Aslan timsahtan kaçamadı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bursa’da enfes bir maç izledik. Belki pozisyon zenginliği beklediğimiz düzeyde değildi ama temposu ve sertliği itibariyle Premier Lig’e yaklaşan bir futbol kalitesi vardı sahada. Fatih Terim ve kurmaylarının maçtan önce çift santrforla çıkıp çıkmama konusunda bir fikir jimnastiği yaptığını sanıyorum çünkü ikinci yarıda Bursaspor sazı eline almaya başlayınca hemen Drogba kenara alındı. Fildişili de filmlerdeki “sen kovamazsın ben istifa ediyorum” klişesine benzer bir yüz ifadesiyle soyunma odasının yolunu tuttu. Muhtemeldir ki, hafta içinde sarı-kırmızılı takım adına gündemin birinci maddesi Drogba olacak. Aslına bakarsanız, bu konunun fazlaca tartışılmasına, enine boyuna konuşulmasına gerek yok. Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim olduğu sürece adı Messi de olsa, hiçbir futbolcunun teknik heyete bozuk atmak gibi bir lüksü yok. Doğru ya da yanlış, o hükmü vermek size kalmış ama “Fatih Terim” dediğiniz zaman bu otoriteyi betimlemiş olursunuz.

Geçtiğimiz haftadan bu yana fizik kalite anlamında Galatasaray’ın fazlaca değişkenlik göstermediğini belirtelim. Tıpkı Gaziantepspor karşılaşmasında olduğu gibi Bursaspor maçında da sarı-kırmızılı futbolcular son 30 dakikayı mecburi görünen bir aktif dinlenme içerisinde tamamladılar. Bu esnada Galatasaray teknik heyetinin oyunu forse etme amacıyla Umut’u sahaya sürerek yeniden santrforları çiftlemiş olması önemli çünkü sarı-kırmızılı takım bu hamleden sonra da oyuna ağırlık koyamadı. Hatırlayacaksınız, Süper Kupa maçına çıkan takım tek santrforlu sistemde oynamış ve maç genelinde etkin bir görüntü çizmişti. O maçtan sonra Burak Yılmaz’ın duyduğu rahatsızlık hissi Bursaspor karşısında Drogba’ya sirayet etti. Anlaşıldığı kadarıyla bu değişikliklerin sebebini kati şekilde oyunculara anlatmak gerekecek çünkü benim izlediğim Galatasaray takımının 4-3-1-2 gibi bir sistemle 90 dakika maçın direksiyonuna oturması pek mümkün görünmüyor. Bilhassa Bursaspor gibi 4-2-3-1 oynayan takımlar, 10 numaraları ve kanat futbolcuları skorer özelliklere de sahipse sarı-kırmızılı takımın başını hayli ağrıtabilir.

Bursaspor cephesine döndüğümüzde, Christoph Daum’un Fenerbahçe’de uygulattığı sistemden (4-2-3-1) taviz vermeyeceği anlaşılıyor. Hele ki, Alex’in yerini ikame edecek Batalla gibi bir on numarayı bulmuşken. Yeşil-beyazlılar, maç içinde skor olarak geriye düşmelerine rağmen önceden belirlenmiş oyun kurgusunun dışına hiç çıkmadılar. Bu durum Daum’un kısa sürede takımda etki bırakmaya başladığını gösteriyor. Sakat olan Belluschi’nin dönüşüyle birlikte Bursaspor’da defans-ofans bağlantısının kurulması konusunda yaşanan sorunlar rafa kalktı. Buna rağmen Şamil’in yerine “yine defans ağırlıklı ama pas trafiğine katılımı daha başarılı” bir orta alan oyuncusunun monte edilmesi Bursaspor’u daha da dengeli bir takım yapacaktır. Takviye isteyen bir diğer bölge de “sağ ön” olarak kısaca tanımlayabileceğimiz orta alanın sağı. Elbette transfer dönemi kapanmak üzereyken ve yabancı kontenjanından doğan sıkıntılar belliyken bahsettiğimiz hamlelerin yapılması kolay değil. Ancak Süper Lig’de başarı da kolay gelmiyor. Bunu en iyi bilen camialardan birisi Bursaspor.

