Azerî kahvaltısından “ballı günler”e…

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz.

İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar ise Ehlikeyf kategorisinde...

✔ “Uğurlu gün dadlı, lezzetli seher yemeyi ile başlar”

Zengin çeşitliliği ve doğal malzemeleriyle tanınan Azerî mutfağının geleneksel sabah kahvaltısı (seher yemeyi) ve çay sofrası (çay süfresi) ile tanıştım geçtiğimiz günlerde. Sultanahmet’teki Ajwa Hotel’in Executive Chef’i Ramin Nuriyev’in hazırladığı, “Uğurlu gün dadlı, lezzetli seher yemeyi ile başlar” Azerî deyişini doğrular nitelikte 41 farklı lezzetin sunulduğu kahvaltı, “Kimin ağrıyır canı, bol çay içsin mercanı, her bir derdin dermanı çay çay çay” Azerî şarkısını anımsatan çay sofrası ile sürdü. Azerî usulü çay servisi mürebbe adı verilen reçeller, baklava, kurabiye, kete ve çerezler eşliğinde yapılıyor. “Pürrengî” sözcüğü ise bizim tavşankanı tabirinin karşılığı olarak kullanılıyor…

✔Gaziantep beyran ve yuvalaması coğrafi işaret tescili aldı

“Coğrafi Tescil Belgesi” alınmak üzere başvurusu yapılan iki ürünün coğrafi işaret tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Ankara’daki merkezinde gerçekleşen tescil takdim törenine Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan katıldı. Öte yandan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İspanya’nın başkenti Madrid’te düzenlenen FITUR 2017 Turizm Fuarı’na katıldı. Bu yıl 32’incisi düzenlenen FITUR 2017 Turizm Fuarı’nın Türkiye standında tüm yöresel lezzetlerle birlikte Gaziantep mutfağı da tanıtıldı.

✔İstanbul’un “ballı günler”i!

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilecek “Üretici’den Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri” temalı “Ballı Günler” şubat ayında 4. kez sektörü bir araya getirecek. 58 bine yakın üyesi ile Türkiye’de arı ve arıcıların temsil edildiği sivil toplum kuruluşu Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği organizasyonu, 24-26 Şubat tarihlerinde üç gün boyunca tüketiciye açık olacak…

✔Dışarı çıkmadan önce havaları Twitter’a danışın!

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin büyük bir kısmı son yılların en büyük kar yağışına sahne oldu. Kentlerin beyaza büründüğü soğuk havalar daha uzun süre kendini hissettirecek. Peki önümüzdeki günlerde, hatta haftalarda havalar nasıl olacak? İşte en sık güncellenen ve arada keyifl i paylaşımlar da yapan Twitter hesapları: @BunyaminSurmeli, @ meteoroloji_twi, @huseyinoztel, @HavaForum, @halit_sivuk, @ isthavadurumu

✔Metro Toptancı Market’ten hedefler, yeni projeler

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, 2016’nın kontrol edilemeyen faktörlerin sosyal ve iş hayatını etkilediği bir yıl olduğunu belirterek “Yaşanan olaylardan hem HORECA hem de perakende sektörü olumsuz etkilendi” dedi. Özerkan, bu yıl da yeni mağaza yatırımları olacağını açıkladı. Metro, 2017 yılında Kartal’daki yeni mağazasının yanı sıra, açılacak yeni HORECA dağıtım noktalarıyla yeni bölgelerde profesyonellere sevkiyat yapmaya devam edecek.

Öte yandan, Metro Toptancı Market tarladan sofraya uzanan mücadele, emek ve fedakârlığı konu alan bir reklam kampanyasına imza attı. “Kolay Vazgeçmeyenler” in hikâyesini işleyen reklam filmleri ekranlarda yer almaya başladı.

✔Çocuklarınıza üç güzel tatil hediyesi

Rahmi M. Koç Müzesi, çocuklarının tatilde hem sosyalleşmesini hem de eğlenmesini isteyen herkesi eğlence dolu bir gün için müzeye davet ediyor. Sergiler, atlıkarınca ve tren seferleri, atölye çalışmaları gibi aktivitelerin yanı sıra 14 binin üzerinde obje içeren farklı koleksiyonlar çocukları bekliyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi, birbirinden eğlenceli ve eğitici atölye çalışmaları ile çocukların yarıyıl tatilini renklendirmeyi hedefliyor. Eminönü’nde yer alan tarihi binada gerçekleştirilen atölye çalışmaları 4-13 yaş arası çocuklara yönelik olarak hazırlandı.

Tadında Anadolu ve Cakes and Bakes, çocukların sömestr tatilini eğlenerek ve öğrenerek geçirmesi için Tadında Anadolu’nun Maslak Uniq İstanbul ve Capitol AVM’de yer alan şubelerinde her yaşa uygun doğal ve organik oyuncaklar üreten Zeytin Çekirdeği firması ile birlikte ahşap oyuncak boyama etkinlikleri gerçekleştirecek.

Tüm yazılarını göster