Azerbaycan tarım sektörü Türk yatırımcıyı bekliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Avrupa Azerbaycan Topluluğu (TEAS), Azerbaycan merkezli  bir STK. 2008 yılında Azerbaycan’ın zengin kültürüne ve Azerbaycan’daki iş olanaklarına yönelik farkındalığı arttırmak için kurulan topluluğun bir diğer hedefi de Dağlık-Karabağ’ın işgaline; 875 bin Azeri mültecisinin ve ülke içinde yerlerinden edilmiş insanların (IDP) sorunlarına dikkat çekmek. 

TEAS’ın, Brüksel, Berlin, Paris, Bakü ve İstanbul'da ofisleri var. 2013 Mayıs'ında kurulan İstanbul ofisi, 2015 Haziran ayından bu yana Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticaret ilişkilerini ve yatırım ortamını desteklemek için danışmanlık hizmeti sunuyor. 

Türkiye, Azerbaycan’ın en önemli 5 ticaret ortağından birisi. İki ülke arasındaki ticaret, geçtiğimiz 10 yılda 5 kat artış gösterdi ve 2014 yılında 5 milyar dolara ulaştı. Özellikle enerji projelerine bağlı olarak ticaret hacminin 2023 yılına kadar 15 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

TEAS Türkiye Temsilcisi Rena Rzaeva, "Azerbaycan, büyük bir dönüşümün ortasında. Azerbaycan’ın ekonomik başarısı, Türkiye’nin de yararlanabileceği yabancı sermaye ve işbirlikleri için  fırsat sağlıyor" diyor.
Rzaeva'ya kulak verelim ve iki ülke arasındaki iş fırsatlarını ondan dinleyelim: 

Petrol dışı ekonomi büyüyor

"TEAS olarak, Azerbaycan’daki çeşitli iş ve ticaret fırsatlarını destekliyoruz. TEAS ofisinin bulunduğu ülkelerde yılda bir kez Ticaret Forumu düzenliyoruz. Bu senenin ilk TEAS Ticaret Forumu,  25 Kasım 2015 tarihinde İstanbul'da, Four Seasons Otel’de düzenlenecek. Türkiye ile Azerbaycan arasında geçmişe ve ortak kültürümüze dayanan çok köklü bir geçmiş bulunuyor. Meşhur “Bir millet iki devlet” söylemine ben kesinlikle inanıyorum. İki ülke arasındaki stratejik ilişkiler, özellikle büyük çaplı altyapı ve enerji projeleri açısından çok büyük önem taşıyor. Son 10 yılda Azerbaycan’daki petrol dışı ekonomide gerçekleşen yüzde 10’luk artış ve petrol dışı sektörün GSYIH içindeki payının 2014 yılında yüzde 61 oranında artışı bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu gelişmeler Türk yatırıcımlar için de önemli fırsatlar sunuyor." 

Enerjiden sonra en büyük ikinci sektör tarım

"Tarım, bilişim ve iletişim teknolojileri, müteahhitlik, sağlık ve turizm, iki ülke arasında daha fazla işbirliğinin sağlanabileceği potansiyel alanlar. Tarım sektörü, geçtiğimiz 10 yıldan fazla süre içinde yıllık yüzde 10 büyüme oranıyla, enerjiden sonra Azerbaycan ekonomisini yönlendiren en büyük ikinci sektör konumunda. Azerbaycan dünyadaki 11 iklim bölgesinden 9’una sahip ve topraklarının yüzde 54’ünden fazlası tarım için elverişli. Ancak, şu anda az bir alan işleniyor. Bu durum yabancı yatırımcılara birçok fırsat sunuyor. Modern teknolojiye geçiş ve Türk firmaları tarafından getirilen uluslararası standartlar, Azerbaycan’daki üretimi ve kaliteyi arttıracak önemli faktörler. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın tarım endüstrisi sektörüne olan vurgusu, Türk firmalarını Azeri pazarını değerlendirmek konusunda daha fazla teşvik etmeli."

Altyapı ve bilişimde önemli yatırım fırsatları var

"Bilişim ve iletişim teknolojileri sektörünün 2020'ye kadar 9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin de önemli gelişmeler kaydettiği e-ticaret yatırımları yıllık yüzde 17’lik bir büyüme oranına sahip. 
Geri dönüşüm sektörüyle ilgilenen yatırımcılara yönelik kurulan Balakhani Sanayi Parkı; enerji verimliliği, telekomünikasyon, bilişim teknolojilerini geliştirme ve uygulamaya yönelik kurulan Azerbaycan Yüksek Teknolojiler Parkı önemli yatırım fırsatları arasında bulunuyor. Yakın zamanda inşası tamamlanan ve Bakü’de düzenlenecek ilk Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapan Olimpiyat Stadyumu gibi Azerbaycan’da gerçekleştirilen büyük altyapı projeleri, Türk inşaat ve müteahhitlik firmalarının pazara girmeleri açısından bir başlangıç adımı niteliğinde. Bu bağlamda çok ciddi bir altyapı çalışması yapılarak, 21 spor kompklesi, 68 bin seyirci kapasiteli Olimpiyat satdı ve 7 bin 300 kişilik Olimpiyat Köyü’nün inşaatları tamamlandı. Çalışmalar, seneye başlayacak olan  Formula kompleksinin inşası, Bakü Metro’sunun genişletilmesi ve yapay Hazar Adaları projesiyle birlikte daha da büyüyecek."
 

Tüm yazılarını göster