Avuçlardan kayan 3 puan

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Galatasaray’ın Bursaspor karşısında öne geçtiği 19. dakikada skor 3-0 yeşil-beyazlı takım lehine olsa, sanıyorum buna maçı izleyen hiçbir futbolsever şaşırmayacaktı. Bu sezon büyük takımlarla yaptığı bütün maçlara tempolu başlayan Bursaspor, Arena’daki karşılaşmaya da aynı şekilde başladı. Özellikle Melo-Emre ikilisine yapılan şok baskılar sonuç verince Şenol Güneş’in talebeleri kolaylıkla gol bölgelerine girdiler, tehlikeli de oldular. Bu noktada son vuruş becerisinin eksikliği Bursaspor’un maçı kolaylıkla koparmasının önüne geçti. Aslına bakarsanız, ilk 45 dakika itibariyle Galatasaray’ın üstün olduğu bölüm golden sonraki 20 dakikalık süreydi ki, bu periyotta bile konuk takım hızlı çıkarak müsait gol pozisyonları yakaladı. Volkan Şen’in ayağından gelen beraberlik golü aslında Bursaspor’un anlatmaya çalıştığımız hücum felsefesini yansıtması bakımdan mükemmel bir gösterge. “Josue’nin aniden kadro dışı kalışı acaba Bursaspor’u nasıl etkiler?” diye düşünürken, tecrübeli çalıştırıcı Şenol Güneş 4-2-3-1’den 4-3-3’e döndü ve hücum organizasyonlarını Belluschi’nin omuzlarına yükledi. Yaptığı asiste bakarak, Arjantinli yıldızın bu yükün altından kalktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada konuşulması gereken bir konu da Sabri’nin sakatlığı sonrası Hakan Balta-Chedjou tandemine dönüş yapan Galatasaray’ın, Bursaspor’un süratli forvetlerine karşı ciddi dezavantajlı konuma düşmesi. Her ne kadar Koray’ın varlığında da yeşil-beyazlılar kolaylıkla defans arkasına sarktıysa da Hakan Balta’nın yavaşlığı bu tehlikeyi katmerlendirdi. Genel anlamda karşılaşmayla ilgili şu tespiti yapmak mümkün: Bursaspor, Galatasaray maçında 1 puan kazanmadı, 2 puan kaybetti. Bunu söylerken, Şenol Güneş’in ısrarlı biçimde oyuna müdahale etmemesini de denklemdeki değişkenlerden biri olarak kabul ediyorum. Gerek başlangıç stratejisi, gerekse de son 15 dakika dışındaki oyun anlayışıyla ligde başa güreşebilecek bir görüntü veren yeşil-beyazlı takımın mütemadiyen 70’ten sonra oyundan düşmesi, çözüm aranması gereken birinci problem. Bu problemin çözümü için ise Şenol Güneş’in daha interaktif bir teknik adamlık çizgisi belirlemesi, Bursaspor yönetiminin de kulübeyi takviye etmesi gerekiyordu, olmadı.

Galatasaray cephesinden karşılaşmaya bakınca altı çizilmesi gereken ilk konu teknik direktör Hamza Hamzaoğlu’nun müdahaleleri oluyor. Belki de Şenol Güneş için “kenarda fazla aktif değil” diyorsak, Hamza hoca için hiperaktif ibaresini kullanmalıyız. Sabri’nin sakatlanışı, Sinan Gümüş’ün girişi, Chedjou’dan vazgeçmek durumunda kalıp Bruma’nın oyuna dâhil edilmesi, Yekta’dan sağ bek üretme çabası, stoperlerin sürekli değişmesi, arkaya kaçırılan toplara bir türlü çözüm üretilemeyişi, vs… Sürekli olarak yapılan plan ve şablon değişikliklerinin sahadaki futbolu menfi yönde etkilemesi muhtemeldir ki, bence Galatasaray bu durumun sıkıntısını da maç içinde epeyce çekti. Maça başlayan on bir ile ilgili olarak Telles ve Olcan üzerinden getirilen eleştirilere fazla katılamıyorum. Neticede Hamza Hamzaoğlu’nun maç öncesinde düşünülmüş bir planı vardı. Ancak A planını bir şekilde değiştirmek gerektiğinde, 90 dakika sonuna kadar Z’ye ulaşmak çok akıl kârı gözükmüyor. Objektif bir yorumla karşılaşmayı değerlendirerek, şu sonuca ulaşmak mümkün: Saedece Volkan Şen sakatlanıp kenara “galiba devam edemeyeceğim” anlamında bir işaret yaptığında dışarı alınsaydı bile Bursaspor’un bu maçı kazanması mümkündü. Bakambu konusuna ise hiç değinmiyorum. Kendisinin sadece bu maçta “çar çur ettiği” gol pozisyonlarıyla düşme hattındaki bir takım orta sıralara çıkar.

Karabükspor-Fenerbahçe

Fenerbahçe firesiz- Lider Fenerbahçe, Karabükspor’u deplasmanda Selçuk Şahin ve Emenike’nin golleriyle yenip üst üste 7. galibiyetini aldı. Aldığı kötü sonuçlar nedeniyle zor günler yaşayan ev sahibini, 14 bin seyirci kapasiteli Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nı dolduran taraftarları desteklerken, Fenerbahçe taraftarları da tribündeki yerlerini aldı. Maçta Fenerbahçe’nin golleri Selçuk ve Emenike’den, Karabük’ün tek sayısı ise Traore’den geldi. Maç sonunda sarı-lacivertliler 42 puanla ilk sıradaki yerlerini korudular. Karabükspor ise 15 puanda kaldı. Ligin 19.haftasında Fenerbahçe sahasında Trabzonspor ile zorlu bir maça çıkacak. Karabükspor’un rakibi ise Başakşehir olacak.

