Aygaz'ın 50'nci yılı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Enerji grubu Koç Topluluğu'nun toplam iç hacmi içinde yüzde 58 pay ile en önemli grup haline geldi.

Bu sektörün toplam iş hacmi içinde önemli paya sahip olan Aygaz'ın 50'nci yılı kutlanıyor.

Koç Topluluğu enerji sektöründeki faaliyetini, Türkiye'nin tek ve Gelişmekte Olan Avrupa Bölgesi'nin en büyük rafinerisi olan Tüpraş'ın alımı ile genişletti, büyüttü. Koç Topluluğu, LPG dağıtımında lider durumda. Akaryakıt dağıtımında son yıllardaki büyümesi sonucu üçüncü sıraya yükseldi.

Topluk enerji sektöründe Tüpraş, Aygaz, Opet, Akpa, Aygaz Doğalgaz, Mogaz, Demir Eksport şirketleriyle faaliyet gösteriyor.

Şimdilerde Koç Topluğu faaliyetlerini 4 ana sektörde topladı. Eskiden önde gelen otomotiv sektörünün cirodaki payı yüzde 14, kârlılıktaki payı yüzde 14. Dayanıklı tüketim mallarının cirodaki payı yüzde 13, kârlılıktaki payı yüzde 16 oranında. Yeni sektörler olan enerjinin cirodaki payı yüzde 58, kârlılıktaki payı yüzde 31, finansın cirodaki payı yüzde 9, kârlılıktaki payı yüzde 36 oranında.

Koç Topluluğu'nun 2010 yılı faaliyet raporuna göre öz sermayesi 13.5 milyar dolar. Toplam varlıkları 52.4 milyar dolar. Konsolide gelirleri 35.4 milyar dolar. Faaliyet kârı 2.7milyar dolar. Net kârı 2.2 milyar dolar.

Koç Topluluğu'nun enerji sektöründe faaliyet gösteren ilk şirketi olan Aygaz, İstanbul Sanayi Odası'nın 2010 yılı sıralamasına göre Türkiye'nin 7. büyük sanayi kuruluşu. Aygaz, ana faaliyet alanı sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ticareti, elektrik ve doğalgaz konularında faaliyet gösteriyor.

Akaryakıt ve rafineri dışında kalan enerji şirketlerini şemsiyesi altında topluyor.

Kurulduğu 1961 yılından bu yana Türkiye'de LPG (Likit petrol gazı) sektöründe lider şirket konumunda.

LPG'nin otogaz, tüpgaz ve dökmegaz dağıtımı yanı sıra gaz aletleri üretimi ve satışı yapıyor. 81 ilde 2 bin 264 tüpgaz bayisi ve bin 316 otogaz istasyonu ile hizmet veriyor.

16 ülkeye gaz aletleri ihraç ediyor.

Şirketin açıklamasına göre Aygaz tüpü her gün 100 binden fazla eve ve işyerine giriyor, 1 milyona yakın araç Aygaz'ın otogaz ürünü Aygaz Euro LPG+ ile yollarda geziniyor.

Şirketin verdiği bilgiye göre Aygaz ülkenin en büyük kara tankeri filosuna sahip, 5 adet deniz terminali ver 16 adet dolum tesisi var.

Aygaz, Koç Holding Kurucusu Vehbi Koç tarafından, 1961 yılında Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki Merkez Han'da, Türkiye'nin ilk tüpgaz üretim ve dağıtım şirketi olarak Gazsan Likit Gaz Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi adı ile kuruldu.

Koç Holding Şeref Başkanı ve Aygaz Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç, 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Bugün Avrupa'nın beşinci büyük LPG şirketi olan Aygaz, üretimden dağıtıma uzanan enerji zincirinin tamamına hakim olan yegane şirkettir. Lider olmak zordur. Ama lider kalabilmek çok daha zordur. Aygaz bu zoru başardığı gibi, kendine has yöntemleriyle değişime hızla uyum sağladı ve yerli-yabancı yatırımcıların hep ilgi odağı oldu" diyor.

2010 yılı faaliyet raporuna göre Aygaz'ın öz kaynakları 1.9 milyar TL. Toplam varlıkları 2.8 milyar TL. Yıl içi toplam satışları 4.6 milyar TL. Yıl sonu net kârı 240 milyon TL.

Aygaz'ın genel müdürlüğünü Yağız Eyüboğlu yapıyor. Yardımcıları Gökhan Tezel, Ali Kızılkaya ile Mehmet Tufan Mut.

Tüm yazılarını göster