Ayakkabı sektöründe parlayan yıldızlar..

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

ABD kaynaklı sorunlarla başlayan döviz kurlarında yaşanan hareketlilik, dolayısıyla iç piyasalarda nakit sıkışıklığı sektörlerde yaşanılan ticari sıkıntıların kaynağın ana nedenlerinden. Sıkıntılar ayakkabı sektörünü de etkilemiş Türkiye'de 150 satış noktası bulunan ünlü ayakkabı markası Hotiç'in konkordato ilan etmesiyle gündeme geldi.

Daha sonra Beta Ayakkabı ve Yeşil Kundura konkordato ilan ettiklerini kamuoyuna açıkladılar. “Hukuki düzenlemelere göre borçlarını ödeyemeyen şirketler vade uzatımı veya tenzilat yapılarak borçlarını ödeyebilmek için ya da olası bir iflastan kurtulmak için konkordato” talep edebiliyorlar.
Konkordato kararı iki aşamadan oluşuyor;

- "Düzenlemelere göre mahkeme genel olarak üç ile beş ay arasında aylık geçici süre ile şirketlerin aleyhine yapılacak tüm takip işlemlerini durdurabiliyor, bu geçici sürenin ardından yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre veriliyor” olarak tanımlıyorlar.

- İşletmeler yaşadıkları ticari sorunları yeniden yapılandırma denilebilecek bir süreçte aşmayı hedefliyorlar.”

Sektörde yaşanılan sıkıntılara “katma değerli üretim ve ihracat” odaklı çözümlerle aşılacağına inanlardanım.

Sektörü bu yönüyle güncel bilgileri edinme amacıyla dünya ayakkabı sektörünün en büyük iki fuarından biri olan Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) ve Pozitif Fuarcılık işbirliğinde, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (TASEV) ve KOSGEB desteği ile 3-7 Ekim günlerinde İstanbul CNR'da düzenlenen fuarı ilk gününde sektörün duayenlerinden Osman Deveci ile gezme olanağını bulduk.

Edindiğim bilgiye göre, Uluslararası Ayakkabı ve Moda Fuarı, binden fazla markaya ev sahipliği yapıyor.

Fuarda "Zamanda Yolculuk ve "Ustalara Saygı“ bölümlerinde geçmişten günümüze ayakkabılar ve el emeği ürünler sergileniyor.

Çin’den İtalya’ya, Rusya’dan Katar’a, 80 ülkeden 600 alım heyetine ev sahipliği yapan ve yabancı 400’ün üzerinde firmanın 1,000’den fazla markasının yer aldığı fuar sektöre sıkıntıların aşılması yönünde yol gösterici oldu..

fuarda, 2019-2020 İlkbahar/Yaz sezonu ayakkabı modelleri sergilenerek ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Osman beyle bütün holleri gezme, yaklaşık 20 firma standında firma sahipleriyle detaylıca konuşma olanağını bulduk.

Konuştuğumuz her firma sahibi, fuardan beklentilerinin yüksek olduğunu fuarın daha ilk günü olmasına rağmen yerli ve yabancı alıcıların yoğun ilgilerinden mutlu olduklarını dile getiriyorlardı. Büyük emeklerle düzenlenmiş standlarda, ayakkabı sektöründe parlayan yıldızlara tanık olmak insanı mutlu ediyor bu firmalarımızla gurur duyuyorsunuz.

Örneğin, Hammer Jack, Tergan, Twigy, Cabani, Ricardo Colli, MCP, Scooter, Conteyner, Euromar, Lapinta, Devran, İnuovo Lota, Ridge, İlvi, Marcomen, Bulldozer, Darkwood, Topbaş United, Ferudun Kundura, Poletto, Dunlop gibi firmalar dikkatimizi çekerken ismini kaydedemediğimiz çok sayıda firmamız ( isim yazamadıklarım kusuruma bakmasınlar ) fuarda yer alıyorlardı.. Uzun uzun konuşma olanağı bulduğumuz fuarın parlayan yıldız firmalarından biri de Genio ayakkabıcılık idi...

Genio firmasının Türkiye/ İstanbul sorumlu temsilci ve üreticisi Uğur Deveci Genio’yu ve sektöre ilişkin değerlendirmelerini şu sözlerle anlatıyor; "Genio Ayakkabı merkezi İtalya’da Pisa-Castelfranco di sotto’da

1963 yılından bu yana ısmarlama kadın ve erkek ayakkabısı üretiyor.. Amerika-İngiltere-Fransa-Almanya gibi ülkeler de hizmet vermektedir. Ayrıca doğu Avrupa Rusya Cumhurriyetleri Ortodoğu ve Afrikaya kadar bir çok ülkede de bayileri bulunmaktadır.

Genio Ayakkabı kendi kolleksiyonu yanı sıra bir çok firmaya da koleksiyon hazırlanmasında destek vermektedir.

Genio Ayakkabı dünyanın en büyük ayakkabı fuarı olan Micam Ayakkabı Fuarı'nda da stant açmaktadır.

Doğu Avrupa-Rusya ve Cumhuriyetleri-Ortadoğu ülkelerine daha iyi hizmet verebilmek için Türkiye’de İstanbul ofisini açmıştır .

Biz Genio ayakkabıcılık limited şirketi burada üretiyoruz.. Türiye’de çalıştığımız atölyeler var kalitemizden ve marka değerimizden ödün vermeden yüzdeyüz yerli üretiyoruz. Burada üretilenleri bu marka ile yukarıda saydığımız ülkelere ihraç ederken iç piyasa da mağazamızda ve e-ticaret siteleriyle satışımızı başarıyla sürdürüyoruz.

Uluslar arası pazarlarda yada örneğin İtalya ve İspanya pazarında rekabet edebilmenin var olabilmenin temel şartlarından biri kaliteli malzeme ve işçilik, tasarım ve maliyet olarak var olmak zorundasınız .

Bizlerin ayakkabıda rakibi olan İtalya ve İspanya’dan % 40-50 ucuz satmaya çalışıyoruz ki bu pazarlarda olabilelim.

Ülke olarak ayakkabıcılık sektöründe markalarımız olmalı, iyi eğitilmiş kalifiye ustalarımız olmalı..

Sektörün temel ihtiyaç malzemelerinde deri ve taban (kauçuk-kösele-eva) bu malzemeleri üretenler vede satanlar şuursuzca fiyat artışı yapmamalılar.

1967'den beri sektörün içinde olan Uğur Deveci’nin anlatımıda özetle bunlardı..

Sektörün sıkıntılı günlerinde fuarda tanık olduğum güzellikler yüreğimize su serpiyordu.."

Tüm yazılarını göster