Akhisar Belediyespor-Balıkesirspor

Son dakika golü- Akhisar Belediyespor’a konuk olan Balıkesirspor, son dakika golüyle bir puan almayı başardı. Ligin dibine demir atan Balıkesirspor, zorlu deplasmanda henüz 8. dakikada Bilal Kısa’nın attığı golle 1-0 geriye düştü. İlk yarının sonlarına doğru sahneye çıkan Güray Vural, 40. dakikada skoru 2-0’a getirdi. İkinci yarının 61. dakikasında Muğdat’ın golüyle farkı 1’e indiren Balıkesirspor, 90+2’de kaleci Oğuz Dağlaroğlu’nun hatasını değerlendiren Kulusic’in golüyle bir puanı kurtardı. Bu sonuçla birlikte Balıkesirspor 13, Akhisar Belediyespor 19 puana ulaştı. 19. haftada Akhisar Bld. Spor, deplasmanda Sivasspor ile karşılaşacak. Balıkesirspor ise sahasında Konyaspor ile oynayacak.

Trabzonspor - Kayseri Erciyes

Trabzonspor şans tanımadı- Hüseyin Avni Aker Stadı’nda oynanan ve Hüseyin Göçek’in yönettiği mücadeleden galibiyet ile ayrılan taraf 2-1’lik skor ile Trabzonspor oldu. Bordo-mavili ekibe galibiyeti getiren golleri 22. dakikada Mehmet Ekici ve 45. dakikada Oscar Cardozo kaydederken, konuk takım Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor’un tek sayısı 55. dakikada Anıl Karaer’den geldi. Alınan bu sonucun ardından Trabzonspor puanını 29’a yükseltirken, Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor ise 17 puanda kaldı. 19. haftada Trabzonspor, deplasmanda Fenerbahçe ile Erciyesspor ise evinde Gaziantepspor ile oynayacak.

Kasımpaşa-İ.Başakşehir

Başakşehir üçlük attı- İstanbul Başakşehir, deplasmanda Kasımpaşa’yı tek golle yenerek iki maç sonra galip geldi. Başakşehir’in tek golünü maçın 79. dakikasında penaltıdan Semih Şentürk attı. Tecrübeli golcü böylece bu sezon 8. golünü kaydetmiş oldu. Öte yandan Kasımpaşa’da Adem Büyük maçın 56. dakikasında, Tunay Torun ise 90. dakikasında ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek takımını 9 kişi bıraktı. Bu sonuçla Başakşehir puanını 31 yaptı. Kasımpaşa ise 23 puanda kaldı. Ligin 19. haftasında Başakşehir sahasında Kardemir Karabükspor’la karşılaşacak. Kasımpaşa ise deplasmanda Mersin İdman Yurdu ile mücadele edecek.

Gaziantepspor-Sivasspor

Önemli galibiyet- Süper Lig 18. haftasında Gaziantepspor’a konuk olan Sivasspor, geriye düştüğü maçı çevirmeyi bildi ve sahadan 3-1 galip ayrıldı. Kırmızı-beyazlılar, zorlu Gaziantepspor deplasmanında Muhammet Demir’in 27. dakikadaki golüyle 1-0 geriye düştü. Karşılaşmanın 54. dakikasında Aatif Chahechouhe penaltıdan attığı golle skoru 1-1 yapan isim oldu. Gaziantepspor’da penaltıya sebep olan Gilles Binya kırmızı kart görerek oyun dışında kalırken 56’da sahneye çıkan İbrahim Akın, eski takımını yıktı ve Sivasspor’u 2-1 öne geçirmeyi başardı. Mücadelenin 76. dakikasında ise Sivasspor’un tecrübeli ismi Kadir Bekmezci attığı golle maçın sonucunu belirledi.

Konyaspor-Eskişehirspor

5 maç sonra 3 puan-Süper Lig’in 18. haftasında Torku Konyaspor, sahasında Eskişehirspor’u konuk etti. 90 dakika sonunda ev sahibi ekip sahadan 1-0’lık galibiyetle ayrıldı. Bu sonucun ardından Torku Konyaspor puanını 20’ye çıkarırken, Eskişehirspor 17 puanda kaldı. T. Konyaspor bu galibiyetle ligde 5 maç aradan sonra 3 puana ulaşmış oldu. Karşılaşmanın ilk yarısında daha etkili olmaya çalışan taraf ev sahibi ekip oldu. Torku Konyaspor 43. dakikada Hasan Kabze’nin ceza sahası içerisinden kaydettiği golle 1-0 öne geçti ve maç bu skorla bitti. Özellikle son 15 dakikada konuk ekip baskısını artırdı ancak gol bulmakta başarılı olamadı.

Gençlerbirliği-Çaykur Rizespor 

8 kişi kalınca- Spor Toto Süper Lig 18. hafta mücadelesinde Gençlerbirliği ile Çaykur Rizespor karşı karşıya geldi. Konya Büyükşehir Torku Arena’da oynanan ve Özgür Yankaya’nın düdük çaldığı karşılaşmadan galibiyet ile ayrılan taraf 2-0’lık skor ile Çaykur Rizespor oldu. Konuk takıma galibiyeti getiren golleri 8. dakikada Sercan Kaya ve 35. dakikada Ludovic Obraniak kaydederken, ev sahibi Gençlerbirliği ise müsabaka boyunca rakip kalede gol sevinci yaşayamadı. Öte yandan Gençlerbirliği forması giyen Jean Jacques Gosso 28. dakikada, Berat Tosun ve Uğur Çiftçi ise 90. dakikada gördükleri kırmızı kartlar ile takımlarını sahada 8 kişi bıraktılar.

                     

Tüm yazılarını göster