Aykut Kocaman'a 'Sow' lazım

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe'nin sahasında Mersin İdmanyurdu'nu konuk ettiği maça dair; konuk takımın eksik kadrosundan dem vurulabilir, sekizinci dakikada Bienvenu'nun attığı golde Özer'in aktif alanda olduğu ve bu golün Mersin İdmanyurdu'nun planlarını bozduğu da söylenebilir ancak tüm bunlar gerçeğin üzerini örtmez. Nedir o gerçek? Benim izlediğim bu iki takımın mücadelesinde Nurullah Sağlam'ın takımının ilk yarı itibariyle "maçta varlık gösterme" ihtimali zaten yok gibiydi. Her hattıyla motive olmuş, üstelik bilindik sistemine dönmüş Fenerbahçe'ye karşı, ilk yarıda "dostluk karması" gibi mücadele veren ve kaderine razı görünen Mersin ekibi. Neticede maçın 2-0 olmasına fazla şaşmamak lazım. İkinci 45 dakikada Mersin'in yaşadığı silkiniş tamamıyla Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'ye yerleştirdiği "kontrol futbolu" felsefesinden. İlk yarıda Yobo ve Serdar Kesimal'ın orta alan çizgisine basan ayakları ikinci yarıyla birlikte kendi ceza alanları ön çizgisine basmaya başlayınca Nurullah Sağlam'ın talebeleri de pas yapacak geniş alanları ve golü bulmayı başardılar. Baskı altında savunmadan topu alarak oyunu kurma görevine soyunan Zurita ve Hakan Bayraktar'ın bu alandaki zaafları Fenerbahçe baskısının ortadan kalkmasıyla birlikte yok oldu. Sanki takımlar yer değiştirmiş, baskıyı yiyen taraf da sarı-lacivertliler olmuştu. Nduka'nın kafasından gelen gol maça hareket getirirken Fenerbahçe'yi de rakibinin boşalttığı alanları kullanma konusunda cesaretlendirdi. Elbette ki, hareketlenen maçta Nurullah Sağlam'ın kararlarını da es geçemeyiz. İlk 45 dakika sonunda gidilen soyunma odasında takımının felsefesini değiştirerek oyuna da Nduka'yı sokan Sağlam, 74'te de Zurita - Beto değişikliği yaparak risk aldı ve bence doğru olanı yaptı. Zaten kendisinin ilk 45 dakikada takımına nasıl olup da böyle bir futbol oynattığını çözememiştik. Nobre gibi ileride top tutup rakip stoperleri rahatça çıkarmayan bir santrforun eksikliği çok önemli ancak Nobre'nin yokluğunda tedavülden kalkan bir savunma ve kontratak planına dönmeyi kendisine hiç yakıştıramamıştık.

Maçın ilerleyen bölümlerinde Gökhan Gönül ve Özer Hurmacı'nın kas sakatlıkları nedeniyle oyundan çıkmaları, skoru garanti altına aldıktan sonra takımın rölantiye dönmesine neden olanın fiziksel erozyon olup olmadığı yönünde soru işaretleri doğurdu. Fenerbahçe'nin uyguladığı tipte bir baskıyı maç genelinde devam ettirebilmek tabi ki mümkün değil ancak sarı-lacivertli takımın iki devrede bu kadar zıt iki görüntü vermesi sarı-lacivert renklere gönül verenleri huzursuz ediyor. Bu sezon Fenerbahçe'nin bu tipte iki farklı görüntü verdiği çok sayıda maç izledik. Aykut Kocaman'ın öğrencileri bu maçların genelinde sahadan istediklerini alarak ayrıldılar ancak telafisi olmayan haftalar ve maçlar giderek yaklaşırken ortada duran büyük soru işaretinin en azından zihinlerden silinmesinde fayda var. Sanıyorum Aykut Kocaman'ın transferini ısrarla istediği Moussa Sow da bu yönde atılmış bir adım. Hem ceza sahası içinde yerleşik savunmaya karşı anahtar hem de ikinci yarıdaki gibi beklenerek oynanan oyunlarda cezalandırıcı kontrataklara yatkın Sow ile sarı-lacivertli takımın daha farklı bir görüntü verebileceğini düşünüyorum. Şike soruşturması öncesinde yapılan Emenike hamlesi de benzer özellikler taşıyordu. En azından Sow'un katılımıyla birlikte 2-1'lik skoru yakalayan rakiplerin puan yolundaki çabaları çok daha zor netice verebilir. Takımın başına geldiği ilk günden bu yana aynı felsefe üzerine çalışan ve transfer hamlelerini de bu yönde yapan Aykut Kocaman yavaş ama emin adımlarla kendi takımını yaratıyor.

