Barcelona La Liga’ya La Liga Barcelona’ya muhtaç!

Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Dokuz Kasım’da İspanya’da Katalanlar özerklik için referanduma gidecekler. Biz Katalonya’yı İspanya’nın Barcelona liman kentinden ve Barcelona futbol takımından tanıyoruz. 

Eğer 9 Kasım’da Katalanlar, İspanya’dan ayrılma kararı alırlarsa, bu karara bağlı olarak La Liga’nın ve dünyanın en değerli takımlarından birisi olan Barcelona Futbol Kulübü İspanyol Ligi’nde oynamayacak. İspanya Futbol Federasyon Başkanı Javier Tebas, “Barcelona’nın ve Messi’nin olmadığı bir La Liga’yı düşünemediğini, ancak mevcut yasaların böyle bir duruma izin vermediğini” ifade etti. Olası bir durumdan yararlanmak isteyen Fransız Lig1 CEO’su ise, Barcelona’yı Lig1’de oynamaya davet etti. 

Bir futbol kulübünden daha fazlası 

Barcelona’nın Camp Nou Stadı’nın tribünlerinde “Bir Futbol Kulübünden Daha Fazlası” yazar. Stada ilk kez gidenleri etkileyen bu yazı Barcelonalı taraftar için çok şey ifade eder. Her şeyden önce Barcelona’yı Katalan milli takımı olarak gören taraftarlar, kulüplerinin de sonuna kadar bağımsızlık mücadelelerine destek vereceklerine inanıyorlar. Pratikte de Katalanların bağımsızlığını sonuna kadar destekleyen Barcelona Futbol Kulübü, referandumdan özerklik sonucu çıkarsa, La Liga’da oynayamayacağı için kendisine yeni bir strateji belirlemek durumunda kalacak. Mevcut La Liga yapılanmasında yasal bir değişikliğe gidilmemesi durumunda hem Barça’nın, hem de La Liga’nın çok önemli kayıpları gündeme gelebilecek. Barcelona’nın dışında Espanyol Kulübü de La Liga’da mücadele edemeyecek. 

Katalonya’nın İber Yarımadası’ndaki yeri ve önemi 

İber Yarımadası’nın Kuzeydoğu’sunda yer alan Katalonya İspanya’daki 17 özerk bölgeden biridir. Başkenti Barcelona olan Katalonya, Barcelona, Gerona, Lerida ve Taragona olmak üzere kendi içinde 4 büyük bölgeden oluşuyor. 

Bölgenin 3 resmî dili var: İspanyolca, Katalanca ve Aranca. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7 milyon 512 bin 982’ye ulaşmış durumda. İspanya nüfusunun %16’sını oluşturan bu bölge, aynı zamanda İber Yarımadası’nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrili olan 580 km sahile sahip. 

Katalonya milli gelirin dörtte birini üretiyor 

Katalonya, İspanya ekonomisi içinde önemli paya sahip bir bölge… Başta turizm olmak üzere, tarım ve endüstriden Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) önemli katkılar sağlayan Katalan ekonomisi, 1.4 trilyon dolarlık İspanyol GSYİH’nin dörtte birini oluşturuyor ve tüm endüstri ürünlerinin, yüzde 35’i bu bölgede üretiliyor. Mevcut yüzölçümü dikkate alındığında, Katalonya üretim faaliyetleri bakımından İber Yarımadası’nın en verimli bölgelerinden birisi… 

Avrupa Birliği üyesi on bir ülkeden daha büyük nüfusa sahip Katalonya’da, iş ve finans dünyası, İspanya’nın diğer bölgelerine kıyasla çok daha gelişmiş durumda. Katalonya finansal açıdan da hatırı sayılır bir öneme sahip. İspanya’daki 46 bankanın 10’u Katalanlara ait. Diğer taraftan, yılda yaklaşık 25 milyon turistin gezdiği Barcelona’nın başkent olduğu Katalonya bölgesinde, turizm İspanyol ekonomisi için büyük bir gelir kaynağı ve ülke çapında turizm gelirinin yüzde 30’u buradan geliyor. İspanya’nın en zengin bölgesi olan Katalonya’da kişi başına düşen milli gelir de ülke ortalaması olan 30 bin 500 doların yüzde 22 üzerinde. 

Barça'sız El Clasico olmaz! 

La Liga’yı domine eden bu iki takımın kendi aralarında oynadığı ve beş yüz milyon insan tarafından izlenen maçlar El Clasico olarak adlandırılıyor ve maç biletleri 600 euroya kadar çıkabiliyor. Bazı sezonlar bu iki takım lig maçları, Kral Kupası, İspanya Süper Kupası ve bazı zamanlarda da Şampiyonlar Ligi maçlarında karşı karşıya gelebiliyorlar. Örneğin, 2010-11 sezonunda Real Madrid ve Barcelona tam altı kez karşı karşıya gelmişlerdi. 

