Avrupa'nın masasında duranlar...

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com


Serhan YENİGÜN / Finansinvest
 
Piyasaların çok ihtiyacı olmasına rağmen ne yazık ki Avrupa'nın elinde somut ve güven veren bir yol haritası yok. Masada dağınık duran parçalar kararlı bir liderlik altında birleştirilirse Avrupa'nın dikkate alınır bir eylem planına sahip olabilir, ancak, Sarkozy sonrası Fransa'da Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Hollande'ın Almanya Başbakanı Merkel ile yıldızı barışmadıkça böyle bir liderlik beklememek gerekiyor. Çarşamba akşamı AB liderlerini bir araya getiren toplantı sonrası Hollande - Merkel çekişmesi çok daha belirgin bir şekilde görüldü.

Bölgede güçlü ekonomi politikaları oluşturulması, büyüme ve istihdamın desteklenmesi, finansman olanaklarının genişletilmesi gibi çok daha önemli ve etkili çözüm sunabilecek konular varken "ortak tahvil" gibi ne fayda sağlayacağı meçhul bir konuda yaşanan tartışmalar Avrupa'ya zaman kaybettiriyor. AB'nin ve Euro Bölgesi'nin mali birliği ve daha sıkı bir disiplin için ortak tahvil konusu bir alternatif sunabilir, ancak yasal altyapının yetersizliği ve mali dengesizlikler nedeniyle ortak tahvil ihracının hızlı yol kat edilen bir konu olması şimdilik çok zor. Oysa, Avrupa'da para birliğinin parçalanması, daha öncesinde mevduat kaçışları yaşanması gibi bir an önce tedbir alınması gereken şoklara karşı bazı adımların atılması gerekiyor. Haziran sonundaki AB Liderler Zirvesi'ne kadar somut bir takım reçeteler üretilemez ve tartışmaya bu konular üzerinden devam edilmezse bir zirve daha boşuna toplanmış olacak. Haziran ortasında Fransa'da ve Yunanistan'da gerçekleşecek seçimler nedeniyle siyasi ayak oyunlarına ve koltuk telaşına kurban gidebilecek bir ay var önümüzde. Ancak, Avrupa'nın bu lükse sahip olmadığını bir kez daha belirtelim.

Konunun piyasalara yansıması ise doğal olarak belirsizlik ve basiretsizlikten, yani riskten kaçış. Bu kaçışın ilk adresi ise dolar olarak kalmaya devam ediyor. Euro/dolar paritesinin 10 yıllık trend desteğini kırması ciddiye alınması gereken bir sinyal olabilir. Dolarda değerlenmenin devamı, güvenli liman olarak görülen ABD tahvillerinin talep görmeyi sürdürmesi hisse senetlerinde Nisan başından bu yana devam eden satışların daha da derinleşmesine neden olabilir. Makro verilerin desteklemediği, Avrupalı liderlerin çözüm üretemediği, Fed'in ek parasal gevşemeye yanaşmadığı ve Çin'de yumuşak iniş senaryolarının sert iniş senaryolarına dönüşmeye başladığı bir dönemde yatırımcıların pozisyon risklerini azaltma isteklerini de makul karşılamak gerekiyor.
 

Tüm yazılarını göster