Aykut Kocaman: "Şah, mat!"

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen Fenerbahçe - Trabzonspor derbisinden sarı-lacivertlilerin zirveye ortak olacak sonuçla ayrılması, her şeyden önce Aykut Kocaman'ın başarısıdır. Modern futbolun gelip düğümlendiği yer orta saha ise eğer, Aykut Kocaman'ın maç başındaki taktik anlayışıyla bir an evvel sonuca ulaşması her türlü övgüye değer. Elbette ki, bahsettiğimiz doğrular yanında başarılı teknik adam Şenol Güneş'in bu maç özelinde düştüğü hatalara da değinmemiz gerekir. Hatırlayacaksınız, derbi hakkında cuma günü yayınlanan değerlendirmemize "Sinirsel derbi" başlığını uygun görmüş ve görüşlerimizi de 3 puanın her iki takım için içerdiği anlamlara dayandırmıştık. Maç genelinde 3 kırmızı ve 12 sarı kartın çıkması görüşlerimizdeki haklılık payını ortaya koyan bir gelişme olduysa da takımların bu anlamda "bile bile lades" demeleri de ilginçti. Özellikle Trabzonspor'un kaybı "cepten yemek" anlamına geliyordu ve rakibine oranla daha tolere edilebilir idi. Ancak Egemen'in sakatlığının nüksettiği karşılaşmada hem Glowacki'nin hem de Tayfun'un kırmızı kart almaları mental yükün kaldırılamadığına çok açık bir işaret. Bu noktadan hareketle şampiyonluk yarışında bordo-mavili ekibi çok zor haftaların beklediği söylenebilir.

Maçın analizine gelirsek; Aykut Kocaman'ın Dia, Selçuk, Emre ve Mehmet Topuz gibi bir orta alan dörtlüsüyle sahaya yayılması Selçuk tercihi yüzünden Fenerbahçelileri irkiltti ise de Bünyamin Gezer'in başlama düdüğüyle birlikte gördük ki, bu tercih iyi düşünülmüş bir taktik kurgunun parçası. Çok koşan, yere sağlam basan ve preste ısrarcı bu orta saha Trabzonspor'un en güçlü olduğu bölgeye yani Colman ve Selçuk üzerine amansız bir pres uygulamasına girişti. Elbette ki, Aykut Kocaman'ın bu uygulamadaki amacı bordo-mavili takımın pas bağlantılarını keserek kapılan toplarda savunmayı dengesiz yakalamaktı. Fenerbahçe bu presi ilk 35 dakikada öyle etkili yaptı ki, Trabzonspor sudan çıkmış balığa döndü. Bu yoğun baskının maç geneline yayılması elbette beklenemezdi ama sarı-lacivertliler 2-0'lık sonuca ulaştıktan sonra ilk yarının kalan dakikalarında ve ikinci devrenin tamamında daha kontrollü bir anlayışa büründüler. Bu arada Senegalli Niang'ın 2002 Dünya Kupası'nda İlhan Mansız'ın Senegal'e attığı golün neredeyse aynısını Trabzonspor ağlarına göndermesinde Trabzonspor'un bahsettiğimiz tüm zaaflarının ayrıntılı biçimde izlenebileceğini belirtelim. 2002'deki gole kulübede çılgınlar gibi sevinen Şenol Güneş bu kez Senegalli'nin ağlara gönderdiği topu donuk şekilde kenarda izlemekle yetindi. Zaten tecrübeli teknik adamın yapacağı çok fazla şey de yoktu. Fenerbahçe mağlubiyeti ile iyiden iyiye anlaşıldı ki, Trabzonspor yoğun maç trafiğini ve ciddi maçlar silsilesini kaldıracak durumda değil. Ankaragücü, Beşiktaş ve Fenerbahçe maçlarından tabiri caizse "ağır yaralı" biçimde çıkan bordo-mavililerin şu anda yapması gereken en önemli şey, takımın sürüklenebileceği bir panik havasının önüne geçmek. Mental çalışmaların şu an için fiziksel çalışmalardan çok daha önemli olduğu aşikâr. Dahası Fenerbahçe ve Aykut Kocaman, Trabzonspor'un bundan sonraki rakiplerine de taktiksel anlamda önemli bir tüyo vermiş oldular. İleri uçtaki Umut ve arkasındaki üçlüden (Engin, Jaja, Burak) oyunu kontrol edecek, takım savunmasına katkı yapacak ve maçın direksiyonunu alacak etkinlikler beklememek lazım. Bahsettiğimiz dörtlü Selçuk - Colman ikilisi iyi iken "iyi", kötüyken "kötü" oynuyor. Blokların bu denli keskin çizgilerle ayrılması da zaman zaman Şenol Güneş'in başını ağrıtıyor. Açık söylemek gerekirse zirve mücadelesinin kaderi Fenerbahçe'nin bundan sonra sergileyeceği performansa bağlı olacak. Sarı-lacivertliler önümüzdeki üç maçlarını (Manisa, Kayseri ve Beşiktaş) kazanırlarsa, Trabzonspor'un ikinci devre başındaki büyük avantajını sadece 5 haftada yok edebilirler.