Barça'sız ve Messi’siz bir La Liga olabilir mi? Ya da Madrid’siz Barça? 

Bugünkü ekonomik ve sportif duruma bakılırsa, Katalanların İspanya’dan ayrılması, İspanya’yı her iki anlamda da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Bir taraftan milli gelirin dörtte birini üreten, endüstriyel üretimin yüzde 35’ini tek başına gerçekleştiren, %30’a yakın turizm gelirinin sahibi ve İspanya’nın en zengin bölgesi Katolanya’nın İspanya’dan ayrılması, zaten ekonomisi sıkıntılı olan İspanya’yı olumsuz etkileyebilecek. 

Diğer taraftan sportif (futbol) anlamda La Liga’nın gelirlerinin yüzde otuzuna yakın bir kısmını tek başına üreten Barcelona’nın, La Liga’nın bugüne gelmesi ve Avrupa’nın en değerli üçüncü ligi olmasında çok önemli rolü bulunuyor. Şüphesiz ki, Barçasız ve El Clasico’suz bir La Liga sıradanlaşır ve çok önemli kan kaybı yaşar. La Liga’nın sponsorluk, naklen yayın gelirleri, maç günü gelirlerinde önemli düşüşler yaşanır. Piyasa değeri erozyona uğrar, mali olarak refah düzeyi gerileyen La Liga’nın uluslararası sportif rekabet gücü de zamanla düşer ve sıradan, izlenmeyen bir lig olur çıkar. Fransız Lig1’den, Portekiz Premier ligi’nden farkı kalmaz. El Clasico dışında çekim merkezi olmayan ve parasal gelir yaratma gücü sınırlı olan La Liga’nın, Barçasız yoluna devam etmesi çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle, olası bir özerklik kararı çıkması durumunda ben İspanyolların gerekli yasal değişikliği yaparak Barcelona’nın La Liga’da oynamasını olanaklı hale getireceklerini düşünüyorum. 

Diğer taraftan, Barcelona’nın Real Madrid’siz bir ligde, yıldızının bu kadar parlayamayacağını düşünüyorum. Barcelona’nın bugünkü gelirlerine ve seviyesine ulaşmasında kuşkusuz ki, Real Madrid’le olan rekabetin yadsınamayacak bir rolü ve önemi bulunuyor. Her iki kulüp arasında rekabet simbiyotik bir ilişki temelinde yükselirken, diğer taraftan bu ilişki, hem Barça ile hem de Real Madrid ve La Liga arasında toplamından daha büyük bir sinerjinin oluşumuna da ortam ve zemin hazırlıyor. Biri olmadan diğerinin varlığını bu seviyede sürdürme şansının çok fazla olmadığı bir yapıdan söz ediyoruz. Neler olup biteceğini, yaşayıp göreceğiz bakalım…

LA LİGA GELİRLERİNİN ÜÇTE BİRİ BARCELONA’DAN SAĞLANIYOR

İber yarımadası kültüründe önemli yeri bulunan 3F’den (Futbol, Fiesta ve Fado) Futbol, İspanyollar için adeta bir yaşam biçimi haline gelmiş durumda. Futbol ve El Clasico denildiğinde hayat neredeyse duruyor… Bu bağlamda yarımadanın en önemli ligi olarak karşımıza La Liga çıkıyor. İspanyol futbol ligi yıllık 1.8 milyar euroluk yarattığı gelir ile Avrupa’nın en değerli üçüncü ligi konumunda. Bununla birlikte, sahip olduğu 20 takımın 2.8 milyar euroluk bonservis bedelleri üzerinden de Avrupa’nın en pahalı ikinci ligi durumunda. Bu kadar ilgi çeken ve Avrupa futbolunu domine eden ligin lokomotifleriyse, tahmin edeceğiniz üzere Real Madrid ve Barcelona… 20 takımlı La Liga’nın yıllık 1.8 milyar euroluk gelirinin yüzde elli altısını bu iki takım, yani Real Madrid ve Barcelona yaratıyor. Real Madrid’in yıllık geliri 518.9 euro düzeyindeyken, Barcelona’nın geliriyse 482.6 milyon euro’ya ulaşmış durumda. Buna göre, La Liga ekonomisi içinde Barcelona, toplam gelirin %27’sini tek başına üretiyor. Yine, sahip olduğu 611 milyon euroluk takım değeri üzerinden de La Liga içindeki payı yaklaşık %22’ye ulaşıyor. İspanya’nın en değerli ikinci takımı.

Tüm yazılarını göster