[23. HAFTANIN SEYRİ]

Galip çıkmadı

Spor Toto Süper Lig 23. hafta mücadelesinde Medical Park Antalyaspor sahasında ağırladığı Gençlerbirliği ile 2-2 berabere kaldı. İki takımın da 10 kişi kaldığı mücadelede goller Antalyaspor adına 13. dakikada Tita ve 82'de Necati Ateş'ten gelirken konuk ekip G.Birliği'nin gollerini ise 45. dakikada penaltıdan Hurşut Meriç, 86'da da Herve Tum attı. Öte yandan ev sahibi Antalyaspor'da Vesellin Minev 17. dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışında kalırken Gençlerbirliği'nde ise Cem Can 66. dakikada gördüğü kırmızı kartla takımını 10 kişi bırakan isim oldu. Başkent ekibi gelecek hafta sahasında Gaziantepspor'a konuk olurken Antalyaspor ise deplasmanda Galatasaray ile karşılaşacak.

3 altın puan

Spor Toto Süper Lig 23. hafta mücadelesinde Eskişehirspor, kendi sahasında Orduspor'u konuk etti. Eskişehir Atatürk Stadı'nda karla kaplı ağır bir zeminde oynanan karşılaşmayı konuk ekip Orduspor 1-0 kazanarak üç puanı hanesine yazdıran taraf oldu. Karşılaşmada Karadeniz ekibinin galibiyet golü 55. dakikada Hasan Kabze'nin asistinde Bogdan Stancu kaydetti. Bu sonucun ardından Orduspor puanını 28'e yükselterek orta sıralara tırmanışını sürdürdü. Ersun Yanal'ın teknik direktörlüğündeki Eskişehirspor ise 32 puanda kalarak istikrarsız bir grafik çizmeye devam etti. Ligin 24. haftasında Orduspor evinde Ankaragücü'nü konuk ederken, Eskişehirspor'un rakibi Manisaspor olacak.

Karabükspor 90'da güldü

Spor Toto Süper Lig'de 23. hafta mücadelesinde Kardemir Karabükspor ile Manisaspor kozlarını paylaştı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nda oynanan mücadele Karabükspor'un 2-1'lik galibiyeti ile tamamlandı. Konuk ekip 51. dakikada Murat Erdoğan'ın golüyle 1-0 öne geçerken, rakip kalede baskısını artıran Bülent Korkmaz'ın öğrencileri 70. dakikada Mehmet Yıldız ile eşitliği yakaladı. Karşılaşmanın son dakikalarında Luton Shelton'ın düşürülmesi sonucu penaltı kazanan kırmızı-mavili ekip Florin Cernat'ın golü ile 3 puana uzandı. Bu sonucun ardından Karabükspor 21 puana yükselirken, Manisaspor ise 26 puanda kaldı.

Gol ziyafeti

Koray Gencerler'in yönettiği Samsunspor - İ.B. Belediyespor karşılaşmasında baştan sona üstün bir futbol oynayan İ.B. Belediyespor 4-2'lik galibiyetle 3 puanı aldı. 43. dakikada Metin Depe'nin attığı golle 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla sona erdi. Karşılaşmanın ikinci yarısında da ilk yarıdaki iyi futbolunu sürdüren konuk ekip 52. dakikada Taner Yalçın ve 72. dakikada sezon başından beri oynadığı futbolla dikkat çeken Doka'nın attığı golle skoru 3-0'a taşıdı. Samsunspor 82. dakikada Dominguez'in attığı golle farkı 2'ye indirirken İ.B.Belediyespor 84. dakikada Webo'nun attığı golle farkı tekrar 3'e çıkardı. Ev sahibi ekip 90. dakikada Gekas ile rakip fileleri tekrar havalandırdı ve mücadele 4-2 İ. B.Belediyespor lehine sona erdi.

