Başbakan Merkel ile diyaloğu sürdürmek önemli

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
 
Gerçekleri kabul etmeliyiz: (1) Almanya   önemli bir ülke. (2)Almanya ile ilişkileri sıcak tutmaya mecburuz. (3) Başbakan Merkel Türkleri ve Türkiye'yi sevemedi .(4) Ama her şeye rağmen Başbakan Merkel ile diyaloğu sürdürmeye, onun olumsuz yaklaşımının sorun çıkarmasını önlemeye mecburuz.
 
Almanya bizim  için önemli bir ülke (1) Ticari bakımdan Almanya bizim en büyük dış pazarımız (2) Almanya'da en az 3 milyon Türk yaşıyor. (3) Almanya AB'nin kaptanı. AB ile ilişkilerimizin yolu Almanya'dan geçiyor.
Görüldüğü kadarı ile Başbakan Merkel'in Türkler ve Türkiye  ile ilgili değerlemelerini, yaklaşımını değiştirmek mümkün değil. Almanya'nın politikasını Başbakan Merkel Belirliyor.
Bu tabloda Başbakan Merkel ile zıtlaşmaya, çatışmaya, ilişkileri daha da soğutacak politikalara yönelmeye ihtiyaç yok.
Başbakan Merkel'in Türkiye ziyaretini acaba iyi şekilde değerlendirdik mi?  Anlaşıldığı kadarı ile  Başbakan Merkel füze rampalarının ziyaretine öncelik vererek, temaslarda savunma konularının ağırlık taşıyacağını gösterdi.
Türklerin açıklamalarında gündemde terör kon usunun da bulunduğuna dikkat çekildi.
Bütün bunlar gösteriyor ki, temaslarda ekonomi  gündemin başında değil sonlarında yer alabilmiş durumda.
 
Başbakan Merkel'in  Türkiye'nin AB üyeliği konusundakı katı tutumu ortada iken  AB konusunda ilerleme beklemek fazla iyimserlik olur. .
Türkiye'nin Almanya ile ilişkilerini bugüne kadar olduğu gibi şimdilerde de Almanya'daki Türk  nufusa dayalı yürütmemesi bir hatadır.
Çünkü Almanya'daki Türk nufus artık misafir işçi statüsünde değil. Kalıcı oldu.  Kalıcı Türklerde entegrasyon sorunu önemli ölçüde azaldı.
Kalıcı Türkler Almanya'da  ekonomiye  artık sadece işci olarak katkıda bulunmuyor,girişimci,sermayedar olarak da katılmaya başladı..Herşeyin ötesinde bir sosyal topluluk ve de seçmen.
Dikkat buyurulur ise  bir çok ülke, başka ülkelerdeki vatandaşlarının bulundukları ülkelerde sosyal ve politik etkinliklerinin artmasını destekliyor. Bunun en çarpıcı örnekleri  Yahudi ve Ermenilerin bulundukları ülkelerde etkin güçler haline gelmeleri. 
Almanya'daki 3 bin Türk önemli bir nufus topluluğudur. Bunların bulundukları ülkenin kanunlarına, örf  ve adetine saygılı olmaları doğaldır. Ama Türkiye ile ilişkileri, gönül bağları devam etmektedir..
 
Başbakan Merkel  bunun önemini  bizlerden çok fark ediyor. Almanya'da yaşayan Türklere (sevse de sevmese de)  ilgi gösteriyor. Etkinliklerine katılıyor. Bizler Başbakan Merkel'e Almanya'da yaşayan Türkler aracılığıyla mesaj vermeyi bugüne kadar düşünmedik. Bu konuyu ihmal ettik.
 
Unuttuğumuz, Başbakan merkel  ve genelde Alman hükümetleri ile diyaloğu sıcak tutacak en önemli kanalın Almanya'da yaşayan Türkler olduğudur.
Başbakan Merkel'in  Ankara ziyareti hiç yoktan iyidir. Hiçbir somut karar alınmasa bile  Başbakan Merkel'in gelirken ki ve dönerken ki değerlemeleri arasında Türkiye lehine 
bir değişimin olması bile önemlidir..
Tüm yazılarını göster