Atılım için bilişim şart!

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçtiğimiz cuma günü TÜYAP 'ta Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) öncülüğünde PLASFED ve PAGDER'in desteklediği "Plast Eurasia İstanbul 2012 Fuarı"nı cumartesi de bu yıl CNR 'de düzenlenen "CeBIT Bilişim Fuarı"nı ziyaret fırsatını buldum.

Önceki yılda toplam üretim değeri 19 milyar dolar, ekonomiye sağladığı katma değer 7.6 milyar dolar olan, 2012 sonunda %10'un üzerinde bir büyüme gerçekleştirmesi beklenen plastik sektörünün en önemli üreticilerinin geniş katılımı ile düzenlenen fuara, 43 ülkeden 1085 firma katılmış.

İSO Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz açılışta bulunanlardandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı ise bir dairenin başkanvekili temsil etmişti.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Hüseyin Semerci ile karşılaştım.

Kendisine "Türkiye'nin ihracatında, istihdamında çok önemli yeri olan plastik sektörünün bu görkemli fuarına neden bakanlarımızı davet etmediniz?" sorusunu yönelttiğimde gülümseyerek, "Etmez olur muyuz! Başta PAGEV olmak üzere hepimiz bakanlarımızı fuarımızın açılışa davet ettik gelemediler" cevabını verdi.

0ysa bir gün sonra katıldığım CeBIT Bilişim Fuarı'nın açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yapmış, fuarı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB Bakanı Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gezmişlerdi.

***
İki fuar arasında bu önemli ayrıntıya dikkat çektikten sonra geçen haftaki yazımda sizlerle paylaşmaya söz verdiğim Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlatılan "Türkiye Ekonomisi İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü (BİTS) Atılım İçin Bilişim" başlıklı "Atılım Stratejisi 2023 Raporu"na dönmek istiyorum.

Raporda; Türkiye'nin geçmiş 50 yılda %4.5, 2001-2007 yılları arasında %6.5 büyüdüğü, 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için de yıllık %8.5 büyüme gerçekleştirmesi gerektiği vurgulanarak, bu büyümeyi sağlamak için bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüme stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Dünya ticaretinde BİTS'in payının %14, Türkiye'de bu oran ise %3. BİTS dünya genelinde hızla büyüyor ve istihdam yaratıyor...

Teknolojik yeniliği içselleştiren, kendisi üreten ağırlığının ise her şeye rağmen hala orta ve düşük teknoloji ürün ve hizmetlerinden oluştuğuna dikkat çekiliyor.

BİTS harcamalarının GSYİH'ye oranı Singapur, Güney Kore gibi ülkelerde %8'in üzerindeyken, bu oran Türkiye'de %4.5 olarak belirtiliyor.

Türkiye'deki BİT sektörü harcamalarının %75'inin iletişim teknolojileri olduğu düşünülürse katma değerli alanlar için (hizmet ve yazılım) için bu oran %1.2'lere kadar düşüyor. BİTS'in Türkiye'de özel sektör içerisindeki payının oldukça düşük olması, sektörün Türkiye'nin 2023 yılında en büyük 10 ülke arasında yer alması için gereken politik adımlar şöyle sıralanıyor:
- BİTS stratejisi, büyüme stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmelidir.
- Sektöre yönelik güçlü yasal alt yapı oluşturulmalıdır.
- BİTS'e dayalı istihdam yaratılmasına dönük eğitim politikası geliştirilmelidir.
- Küresel rekabetçi BİTS için hizmet ve yazılım ihracatı desteklenmelidir.
- Rekabetçi, yaygın ve ucuz iletişim altyapı ve hizmetleri sağlanmalıdır.
- BİTS'in iş dünyasına nüfuzu artırılmalıdır.
- Ar-Ge ve yenilikçilik desteklenmelidir.
- Girişimci kültürün güçlendirilebilmesi için girişim sermayesinin oluşumu hızlandırılmalıdır.
- BİTS'ten alınan vergiler büyümeyi teşvik edecek, derinleşmeyi sağlayacak ve ihracatı  güçlendirecek şekilde değiştirilmeli ve vergi yükü azaltılmalıdır.
- Hizmet ve altyapılarda etkin rekabet ortamı tesis edilmeli ve yeni teknolojilere dayalı BİTS altyapılarının kurulması için uygun ortam yaratılmalıdır.
Rapordan derleyebildiklerim özetle bunlar.
Bilişime ilgi duyanlara raporu okumalarını öneririm.

Tüm yazılarını göster