TEKNİK ANALİZ

(Bursaspor - Galatasaray)

Yanlış kadro, yanlış taktik

Bursaspor, zirve yarışında kendisi açısından büyük önem taşıyan maçta Galatasaray engelini fazla zorlanmadan geçti. Her ne kadar hakemlerin ve kaleci Ufuk'un hataları maça damga vurduysa da Galatasaray'ın olmayacak mevkilerde olmayacak tercihlerle ve olmayacak bir taktikle Bursaspor'u yenmesi zaten çok zordu. Sahaya 4-3-3 şeklinde yayılan sarı-kırmızılı takımda ileri uçtaki Kazım ile her iki kanat forveti olarak seçilen Emre ve Yekta neredeyse hiçbir varlık gösteremediler. Keza orta alan da çok aksadı. Bursaspor ise klasik 4-2-3-1 dizilişini takım savunmasına destek veren isimlerle bezeyince maça istediği gibi hükmetti. Oynayan ve oynamayanlar her iki takımda dikkat çektiler. Bursaspor'da Kenny Miller performansıyla göz doldururken, Galatasaraylıların gözleri ise Arda, Baros, Neill ve Kewell gibi isimleri maç boyunca aradı durdu.

Kayseri fırsat tepti

Spor Toto Süper Lig'de 19. hafta maçında Kardemir Karabükspor ile Kayserispor Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nda karşı karşıya geldi. Beklentilerin aksine pozisyon açısından oldukça kısır geçen maçta kazanan çıkmadı ve mücadele 0-0 golsüz eşitlik ile sona erdi. Kendi sahasında oynadığı son üç maçı da kazanan Kardemir Karabükspor, golcü futbolcusu Emenike'den yoksun olarak çıktığı Kayserispor karşısında pozisyona girmekte oldukça zorlandı. Karabükspor, ligde önümüzdeki hafta Beşiktaş ile deplasmanda karşılaşacak. Kayserispor ise ligde 20.haftada Kadir Has Stadı'nda Ankaragücü ile karşı karşıya gelecek.

Beşiktaş "stop"

Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Beşiktaş, deplasmanda son 3 maçta da yenemediği İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a bir kez daha boyun eğdi. Belediyespor, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda siyah-beyazlı takımı 2-1'lik skorla mağlup etti. Ev sahibi takıma galibiyeti getiren golleri 34. dakikada Vinicius ve 90. dakikada İskender Alın atarken, Beşiktaş'ın tek golünü 66. dakikada frikikten Simao kaydetti. Beşiktaş, ilk yarının bitmesine az süre kala Aurelio'nun gördüğü kırmızı kartla 10 kişi kalırken, Fırat Aydınus karşılaşmada oldukça formsuz bir görüntü çizdi. Karşılaşma sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor puanını 26'ya yükseltirken Beşiktaş 31 puanda kaldı.

Bu havada bu kadar

Spor Toto Süper Lig 19. hafta maçında Sivasspor ile Medical Park Antalyaspor karşı karşıya geldi. Karşılaşma karşılıklı gollerle 1-1 berabere sona erdi.  Ligin alt sıralarından uzaklaşma mücadelesi veren Sivasspor ile orta sıralarda yer bulan Medical Park Antalyaspor arasındaki maça, yoğun ilgi vardı. Yoğun kar yağışı altında oynanan mücadelede konuk Antalyaspor tek golünü 16. dakikada Tita ile bulurken ev sahibi ekip bu gole 35. dakikada Erman Kılıç ile karşılık verdi ve maç bu gollerle 1-1 berabere sonuçlandı. Haftaya 16. sırada giren Sivasspor bu sonuçla 16 puana yükseldi. Medical Park Antalyaspor'ın puanı ise 24 oldu.

