Barajlar çoktan su tuttu ama

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Ödenek mağduru Sarımsaklı Barajı'nın  inşaatı 4 yerine 9 yılda, Ağcaşar 5 yerine 8, Kovalı Barajı 6 yerine 13 yılda tamamlanabilmiş, birim fiyatlarda artışların katlanmasıyla, devlet kasası büyük zararlara uğratılmıştı. Ödenek tahsisindeki tutarsızlıklar, Gıcık Tüneli ile Sarıoğlan ve Bahçelik Barajları için de geçerliydi. Ta ki; ödenek sorununa Yamula Barajı ile 2003 yılında çözüm modeli gelinceye kadar... 

Kayseri'de baraj inşaatları hep ağır aksak yürür, nedeni de ya ödenek yetersizliğine ya da ayrılan ödeneklerin zamanında verilmeyişine bağlanırdı. Özellikle sulama tesisi yatırımlarında sıkça yaşanan bu sorun, Abdullah Gül'ün devlet yönetiminde söz sahibi olduğu döneme kadar devam etti. 

Gül döneminde siyaset ve bürokraside Kayseri etkinliğinin artması, geçmişte tıkanan projelerin önünü açtı. Yarım kalan kamu yatırımları tamamlandı. İnşaatları aksadığı için para tuzağına dönüşen “dibi delik barajlar” su tutmaya başladı. Yamula, Kayseri'nin ödenek engeline takılmadan, planlanan sürede bitirilen ilk barajı oldu. Bahçelik ve Sarıoğlan barajları ayağa kalktı. Gıcık Tüneli'nin ucunda, çeyrek yüz yılllık bir gecikmeden sonra ışık göründü.

Gıcık Tüneli sulama amaçlı tüneller arasında hatırı sayılır bir konuma sahip. 10.7 km'lik tünel Gümüşören Barajı'nın Zamantı Irmağı'ndan derive edeceği 187 milyon metreküp suyu, Develi Ovası'na akıtarak 58.6 bin hektarlık alanın sulu tarıma açılmasını sağlayacak. Dahası, çölleşen Sultan Sazlığı yeniden kuşlarına kavuşacak. Develi, Yeşilhisar ve İncesu'da binlerce dönümlük çorak toprak ıslah olacak. Kıraç alanlar üretken hale gelecek. Bununla da kalmayacak; ihtiyaç fazlası su, Karasaz'a akıtılarak kaybolmaya yüz tutmuş ekolojik doku, yeniden hayat bulacak.

Gıcık Tüneli için etek dolusu paralar harcandı. Barajlar için de öyle... Ama, ne 110 milyon metreküp suyu tünel çıkışından alıp, ovanın dört bir yanına ulaştıracak kanaletler, ne de Yamula da, Bahçelik'te, Sarıoğlan'da toprakla buluşmayı bekleyen 4 milyar metreküp suyu, araziye taşıyacak kanallar var ortada!.. 

Kısacası, barajlar dolu. Ancak iletim kanalları, pompaj boru hatları, pompa istayonları, enerji iletim hatları bunca zaman savsaklandığı için toprak suyla buluşamıyor bir türlü. Dün boşa akan suya bakardık, bugün yoluna setler çektiğimiz duran, durgun sulara bakar olduk!.. Hem de, hayat kaynağı o suların üründe bolluk, bereket ve de kalite olduğunu bile bile..
 

Tüm yazılarını göster