Baharda doğa uyanırken adeta su tüketimi de uyanır. Çiçekler, bahçeler, evler, caddeler, tarlalar çoşar. Çünkü su yaşamdır. Yaşamın kaynağıdır. Her insanın emre amade su hakkıdır. Suya erişimde, gelecek nesillerin su gereksinimlerini karşılama olanağını ortadan kaldırmadan, ödün vermeden günümüz su tüketimimizi karşılarsak, sürdürülebilir kalkınma için su yönetimimizi başarmış oluruz. İklim değişikliğinin suya erişime ve su niteliğine etkisi de giderek artmaktadır.
Su sınırlı ve paylaşılan bir ulusal varlıktır. Su sorunları ortak sorunumuzdur. Sürdürülebilir su yönetimi de ortak hedef olmak zorundadır. Sürdürülebilir su yönetimi ve temiz-güvenli suya erişim için sürdürülebilir su alt yapılanması ve sürdürülebilir su sistemleri şarttır. Bu su düzeni içinde kişi ve kuruluşlar su tüketimlerini sürdürülebilir kılmalıdır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, toplam su tüketiminin %60-90’nı tarımda, %5-10’u evde, %5’i endüstri de kullanılmaktadır. Endüstriyel tesislerin kurulumunda suya erişimin hesaba katılması bir gerekliliktir. Yeni yatırımlarda ülkemizin su zengini olmadığı, mevcut öngörülerde su sıkıntısı yaşanacağının yer aldığı asla unutulmamalıdır.
Tesislerin su tedariğinde, yerel su arzı-talep dengesi ve olası tedarik riskleri gözönüne alınmalıdır. Su kaynağı sınırlı ya da gelecekte sınırlı olacağı öngörülen yerlerde tesis kurulumu beraberinde risk sorununu getirmektedir. Ancak tesisinizin su yönetimini sadece sizin dikkate almanız yetmez. Tedarikçilerinizin, ilgili yan sanayilerin, hatta çalışanlarınızın suya bugün ve yarın erişimlerini değerlendirmek gerekir. Çünkü su sorunu paylaşılması gereken bir sorundur. Çözümler de paylaşılarak aşılabilir.
Yeni bir yatırım için ön yapılabilirlik raporu, yapılabilirlik raporu hazır edilirken su bir satırda yer alacak bir girdi değildir. Hatta tankerle sanayi suyu alır çalışırım diyecek kadar basit hiç değildir. Su sıkıntısı ve çözümü çoğunlukla şirketlerin doğrudan kontrol edebilecekleri alan dışına çıkacaktır. Tesisin bulunduğu ekosistem, yerel ve ulusal su yönetimi hatta sınır aşan sular su yönetimi için önemlidir.Bu nedenlerle endüstride su tüketirken en az kullanım için gayret edilerek su ayak izi azaltılmalı, suyun geri dönüştürülebilir, geri kazanılanabilir ulusal varlık olduğu unutulmadan, kurumsal sürdürülebilir su tüketim kültürüne sahip olunmalıdır.
Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.
"İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır"