Bahar, tazelenme zamanıdır

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? İnternette http://www.dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Zeytinyağı şişelerini Ayvalıklı kadınlar boyuyor

Ehlikeyfin vazgeçilmez lezzetidir zeytinyağı. Sağlık iksiridir. Ehlikeyf olan, ağaçların bilgesi zeytinin kıymetini bilir. Onun için şiirler, öyküler yazmıştır. Ölmez ağacıdır o, yüzyıllar geçmiş, sahipler değişmiştir, ama neredeyse 3 bin yaşında olup hâlâ meyve vereni vardır.

Adı zeytinle, zeytinyağı ile özdeşleşmiş ilçelerimizden birisi de Ayvalık’tır… 30 sene önce Ayvalık’ta doğan Yudum, hikâyesine varolduğu toprakların zeytinlerinden sıktığı yeni zeytinyağı “Egemden” ile devam ediyor.

Bu kapsamda Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde sürdürülen “Egem’in Bereketi Kadının Emeği” projesi ile ev ekonomisine katkı sağlamak ve üretmek isteyen Ayvalıklı kadınlara da fırsat sunuluyor. Özel seri şişeler, belirli bir ücret karşılığında ev kadınları tarafından boyanıyor.

- Ayvalık, bu kez deniz kestaneleriyle anlatıldı

Yemek ve Kültür dergisinin 47. ilkbahar sayısında yer alan yazılar arasında Girona'dan Ayvalık'a denizkestanesi sezonunda yaşananlar, üretim ve tüketim kuralları, geleneği, Bizans'tan Japonya'ya dek denizkestanesine dair birçok bilginin yer aldığı Serhan Yedig imzalı makale de bulunuyor…

- Hedef, 36 bin 500 şef…

Ev dışı tüketim sektöründe meslek birlikleri “Güvenilir Eller” online gıda güvenliği eğitim projesinde bir araya geldi. Toplantıda, her meslek birliği “Güvenilir Eller” online gıda güvenliği eğitim programı kapsamında hedefledikleri katılım ve sertifika sayısını açıkladı. Konuşmaların ardından temsili imza töreni düzenlendi. Toplantıya katılan 9 meslek birliği, 1 yılda 36 bin 500 şefe online gıda güvenliği eğitimi aldırma ortak hedefine imza attı.

- Lombardia bölgesi yemekleri Da Mario’da

Da Mario, İtalya’nın farklı bölgelerine ait geleneksel yemeklerden oluşan özel mönüler sunmaya devam ediyor. İtalyan lezzetlerini sevenler için bu kez Milano’nun da içinde yer aldığı Lombardiya bölgesine özgü mönü hazırlanmış. Kuzey Batı İtalya’da Alpler ve Po nehri vadisi arasında yer alan Lombardiya’nın mutfağı, zeytinyağı ve yeşil zeytin gibi İtalyan mutfağının klasik tatları yerine et ve tereyağı ağırlıklı bir pişirme kültürüne sahip.

- Mezzaluna’nın İtalyan şefinden Nisan’a özel

İtalyan şef Fabio Brambilla’nın “Şefin spesiyalleri”nde mozarella, parmesan peyniri ve sotelenmiş karidesli “taze enginar salatası” bulunuyor. Pizza; rozbif, kapari ve tonnato sos içeriğiyle yer alıyor. “Parmesan peynirli klasik fırında makarna”nın yanı sıra sotelenmiş mantar, karamelize soğan, taze domates ve scamorza peyniri ile hazırlanan “İtalyan tarzı burger” şefin spesiyalleri arasında. Bunları, sütlü çikolata sos ile servis edilen vanilya krema dolgulu bir tarz puf hamur tatlısı olan “Bahar bigne” izliyor.

- The Grand Tarabya’da mönü, bahar otlarından

The Brasserie Restoran’ın taze otlar menüsü, Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Anadolu’nun dört bir yanında yetişen otlardan oluşuyor. Mönüde ısırgan otu çorbası, zeytinyağlı enginarla servis edilen Akdeniz’e özgü kaldırık otu, kuşkonmazlı ebegümeci salatası, kabak çiçeği dolması yer alıyor. Zeytinyağlı taze bakla ve Ege usulü şevketibostandan sonra kerebiç tatlısı sunuluyor.

- İstanbul Marriott Hotel Şişli’de Fransız mutfağı

İstanbul Marriott Hotel Şişli, 10-25 Nisan tarihleri arasında Fransız Executive Şef Pascal Didier ile Fransız mutfağı yemeklerini misafirleriyle buluşturuyor. Geleneksel soğan çorbasından Fransız usulü etler ve deniz ürünlerine uzanan mönüde ördek ve tavşan gibi av etleri de yer alıyor.

- Yarım asırdır baba mesleği muhallebiciliği sürdürüyorlar

İstanbul Atakent’teki MR Yıldız Muhallebicisi’nin sahipleri Yıldız ailesi, “değişen dünyada değişmeyen lezzetler” sloganıyla tavuk göğsü, kazandibi, fırın sütlaç gibi sütlü tatlıları, aşureyi, kol böreğini, tavuk suyu çorbayı, tavuklu pilavı geleneksel usullerle hazırlamayı sürdürüyor…

Tüm yazılarını göster