Bangladeş’e yatırım yapmanın tam zamanı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Nüfusu Türkiye’nin iki katından fazla olmasına karşın, Bangladeş’in yüzölçümü Türkiye’nin beşte biri kadar. Bangladeş ekonomisi, 20 yıldan fazla bir süre içerisinde yardıma bağımlı bir ekonomiden ticarete bağımlı bir ekonomiye dönüştü. Bu büyümede, ülkede demokrasinin daha iyi yerleşmesi ve serbest ekonomi şartlarının sağlanmasının büyük etkisi var. 2021 yılında 50. bağımsızlık yılını kutlayacak olan Bangladeş’te hükümet, “Vizyon-2021” projesi ile ülkeyi “Dijital Bangladeş”e ve refah düzeyi orta gelire çıkmış olan bir ülkeye dönüştüreceğini taahhüt ediyor. Bu kapsamda Bangladeş’in öncelikli hedeflerinden birisi ülkeye daha çok yabancı yatırımcı çekmek. 

Bangladeş Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen “Bir ekonomik destinasyon olarak Bangladeş” başlıklı toplantıda, Başkonsolos Borhan Uddin, Türk yatırımcılara çağrıda bulunarak, “Bangladeş’e yatırım yapmanın tam zamanı” dedi. Türkiye ile Bangladeş arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaşıyor. Hedef, 2020 yılına kadar bu rakamı 3 milyona dolara çıkarmak. Bangladeş’in Türkiye’ye ihracatı 856.20 milyon dolar; Türkiye’den ithalatı ise 183.54 milyon dolar. Bangladeş’in ihracatının büyük bir bölümünü tekstil ürünleri oluşturuyor. Türkiye’den ithal edilen ürünler ise hayvan, bitkisel ürünler ve plastik.

Teknoloji ile fakir halka finans hizmetleri 

Bangladeş bugün bilgi teknolojileri üretiminde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alıyor ve Japonya, ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’ya ihracat gerçekleştiriyor. Ülke, teknoloji sayesinde fakir toplumun finans hizmetlerinden yararlanmasını sağlıyor.” Bill Gates, Bangladeş deneyimini, “teknolojiye vahşi uyum” olarak tanımlıyor. HSBC tarafından, “Ticaret için en güvenilir ülkeler” sıralamasına dahil edilen Bangladeş, JP Morgan tarafından “Frontier Five”; Goldman Sachs tarafından ise, BRIC’le birlikte dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alma potansiyeli taşıdığı bildirilen onbir ülke “Next 11” arasında gösteriliyor.

Bangladeş'te kişi başına düşen milli gelirin bin 300 dolar olduğunu ifade eden Uddin, beş sene içinde bu rakamın daha yükseltilmesini amaçladıklarını kaydediyor. Buddin, “Temel tarımsal üretim mallarımız pirinç, çay ve jüt. Bunu eczacılık, gemi inşası ve bilgi teknolojileri takip ediyor. Bangladeş'in başlıca ihraç malları arasında örme hazır konfeksiyon, dokuma hazır giyim, jüt ve jüt ürünleri, dondurulmuş su ürünleri ve deri bulunuyor. Bangladeş’in ihracat kalemlerini ise petrol ürünleri, tekstil kumaş ve maddeleri, ham pamuk, yemeklik yağ, kimyasallar ve tarım ürünleri oluşturuyor” yorumlarını yapıyor.

Bangladeş’te Atatürk sevgisi

Bu arada Uddin, Bangladeş halkının Atatürk'e büyük bir saygı ve hayranlık duyduğunu da ifade ediyor. Uddin, bu sevgiden dolayı Bangladeş'in ulusal şairi Kazi Nazrul İslam'ın 1921'de yazdığı "Kamal Pasha" başlıklı şiirin okul kitaplarında yer aldığı, başkent Dakka ile Chittagong şehrindeki iki bulvara da "Kemal Atatürk Caddesi" adı verildiği söylüyor.

Yatırım yapın, pişman olmazsınız

Başkonsolos Borhan Uddin, “Ticari ilişkilerde rekor bir düzeye ulaşmış durumdayız. İş adamlarımız bir araya gelirse çok güçlü bir sinerji yaratabiliriz. Bangladeş ekonomisinin en önemli motoru hazır giyim üretimi. Ayrıca gemi yapımı ve seramik alanlarında da hızlı bir gelişim yaşıyoruz. Bugün Bangladeş’te çok fazla yabancı yatırımcı yok. En büyük yatırımcımız Güney Kore. Türkiye’nin de Bangladeş’e yatırım yapmasını istiyoruz. Yabancı yatırımı kolaylaştırmak için her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ülkemize gelip yatırım yapın, pişman olmayacaksınız. Bangladeş’e yatırım yapmanın tam zamanı” diyor.

Tüm yazılarını göster