Bankalar neden koşmuyor?

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Merkez Bankası'nın koşar adım faiz indirimlerine karşı bankacılık sistemi kredi vermekte ihtiyatlı davranmaya devam ediyor.  Küresel fırtınanın hızlandığı, ekonominin durgunluğun ağırlaştığı Ekim ayından buyana bankacılık sisteminin verdiği krediler %6 civarında geriledi.

Küresel ekonomide ve uluslararası piyasalardaki bozulmayı gören Merkez Bankası süratle hareket etti. Gecelik faiz oranları dev adımlarla 5,25 puan düşürerek %11,5 seviyesine çekti. Kısa vadeli likidite eksikliği çekebilecek bankalara TL ve döviz kaynak sağlamak için gerekli adımları attı. Merkez Bankası'nı testi kırılmadan önlem aldığı için kutluyoruz.  

Buna rağmen finansal koşullardaki ek sıkılık devam ediyor.  Merkez Bankasının şok faiz indirimlerine rağmen kredi piyasası daralmaya devam ediyor. Türk lirası kredilerin mevduat artı repo toplamına oranı 2008 Ağustosunda gördüğü %88 düzeyinden %75 seviyesine geriledi. 

Bankacılık sektörünün ileri gelen oyuncuları tarafından yapılan tahminler önümüzdeki dönemde de kredi büyümesinin mevduatın gerisinde kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. 2009 yılı geneli için yapılan tahminler mevduatın %10 kredi hacminin ise %5 civarında büyüyeceği yönünde. Biz ise ekonomideki daralmaya paralel kredilerin küçülmesinden endişe ediyoruz.

Kredi hacminin daralmasının arkasında iki ana sebep var. (i) Ekonominin yavaşlaması ve belirsizliğin artması nedeniyle şirketlerin ve bireylerin kredi talebinin azalması (ii) Takipteki alacaklardaki yükseliş nedeniyle bankaların kredi vermekte seçici davranması.

Kredi hacminin daralması yalnızca Türk bankacılık sistemine özgü bir gelişme değil. Tüm dünyada benzer bir süreç yaşanıyor. Özel kesim (hane halkı ve şirketler) tasarrufunu artırıp,  borcunu azaltıyor, ekonomi yönetimleri faiz indirimleri ve kamu harcamalarını artırarak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor.

Sözü gene uzattın, Türk bankacılık sektöründen çıkıp Dünya'ya getirdin diye serzeniş etmeyin. Hayırlı bir amacım var. Dünya Gazetesinin 29. yılını kutlamak istiyorum. Nice yıllara Dünyalılar.

Tüm yazılarını göster