Bakkal amca yok olmadı, olmuyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Toplam perakende cirosunun yüzde 41.7’sini bakkallar başta olmak üzere kuruyemişçiler, benzin istasyonları gibi geleneksel perakendeciler yapıyor. 

Perakende satışlarda, bakkallardan sonra pazarda indirimci marketlerin payı giderek büyüyor.

Geleneksel perakendeciler toplam cironun yüzde 41.7’sini alırken, küçük marketler ve indirim marketler yüzde 28.0 ine sahip. 

Orta süpermarketlerin payı yüzde 14.1, büyük süpermarketlerin payı yüzde 9.2. Hipermarketlerin payı cirodan yüzde 7.0 oranında.

2013’te orta süpermarketlerin ciro payı yüzde 14.4, büyük süpermarketlerin payı yüzde 9.6 idi. Hipermarketler ise

yüzde 7.3 pay alıyordu.
Avrupa’da durum bunun tersi. Geleneksel perakendeciler toplam cironun ancak yüzde 11’ine sahipken, hipermarketler toplam cironun yüzde 36’sını elinde tutuyor. 

İndirimci marketler dışındaki marketler, orta büyüklüktekiler, süpermarketler ve hipermarketler olarak 3’e ayrılıyor.
Süpermarketler ciro kaybı yaşıyor. Bakkallar ve indirimci marketler süpermarketlerin işini alıyor. 

Şebnem Turhan’ın araştırma şirketi Nielsen’in “Tüm yollar alışverişçiye çıkıyor” araştırmasından aktardığı bilgilere göre, perakende sektöründe, büyük satıcılardan küçük ve ucuzcu satıcılara doğru bir yönelme var.

Toplam mağaza sayısında yüzde 9 büyüyen, perakende sektöründe mağaza sayısını artırmada indirimci marketler önde koşuyor. Mağaza sayılarını bir yılda yüzde 11 artırdılar.

2014’te 2013’e göre, indirimci marketlerin cirolarında yüzde 15, bakkalların cirolarında yüzde 11, orta büyüklükte süpermarket cirolarında yüzde 9, büyük süpermarket cirolarında yüzde 6, hipermarket cirolarında yüzde 8 artış var. 
Perakendede küçük mağazaların sayılarını artırması, alışveriş sıklığını da değiştirdi. 
Perakende alışverişte tüketici, kendine yakın olan, alıştığı, tanıdığı yerlerden ve de sayıları giderek artan ucuzcu marketlerden alışverişi tercih ediyor.

Bu gelişme karşısında ulusal ve uluslararası market zincirleri daha küçük mağazalar açmaya başladı.
2011’de her 100 tüketicinin 23‘ü her hafta alışveriş yaparım diyordu. Geçen yıl l00 tüketicinin 39’ı her hafta alışveriş yapmaya başladı.

Bunun anlamı alışveriş sıklığının artması.

Araştırmalara göre, Türk alışverişçinin yüzde 69’u tazelik peşinde koşuyor ve sık alışverişe çıkıyor. Bu tarz alışverişçinin Avrupa’daki oranı sadece yüzde 26. Dünya genelinde ise yüzde 40 oranında. 
 

Tüm yazılarını göster