Ayrışma olacak mı?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Nihat Özel-Yatırım Finansman

Merkez Bankası'nın düzenlediği enflasyon beklenti anketi rakamlarının önceki aylarda yükseliş eğiliminde iken düşüşe geçtiği görülüyor. Mayıs ayında % 8.6 olan yılsonu enflasyon beklentisi Haziran ayındaki son ankette % 8 civarına düşmüş durumda. Küresel mali piyasalarda yaşanan bozulmanında bono piyasasına olumsuz etkilerini görmediğimiz bu dönemde düşüş eğiliminde olan gösterge kağıt faizinin % 8.5 seviyelerini görmesi muhtemel. Haziran ayı ihalelerini sorunsuz geçiren Hazinenin, Temmuz ve Ağustos aylarında da sorun yaşamasını beklemiyorum.

Euro / Dolar paritesi 1.18 seviyelerine yakın yerden tepki verirken ; Çin'den gelen Yuan haberleri  parite için yükseliş hareketini hızlandırmış olsada 1.25 lerden gelen satışlar 1.23 altına geri çekilme yaşatıyor. 1.222 seviyelerinde taban oluşturmaya çalışırken son yükselişin düzeltme hareketinin 1.2140 seviyelerinde sonlanması beklenebilir. Aslında 1.23 altında seyereden Euro / Dolar paritesi hisse senetleri piyasaları için satış baskısı yaratsa da 1.2140 altıda kapanış olmadıkça satışların artması da beklenmemelidir. Bu arada Avrupa'da neredeyse her ülkenin notu ve bankalarının durumu sorgulanmaya başlanmışken ; hepsi birbiri ardına aldığı ekonomik önlemleri ve paketleri açıklarken Euro nun durumununda sorgulanması ve oynak olması çok doğal. Paritede 1.2140 desteğinin altında sırasıyla 1.19 ve alçalan kanal desteği 1.15 seviyeleri mevcut.Dolar / TL de ise 1.60 zirvesi geçilemedikçe 1.55 seviyelerine dönüşler yaşanmakta ve bu durum bir süre daha devam edecek gözüküyor. 1.55 altında kapanışlar olması durumunda 1.52 seviyeleri hedef olacaktır.

Geçtiğimiz haftayı terör olaylarının moral bozukluğu, iç siyasi gerginliklerin artışı ve dışarıdan gelen olumsuz dataların etkisiyle kayıpla kapatan  İMKB;  57800 direnç bölgesinde karşılaştığı satışlarla 55300 seviyelerine kadar geri çekilip,kendisini tekrar 55700- 55800 kritik destek bölgesinin üzerine atmayı başardı.  Euro bölgesi, kamu borçlarının disipline edilmesi ve bankalar için alınan önlemleri tartışırken ABD daha çok büyümeyi ön plana çıkarıyor. Euro bölgesi yanında son olarak Japonya'dan gelen verilerin ekonomik iyileşmenin duraksadığına işaret eden rakamları içerisinde, özellikle dikkat çeken yurtdışına nakliyedeki azalış ve işsizlik rakamlarında beklenenden fazla artış olunca Asya piyasalarından başlayan satışlar Euro bölgesine yayılıyor. Almanya'da %2 leri aşan düşüşler yaşanırken IMKB ısrarla 55800 civarında tutunmaya çalışıyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Mali Kural Yasa Tasarısı içeride moralleri yükselten bir unsurdu. Meclis tatile girmeden önce Genel Kurulda görüşülerek yasalaşması halinde piyasalar tarafından not artırım beklentisi dolayısıyla olumlu karşılanacaktır. Yabancı banka analistlerinin Türk bankaları hakkındaki olumlu raporları ve Türk tahvillerini önermeleri bizim daha pozitif yönde ayrışmamıza neden oluyor. Herşeye rağmen temmuz ayı başında açıklanacak olan Anayasa Mahkemesi kararı ve sonrasında hükümetin tepkisinin izlenmesi gereğini ve  55700- 55800 destek seviyesinin önemini bir kez daha hatırlatıp; kırılması durumunda 53000-52500 bölgesine geri çekilme yaşanabileceğini gözardı etmemeliyiz.

Tüm yazılarını göster