Cuma günü, Fikir Sofrası etkinliği için Şanlıurfa’daydık…
Fikir Sofrası, Mardin ve Viyana gibi farklı kentlerde de toplanmıştı ama genelde İstanbul’da ‘kuruluyor’…
Bu kez, Şanlıurfa’da; medeniyetin en eski dönemlerine tanıklık eden bu topraklardaki kıymet biçilemez hazinelerin bir kısmına ev sahipliği yapan Şanlıurfa Müzesi’nin önündeki geniş alanda kuruldu.
Bu aynı zamanda kurulan en geniş Fikir Sofrası. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in sponsorluğunda verilen iftara 5000 kişi katıldı…
★ ★ ★
Fikir Sofrası, iş dünyasından, akademi ve medya çevrelerinden katılımcıların yer aldığı bir düşünce platformu. Buluşmalara işadamı Ahmet Arslan liderlik ediyor…
“Bu bizim bir nevi sosyal sorumluluk etkinliğimiz oldu” diyor Arslan, “Savaş değil, barış istiyoruz. Peygamberler şehri Şanlıurfa’ya Suriye’den göç nedeniyle artan dayanışma ihtiyacına katkı yapmak istedik. Burada Şanlıurfalılar ve Suriye’den gelenler birlikte iftar ediyor…”
★ ★ ★
Onca insana iftar vermek kolay değil. Öğrendik ki, hazırlıklar haftalar öncesinden başlamış…
İstanbul’un önde gelen restoranlarından Lacivert’in aşçısı Hüseyin Ceylan Şanlıurfa’ya gelip yardımcı aşçıları eğitmiş. Güveçli, tandır- pilavlı, havuç dilimli menüyü de bizzat hazırlamış. Urfalı Hacıbekir Sofrası mutfağını açmış. 8-10 kişilik her birinde beyaz örtüler, çiçek ve bayraklarla düzenlenmiş. O gece için 250 garson ayarlanmış…
Fikir Sofrası’nın müdavimlerinden Bloomberg HT’den Sami Altınkaya, anonsları yaptıktan sonra yanımıza geldi ve geceyi şöyle özetledi: “5 bin kişiye 5 yıldızlı iftar…”
★ ★ ★
Benzer bir övgü, daha sonra Balıklıgöl’ün çevresindeki bir çay bahçesinde sohbet ettiğimiz Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’dan geldi…
Yılmaz, “Binlerce kişinin birlikte oruç açtığı pek çok iftara katıldım. Kumanya dağıtılmasına rağmen, genellikle pek çok sorun çıkar. Kumanya yetmez. Yiyecekler soğuk olur… Böyle herkese sıcak ve lezzetli yemekler yetiştirmek ciddi bir başarı. Bence Fikir Sofrası'nın düzenlediği bu iftar, çıtayı yükseltti” dedi…
Daha sonra Bakan Yılmaz’la sohbetimiz 'siyasete' kaydı. Hükümet kurma çalışmaları ve erken seçimle ilgili beklentilerini sorduk. Yılmaz, Ak Parti’nin koalisyon komisyonunda yer alıyor. Şunları söyledi:
● Şu ana kadar geçen süreyi boşa geçirmedik. Koalisyon görüşmelerine iyi hazırlandık. CHP ve MHP için ayrı komisyonlar kurduk. Ekonomi için de ayrı bir komisyon oluşturuldu. Komisyonlarda ayrıntılı biçimde mukayeseler yaptık. Muhalefet daha önce ne demiş. Seçim vaatlerinde neler söylenmiş. Bunları tek tek çıkardık ve pozisyonumuzu belirledik.
● İstikrarın sürmesi en önemli önceliğimiz. Piyasadaki rakamlar, ülkenin büyümesi, enfl asyonun düzeyi… Şimdiye kadar ne kadar isabetli adımlar attığımızın göstergesi. Suriye’de savaş, Yunanistan’da kriz… Etrafımızdaki yangına rağmen oldukça sakin gidiyoruz. Sonuçta bu istikrar 13 yıllık bir emeğin ürünü. O yüzden bunun heba olmasını istemiyoruz. Ekonomi çok önemli. Sayıları azaltılır, çoğaltılır, o tali bir mesele ama olası bir koalisyonda ekonomiyle ilgili bakanlıklar önceliğimiz. Özellikle de ekonomideki koordinasyon çok önemli…
● Koalisyon için anlaşma lazım. Anlaşmalar tek tarafl a olmuyor, iki tarafl a oluyor. Şirket kurmak gibi bir şey, anlaşacaksın. Birbirimizle aynı şeyleri düşünmek zorunda değiliz. Birlikte hükümet kurmak, her konuda aynı şeyleri düşündüğünüz anlamına gelmez. O zaman herkes aynı partide olurdu. Bizim önümüzdeki görev, farklılıklara rağmen ortak gündem oluşturmayı başarmak…
★ ★ ★
Bakan Yılmaz, "Çözüm süreci de önemli" dedi ve ekledi: "Türkiye ciddi bir uzlaşma ihtiyacı içinde..."
Balıklıgöl’deki sohbet, daha sonra biraz yukarıdaki seyir tepesinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Nurettin Nebati ve Şanlıurfa Milletvekili Hamide Sürücü ve Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ile devam etti…
Menengeç kahvesi keyfi ve sonrasında El Ruha otelinin mağara odasındaki Urfa sıra gecesiyle…
O notları da sizlerle bir başka yazıda paylaşayım…
'Kırmızı çizgilerimiz yok, ilk turda derine inilmez’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşmelere başlıyor…
Bakan Yılmaz’a sordum:
-Bugüne kadar diğer partiler koalisyon konusunda çeşitli açıklamalar yaptı. Kriterlerini, ‘kırmızı çizgilerini’ ilan etti. Koalisyon yaklaşımlarına ilişkin en az bilgi sahibi olduğumuz parti Ak Parti. Sizin kırmızı çizgileriniz var mı?
“Hayır, parti olarak kırmızı çizgilerimiz yok. İlkelerimiz ve politikalarımız var. Müzakerelerde kırmızı çizgilerle alanı daraltırsanız ülke için iyi olmaz. Biz de 'her şeyi yaparız' demiyoruz. Ama ‘kırmızı çizgi’ kavramını benimsemiyoruz. Partiler arasında farklılıklar var ama ortaklıklar da var. Görüşmelere önce ortak noktalardan başlamak gerekir. Herkes olduğu yerde durursa, olmaz. Herkes adım atacak…”
-Sanki bütün partiler, bugünü değil de, bir sonraki seçimi düşünüyor ve ona göre hareket ediyor. Erken seçim ihtimali nedir sizce?
“Çok aktörlü olunca hesap kitap yapılır. Ekonomide oyun teorisi var. Oyun teorisinde güvenli bilgi akışı önemli. Biz öncelikle hükümet kurmak için yola çıkıyoruz. Arka planda başka bir fikriniz varsa vatandaş niyetinizi sezer. Vatandaşın gözünden bir şey kaçmaz. Samimi gayret göstermeyenleri bir yere not eder…”
İlk tur görüşmelerden ne bekliyorsunuz?
“İlk tur, ısınma turu olur. Derine pek inilmeyecek. Daha çok ana perspektifin, genel ilke ve yaklaşımların konuşulacağı bir tur olacak. Ramazan Bayramı’na kadar böyle…"