 8 milyon Euro'ya transfer oldu. Kendisi de yıllık 2,5 milyon Euro alacak. Dikkat ettiyseniz rakamlar bizim Anadolu delikanlısı Mehmet Topuz'un transferindekilerle hemen hemen aynı. Sercan Yıldırım deseniz muhtemelen onun transfer olacağı kulübe getireceği maddi yük daha da fazla olacak. Peki, bu genç kardeşlerimizin bu topraklarda doğmuş olmalarından başka Djibril Cisse'nin backgrounduna, potansiyeline, futbol bilgisine ve yeteneklerine nazaran hangi avantajlara sahip olduklarını söyleyebilir misiniz? Açıkçası bu soruya tatmin edici cevaplar verebilmek zor. Yanlış anlaşılmak istemem. Hem Sercan Yıldırım'ın hem de Mehmet Topuz'un büyük takımlara yakışacak futbolcular olduklarını düşünüyorum. İtirazım bu futbolcuların transferinde ortada dönen veya dillendirilen rakamlara. Bu rakamlar yüzünden futbolcuların kariyer aşamaları da şaşmış durumda. Normalde Sercan'ın üç büyük kulüpten biriyle Avrupa arenasında boy gösterip oradan da rotasını yurt dışına çevirmesi daha sağlıklı bir gelişim olarak kabul edilecekken, şimdilerde Manchester'ın Sercan'ı direkt Bursa'dan alma yolunda girişimlere başladığını okuyoruz. Her ne kadar üç büyük kulübümüz henüz uyanamamış olsa da dünya futbolunda scouting yelpazesi genç hatta minik takımlara kadar inen bir seyir izlemeye başladı. Birçoğumuzun çoktan unuttuğu kimimizin de burun kıvırdığı alt yapılar giderek daha değerli hale geliyor. Yarışmacı karakterli Avrupa devlerinin bile artan futbolcu maliyetlerini göze alarak futbol akademileri kurmaya başladığı günlerde acaba kulüplerimiz 8-10 milyon Euro'luk maliyetlere daha ne kadar güç yetirebilecekler? Ve Anadolu kulüpleri. Sizce üç büyükleri daha ne kadar söğüşleyebilecekler?

Dünyada transfer

· Sky Sport 24'ün haberine göre Roma, Udinese Kulübü ile Motta'nın ortaklığı konusunda anlaştı ve başarılı savunma oyuncusu en az bir sene daha Roma forması giyecek. Geride bıraktığımız kış sezonunda Roma'ya transfer olan başarılı sağ bek, kısa sürede gösterdiği performansla herkesi büyülemişti. Başkent ekibi şimdi de 3.5 milyon Euro ödeyerek bu oyuncunun ortaklığını aldı.

· Yunan kulübü Panathinaikos, Marsilya kulübü ile Djibril Cisse'nin bonservisi konusunda anlaşmaya vardı. Panathinaikos'un Cisse'nin bonservisi için Fransız kulübüne 8 milyon Euro ödeyeceği, Cisse'ye ise yıllık 2.5 milyon Euro vereceği öğrenildi.

· Fransız basınında yer alan iddialara göre Lyon, bir süredir renklerine bağlamak için girişimlerde bulunduğu Porto'nun golcüsü Lisandro Lopez'in transferinde sona yaklaşıyor. Söz konusu habere göre Portekiz ekibinin bu transfer için 20 milyon Euro istediği, Lyon'un ise 18 milyon Euro'yu gözden çıkarttığı belirtiliyor.

· İspanyol gazetesi Marca'nın haberine göre Real Madrid, Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı 19 maçta 12 gol bularak uluslararası şöhretini arttıran 21 yaşındaki Karim Benzema'yı alarak transfer defterini kapatmayı planlıyor.

· Juventus'lu stoper Olof Mellberg'in Yunanistan'ın Olimpiyakos takımına transferi resmileşti. Yunan ekibi, 31 yaşındaki İsveçli oyuncuyu iki buçuk milyon Euro'luk bonservis bedeliyle renklerine bağladı. Transfer, her iki kulübün internet sitelerinden yapılan açıklamalarla duyuruldu.

