Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği bir çalışma reel kesimin ekonomiye güveninin mayıs ayında yeniden azaldığını ortaya koydu. Reel kesimin ekonomiye duyduğu güven, iyimserlik sınırı olan 100’ün altına indi.
Merkez Bankası’nın bu ayki iktisadi yönelim anketine 1720 işyerinden yanıt geldi. Bu yanıtların ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla iktisadi yönelim anketi, ankete dayalı olarak da reel kesim güven endeksi oluşturuldu.
Reel kesimin ekonomiye duyduğu güveni gösteren endeks mayıs ayında 98.9 oldu. Endeks, geçen yılın aralık ayında 91.5’e indikten sonra dört ay boyunca yükselmişti.
Reel kesim güven endeksi ocakta 93.0, şubatta 97.2, martta 102.1, nisanda 105.5 düzeyinde gerçekleşmişti. Endeksteki iyileşme eğilimi böylece mayıs ayında kırılmış oldu.
Ayrıca mayısta bir başka olumsuzluk daha yaşandı. Girişte de vurguladığımız gibi reel kesim güven endeksi yeniden iyimserlik sınırı olan 100’ün yeniden altına indi.
“Gidişat kötü” diyenler çoğaldı
Reel kesim güven endeksi oluşturulurken çok sayıda soru yöneltiliyor. Daha önce de altını çizdik; bu soruların bize göre en can alıcı olanı ve tüm endeksi bir anlamda özetleyeni “Sanayi dalınızdaki genel gidişat hakkında bir ay önceye göre görüşünüz nedir” sorusu.
Katılımcılar bu soruya “daha iyimser, aynı, daha kötümser” yanıtlarından birini vermek durumunda. Daha iyimser ile daha kötümser yanıtlarının farkı da denge değerini veriyor.
İşte bu sorunun denge değeri mayıs ayında negatif 21.7 oldu.
Mayıs ayında sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay önceye göre daha iyimser olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 5.6 (nisanda yüzde 8.2) olarak belirlendi.
Gidişatın aynı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 67.1 (nisanda yüzde 74.3) oldu.
Gidişatın kötü olduğunu dile getirenlerin oranı ise yüzde 27.3 (nisanda yüzde 17.5) düzeyinde oluştu.
Böylece nisan ayında negatif yüzde 9.3 (8.2-17.5) olan iyimser- kötümser farkı, mayısta negatif yüzde 21.7’ye (5.6-27.3) yükseldi.
Tüketici güveni tarihi dipteyken...
Ekonomiye güveni azalan yalnızca reel kesim değil. Mayıs ayında tüketici güven endeksinde de çok hızlı bir gerileme görülmüş ve söz konusu endeks 55.3’e inmişti.
55.3, hesaplamanın yapılmaya başlandığı 2004 yılının ocak ayından bu yana olan dönemin en düşük düzeyine işaret ediyor.
Dolayısıyla tüketici güveninin böylesine gerilediği bir dönemde reel kesim güveninin bundan bağımsız bir yön çizmesi zaten beklenemezdi.
Yabancı geçen hafta 209 milyon $'lık satış yaptı
Yurtdışında yerleşik yatırımcılar Türk menkul kıymetlerinden çıkmaya devam ediyor.
Merkez Bankası verilerine göre yabancıların 10-17 Mayıs haftasındaki toplam satışı 209 milyon dolar oldu. Bu tutarın 135 milyon doları hisse senedi, 74 milyon doları devlet iç borçlanma senedinden oluştu.
Yabancı yatırımcılar yılbaşından 17 Mayıs’a kadar olan dönemde ise toplamda 2 milyar dolarlık net satış yaptı. Bu dönemde devlet iç borçlanma senedinden 2.7 milyar dolarlık çıkış gerçekleşti. Yabancılar hisse senedinde ise net 691 milyon dolarlık alım yaptı.
Vatandaş 1 milyar $ daha aldı
Yurtiçinde yerleşikler 10-17 Mayıs haftasında bankalardaki döviz hesaplarını 1 milyar 36 milyon dolar daha artırdı. Mevduat bankaları ile katılım bankalarında 10 Mayıs itibarıyla yurtiçinde yerleşiklere ait toplam 181 milyar 221 milyon dolar bulunuyordu. Tutar 17 Mayıs’ta 182 milyar 257 milyon dolara çıktı.