Trabzonspor güle oynaya

23. hafta maçında Trabzonspor deplasmanda Ankaragücü'nü 4-0 mağlup etti ve ligde oynadığı son 7 maçtan 6 galibiyet çıkartarak yükselişini sürdürdü. Bordo mavili ekibin gollerini Burak Yılmaz (2), Olcan Adın ve İshak Doğan'dan (k.k.) geldi. Maç boyunca oyunun tek hâkimi olan Trabzonspor, Başkent'te rahat bir futbolla 3 puana ulaşan ekip oldu. Trabzonspor bu galibiyetin ardından puanını 39'a çıkarttı ve 4. sıraya yükseldi. Ankaragücü ise 11 puanla sonra sırada kaldı. Trabzonspor gelecek hafta sahasında Bursaspor'u konuk ederken Ankaragücü ise deplasmanda Orduspor ile karşı karşıya gelecek. Bordo-mavililerde, sarı kart cezalısı Giray ve sakatlığı bulunan Glowacki'nin yanı sıra Halil Altıntop da kadroda yer almadı.

Hikmet Karaman siftah yaptı

Süper Lig'in 23. haftasında Gaziantepspor ile Sivasspor, Kamil Ocak Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Oldukça kötü bir zeminde oynanan karşılaşmayı Gaziantepspor 2-1 kazandı ve Sivasspor'un 10 maçlık yenilmezlik serisini sona erdirdi. 30. dakikada Eneramo'nun golüyle 1-0 öne geçen Sivasspor soyunma odasına da bu skorla gitti. 53. dakikada kullanılan kornerde Sivasspor'lu Kaan'ın ters kafa vuruşu ağlarla buluşunca ev sahibi ekip beraberliği sağladı. Maçın 74. Dakikasında Muhammet Demir'in kaydettiği gol Gaziantepspor'a 3 puanı getirirken Hikmet Karaman da ilk maçında 3 puanla tanışmış oldu. 24.haftada Gaziantepspor'un rakibi Gençlerbirliği olacak, Sivasspor ise Kayserispor ile karşılaşacak.

HAFTANIN TAKIMI: Bursaspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Apar topar geldik, apar topar yendik." Hikmet KARAMAN

KARE AS:   Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    Cenk Tosun (Gaziantepspor)

    Luton Shelton (Karabükspor)

GOL KRALLIĞI:      25 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

        10 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

    9 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    8 Gol - Johan Elmander (Galatasaray)

    8 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

    8 Gol - Michael Eneramo (Sivasspor)

TEKNİK ANALİZ

(Bursaspor - Galatasaray)

Beklenen düşüş

Hatırlanacağı gibi köşemizde Galatasaray'ı irdelediğimiz son yazılarımızda sarı-kırmızılı takımın bir düşüş yaşayabileceğini öngörmüştük. Bursa'da yeşil-beyazlılarla zorlu bir mücadeleye girişen Fatih Terim'in öğrencileri, üretkenlikten uzak kalınca 1-0'lık mağlubiyete de razı oldular. 4-4-2 sistemindeki Galatasaray karşılaşmada Baros - Elmander uyumunu fazlasıyla aradı. Hücumda beklerin de orta alanın kanatlarına deplase olması ve zaman zaman Melo'nun da Semih ile Ujfalusi'nin arasına girmesiyle formasyon değişse de Bursaspor etkili kontrataklarla maç içinde tehlikeler yaratmayı başardı. 4-2-3-1 sistemiyle sahaya yaılan Bursaspor'da Pinto da ilerleyen haftalarda faydalı işler yapabileceğinin sinyallerini verdi.

PUAN DURUMU

Takım O G B M A Y Puan

Galatasaray 23 15 5 3 44 16 50

Fenerbahçe 23 14 6 3 38 21 48

Beşiktaş 22 13 6 3 35 21 45

Trabzonspor 23 11 6 6 41 25 39

Gençlerbirliği 23 10 7 6 34 28 37

Sivasspor 23 10 7 6 38 34 37

Büyükşehir Bld. 23 9 6 8 32 33 33

Eskişehirspor 23 9 5 9 22 25 32

Bursaspor 23 7 8 8 26 25 29

Kayserispor 22 9 2 11 24 26 29

M.P. Antalyaspor 23 7 7 9 20 23 28

Orduspor 23 7 7 9 20 26 28

Mersin İdman Yurdu 23 7 6 10 23 26 27

Gaziantepspor 23 6 8 9 22 26 26

Manisaspor 23 6 8 9 22 26 26

Kardemir Karabük 23 6 3 14 27 41 21

Samsunspor 23 3 8 12 20 36 17

Ankaragücü 23 2 5 16 17 47 11

NOT: Kayserispor - Beşiktaş maçı değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Mersin İdman Yurdu)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe  :     129.050.000 euro (27 Futbolcu) Fenerbahçe  : 26.0

Mersin İ.Y.  :      20.950.000 euro (29 Futbolcu) Mersin İ.Y.  : 27.5

Tüm yazılarını göster