· Inter'i Şilili orta saha oyuncusu Luis Jimenez, Premier Lig'in başarılı ekiplerinden West Ham United'a kiralandı. Inter Teknik Direktörü Jose Mourinho'nun pek forma şansı vermediği Şilili futbolcunun 1 Temmuz'da sağlık testlerinden geçerek West Ham United'a imza atacağı öğrenildi.

· İtalya'dan gelen haberlere göre, Barcelona, Roma'nın milli orta sahası Daniele De Rossi ile ilgileniyor. İtalyan Corriere dello Sport gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberde Katalan ekibinin oyuncu için bir teklif yapmaya hazırlandığını iddia etti.

· İngiliz basını Manchester City'nin, Everton'ın savunmacısı Joleon Lescott için 17.5 milyon Eurol'uk bir teklif yapmada hazırlandığı iddia ederken BBC Sport, Everton'ın, oyuncusu için City'den gelecek herhangi bir teklifi reddedeceğini bildirdi.

Süper Lig'de transfer

· Eskişehirspor, geçtiğimiz sezon Gençlerbirliği'nden kiralık olarak aldığı El Saka ile anlaşma sağladı. Bir yıllık sözleşme imzalanacağını belirten Eskişehirspor Basın Sözcüsü Rıza Zeydan, El Saka'nın geçen sezonki formunu bu sene de devam ettireceğine inandıklarını ifade etti.

· Kasımpaşa Futbol Şube Sorumlusu Süha Sidal, yaptığı açıklamada Slovakya'nın Tatran Presov ekibinden Martin Baran ve Sigma Olomouc takımından ise Martin Hudec'i de transfer ettiklerini söyledi. Kasımpaşa ayrıca gurbetçi oyuncular Şahin Aygüneş ve Barış Başdaş'ı da kadrosuna katacak.

· Galatasaray'ın eski futbolcularından Cihan Haspolatlı, Konyaspor'dan Ankaragücü'ne transfer oldu. Konuya ilişkin olarak bir açıklamada bulunan Ankaragücü Kulübü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım, tecrübeli orta saha oyuncusuyla 1 yıllığına anlaşma sağladıklarını ifade etti.

· Turkcell Süper Lig'in yeni ekibi Manisaspor, Almanya'nın Kaiserslautern takımında forma giyen sol kanat oyuncusu Josh Simpson ile 2 yıllık sözleşme imzaladı. 19 kez Kanada milli takım formasını da giyen 26 yaşındaki futbolcu geçen yıl takımıyla birlikte 25 maçta görev almıştı.

· Galatasaray'ın genç futbolcusu Anıl Karaer Adanaspor'a transfer oldu. Kulüpten yapılan açıklamada oyuncunun bonservisi ile birlikte Adanaspor'a verildiği vurgulandı. Anıl geçtiğimiz sezonu Beyberbeyi Spor Kulübünde tamamlamıştı.

· Yurt içi transfer pazarında el yakan fiyatlar Beşiktaş'ı yeni arayışlara itti. Siyah-beyazlılar aynı zamanda 21 yaş altında milli formayı da giyen Wolfsburg'un 19 yaşındaki oyuncusu Süleyman Çelikyurt için girişimde bulunmaya hazırlanıyorlar.

· Takımın başına Belçikalı Hugo Broos'u getiren Trabzonspor transferde de Belçika pazarına yöneldi. Gündemdeki oyuncular ise Belçika Ümit Milli takımının formasını 10 kez giyen ön libero Vadis Ofoe ile Lokeren takımının jokeri 24 yaşındaki Bosnalı Veldin Muharemovic.

· Spartak Trnava takımının stoperi Vaclav Drobny için Almanya'nın 1860 Münih takımıyla rekabete giren Denizlispor bu oyuncuyu kadrosuna katmaya çok yakın görünüyor. 28 yaşında ve 1.91 boyundaki başarılı stoper 2 kez de Çek Cumhuriyeti milli formasını giydi.

Tüm yazılarını göster