Bucaspor şov yaptı

Spor Toto Süper Lig 19. hafta mücadelesinde Bucaspor, kendi evinde lig sonuncusu Kasımpaşa'yı ağırladı. Yenileme çalışmalarının ardından lig standartlarına uygun hale getirilen ve ilk kez Süper Lig maçına ev sahipliği yapan Yeni Buca Stadı'nda bu sezon ilk kez sahaya çıkan Bucaspor, tribünleri dolduran seyircisinin de desteğiyle maça hızlı başladı ve 90 dakika sonunda sahadan 4-0 galip ayrılmayı başardı. Karşılaşmada sarı lacivertli takımın galibiyet gollerini 3 ve 14. dakikalarda Musa Aydın, 38. dakikada Leandro ve 74. dakikada Erkan taşkıran kaydetti. Bu sonucun ardından Bucaspor 15 puana yükseldi. Kasımpaşa ise 8 puanda kalarak ligin son sırasından kurtulamadı.

Manisaspor dolu dizgin

Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Ankaragücü Ankara 19 Mayıs Stadı'nda Manisaspor'a 3-1 yenildi. Maçın gollerini Ankaragücü'nden 42. dakikada Metin Akan atarken, Manisaspor'un golllerini 26. dakikada Kahe, 90 ve 90+3. dakikalarda Mehmet Güven kaydetti. Maçtan çok Ankaragücü'nün golünün ardından Ankaragücü Teknik Direktörü Ümit Özat ile sarı-lacivertli bir taraftar arasında yaşanan kavga güne damga vurdu. Bu kavganın ardından Ümit Özat hakem tarafından tribünlere yollandı. Bu sonuçla Ankaragücü 22 puanda kalırken, Manisaspor ise puanını 28'e yükseltti.

Yenişemediler

Spor Toto Süper Lig'de 19. hafta mücadelesinde Gaziantepspor ile Gençlerbirliği sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrıldı. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı ev sahibi takımın 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren maçta Gaziantepspor'un golü 38. dakikada Olcan Adın'dan gelirken, Gençlerbirliği'nin bu gole yanıtı 66. dakikada genç oyuncusu Yasin Öztekin'den geldi.  G.Birliği'nin son maçlarında attığı gollerle dikkat çeken Yasin, Gaziantep maçını da boş geçmedi. Bu beraberliğin ardından Avrupa kupalarına katılmayı hedefleyen Gaziantepspor puanını 28'e, Gençlerbirliği de 18'e yükseltti.

HAFTANIN TAKIMI: Fenerbahçe

HAFTANIN İNCİSİ: "Şampiyonluk yarışı yeniden başladı." Aykut KOCAMAN

KARE AS:   Diego Lugano (Fenerbahçe)

    Musa Aydın (Bucaspor)

    Mehmet Güven (Manisaspor)

    Serdar Kulbilge (Gençlerbirliği)

GOL KRALLIĞI:  12 Gol - Emanuel Emenike (Karabükspor)

    12 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

      10 Gol - Mamadou Niang (Fenerbahçe)

        9 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

        9 Gol - Joshua Simpson (Manisaspor)

Spor Toto Süper Lig 2010/2011 Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Trabzon 19 13 4 2 41 13 43

2. Bursa 19 12 5 2 34 12 41

3. Fenerbahçe 19 12 3 4 43 21 39

4. Kayseri 19 10 6 3 25 14 36

5. Beşiktaş 19 9 4 6 31 21 31

6. Manisa 19 9 1 9 29 28 28

7. Gaziantep 19 7 7 5 17 16 28

8. Büyükşehir Bld. 19 8 2 9 24 22 26

9. Galatasaray 19 8 2 9 20 23 26

10. Eskişehir 18 6 7 5 18 17 25

11. Karabük 19 7 4 8 30 31 25

12. Antalya 19 6 6 7 20 24 24

13. Ankaragücü 19 5 7 7 26 33 22

14. Gençlerbirliği 19 4 6 9 17 30 18

15. Sivas 19 3 7 9 18 34 16

16. Konya 18 3 6 9 17 27 15

17. Buca 19 3 6 10 14 28 15

18. Kasımpaşa 19 1 5 13 14 44 8

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Trabzonspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe :         131.300.000 Euro (28 Futbolcu)  Fenerbahçe : 26.1

Trabzonspor :         79.250.000 Euro (28 Futbolcu)  Trabzonspor : 26.1

NOT: Eskişehirspor - Konyaspor maçı değerlendirmede yer almıyor.

Tüm yazılarını göster