Barışıngetireceği bereketihissetmek..

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçtiğimiz günlerde TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe'yle birlikte Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) genel sekreteri Mehmet Aslan ve yardımcısı Abbas Büyüktaş'la oda ve TOSYÖV işbirliği ile KOBİ'lere yönelik etkinlikler programları düzenlemeyi ve birlikte AB projeleri geliştirmeyi konuştuk.

DTSO eski başkanı değerli dostum Mehmet Kaya'nın israrıyla Ankara'yı bırakarak, doğduğu kente hizmet amacıyla dönen Mehmet Aslan, mülkiye kökenli uzun süre bürokraside görev üstlenmiş bilgi birikimi ve deneyimi mükemmel kişilerden, yardımcısı da iyi yetişmiş bir uzman.

Odanın yaptığı çalışmaları ve Diyarbakır ekonomisi, ticareti ve sanayisi hakkında uzun uzun konuştuk, bu konularda güncel bilgiler edindik.

Bu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum;

Diyarbakır'ın 1 milyon 600 bin nüfusuyla en fazla ilçelerinden göç alan ve çevre illere göç veren bir özelliğe sahip olduğunu öğrenince şaşırıyorsunuz.Cumhuriyet döneminin 1920 ile 1930'larında tekstil sektörünün oluşturduğu istihdam yönüyle ülkenin üçüncü büyük kenti iken bugün sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde 67'nci sıraya gerilemiş olması üzüyor.

Kadınlarımıza, gençlerimize aş ve iş olanaklarını yaratamadan bir anlamda ekonomik bağımsızlıklarını kazandıramadan özgürlükleri sadece siyasetle sınırlandıramayız.
Türkiye'de kadınların sanayide çalışma oranı yüzde 18 iken Diyarbakır'daki oranı ise sadece yüzde 6.8 Kadınlarımızın için en uygun çalışma alanı olan tekstil ve konfeksiyon olmasına karşın bu alanda yeterince iş alanı olmadığının yanısıra kentteki konfeksiyon üretimin büyükçe bir kısmı medivenaltı model de faaliyetlerini sürdürmekte.

Kentten 23 km uzaktaki OSB de kadınların işe gidip gelmede ciddi sorun olarak ortaya çıkmakta buradaki işverenlerin de sektördeki kar marjının düşük olması nedeniyle servis ücretlerini karşılayamaz durumda olmaları kadın istihdamını olanaksız kılan faktörler olarak görülüyor. Tekstil sektöründe kadın istihdamında çözüm olarak düşünülen hazır giyim kümelenmesi projesine mekan olarak öngörülen eski TEKEL depolarında yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanması hesaplanmış.

Bu mekanların 2015 yılına kadar Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile geçici olarak cezaevi olarak kullanılması tahsisi kararından başta DTSO olmak üzeresiyasi partilerin temsilcileri, yerel yöneticiler, STK'lar olmak üzere herkes şikayetçi.
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD), Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Kınalı Eller Kadın Derneği, Valilik, Büyükşehirbelediyesi KOSGEB, Karacadağ Kalkınma Ajansı gibi çok sayıdaki kamu kuruluşunun katkılarıyla kadınlarımızın meslek öğrenmeleri ve girişimcilik becerileri kazandırarak kendi işlerini kurmaları ve mevcut işyerlerinde istihdam edilmeleri içinyoğun çaba gösteriyorlar.

Birçok kez gitme olanağını bulduğum OSB'de ulaşım, alt yapı sorunları azalsa da devam ediyor.

Kent, hatta bölge ekonomisine lokomotiflik yapan mermercilik sektörümermerihracı için limanlara ulaşımını her yönüyle rahatlatacak 2.2 km'lik OSB demiryolu bağlantısının hala gerçekleştirilememiş olması navlun da maliyet sorunun devam ettiğini gösteriyor.
OSB de doğal gaz kullanımına yönelik çalışmaların hızla devam etmesimoral veren bir gelişme.
Teşvik Yasası ile Diyarbakır'a büyük avantaj sağlanmıştı şimdi de, doğalgaz kullanımıyla OSB'de yatırım cazip hale gelecek.

Kent içinde elektrik kesintisi yurttaşları, esnafı, küçük işletmeleri deyim yerindeyse canından bezdirecek duruma getirmiş.
Enerji kesintisine çözüm amacıyla valiliğin aldığı önlemlerden biri de bulvarlarda ve caddelerde sokak aydınlatmaları gün batımıyla birlikte karartılması.
Eğitimde Dicle Üniversitesi'nin yanısıra DTSO öncülüğünde TOBB-ETÜ Üniversitesi'nin burada fakülteler açma projesi için mekanlar bulunmuş ve restorasyona başlanmış olmasının yanısıra kentte Selahaddin Eyyubi adıyla bir vakıf üniversitesinin kurulmasına ilişkin TBMM'den çıkan yasa kentte sevinçle karşılanmış durumda.

İki günlük bir toplantı da ve yapabildiğimiz şehir turuyla Diyarbakır'a ilişkin güncellenen bilgilerimizi sizlere aktarmaya çalıştım.
Bölgede barışın getireceği bereketi hissetmek bile insana mutluluk ve heyecanveriyor.
Diyarbakır'da ve bölgede yaşayan yurttaşlarımızın ortak özlemi de bu..

Tüm yazılarını göster