Netice itibariyle karşılaşma Burak Yılmaz ve henüz 16 yaşındaki Enes Ünal’ın karşılıklı golleriyle 1-1 sonuçlandı. Bana sorarsanız maçın hakkı da buydu. Galatasaray 60.dakikaya kadar Bursaspor ise ilk 30 dakika ile son 30 dakika ciddi tempo yaptı. Her ne kadar sarı-kırmızılı camianın bu sonuçtan fazla memnun olmadığını düşünsem de izleyenler için keyifli bir maçtı. Umudum bu sezon benzer maçları bolca seyretmek.

2. HAFTANIN SEYRİ

Bambaşka bir Gençlerbirliği
Spor Toto Süper Lig’in ikinci haftasının açılış maçında Gençlerbirliği ile Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. İlk haftayı mağlubiyetle kapatan Gençlerbirliği, karşılaşmayı 3-0 kazanarak net bir skorla 3 puanı hanesine yazdırdı. Karşılaşmada Gençlerbirliği’nin gollerini 17. dakikada Jimmy Durmaz, 33. dakikada Ermin Zec ve 87. dakikada Bogdan Stancu kaydetti. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği bu sezonun ilk puanlarını almayı başarırken, Akhisar ise ikinci haftada ilk mağlubiyetini aldı. Spor Toto Süper Lig’in 3. haftasında Gençlerbirliği, Karabükspor deplasmanına çıkarken Akhisar Belediyespor ise Trabzonspor’u konuk edecek.

3 gol, 3 puan
Spor Toto Süper Lig 2. hafta maçında Kasımpaşa ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda oynanan maçta gülen taraf 3-1’lik skorla Kasımpaşa oldu. Kasımpaşa’ya galibiyeti getiren golleri 9. dakikada Andre Castro Pereira, 24. dakikada penaltıdan Ezequiel Oscar Scarione ve 69. dakikada Ryan Babel kaydetti. Kayserispor’un tek golü ise 86. dakikada Jaja’dan geldi. Kasımpaşa aldığı galibiyetin ardından puanını 3 yaptı. Kayserispor ise haftayı puansız kapatınca 3 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Kasımpaşa, Torku Konyaspor’a konuk olacak. Kayserispor ise Elazığspor’u ağırlayacak.

Gol sesi çıkmadı
Spor Toto Süper Lig’de 2. hafta maçında Gaziantepspor ile Medical Park Antalyaspor karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadı’nda oynanan karşılaşma 0-0’lık beraberlikle sona erdi. Gaziantepspor ve Medical Park Antalyaspor, maç boyunca poziasyonlar üretti. Ancak iki takım da ceza sahası içinde son vuruşlarda başarılı olamadı. Maçın son anlarında yaşanan pozisyonda Serdar’a kırmızı kart gösterip Antalyaspor lehine penaltı kararı veren hakem Hüseyin Sabancı, daha sonra penaltı kararını iptal etti. Böylelikle Gaziantepspor ve Antalyaspor hafta 1’er puanla kapattı. 3.haftada Gaziantepspor, Beşiktaş’a konuk olacak. Antalyaspor taraftarının önünde Bursaspor’u ağırlayacak.

Elazığ’da düello
Süper Lig’in 2. haftasında Elazığspor evinde Karabükspor ile karşı karşıya geldi. Elazığ Atatürk Stadı’nda oynanan mücadele 2-2’lik skorla sona erdi. Karşılaşmaya oldukça istekli başlayan Karabükspor, 12. dakikada Gökhan Ünal’ın golü ile öne geçerken, Elazığspor’un bu gole cevabı 38. dakikada Serdar Özkan’dan geldi. Mücadelenin 64. dakikasında Erdem Özgenç ile Karabükspor yeniden öne geçti. Bu dakikadan sonra baskısını arttıran ev sahibi, 82. dakikada penaltıdan Tidiane Sane ile beraberliği yakaladı ve maç 2-2’lik skorla sona erdi. Süper Lig’in 3. haftasında Elazığspor deplasmanda Kayserispor ile Karabükspor ise evinde Gençlerbirliği ile karşı karşıya gelecek.

Sivasspor evinde mutlu
Spor Toto Süper Lig 2. hafta maçında Sivasspor ile Torku Konyaspor karşı karşıya geldi. 4 Eylül Stadı’nda oynanan maçta Sivasspor 2-0’lık skorla galibiyete ulaştı. Sivasspor’a galibiyeti getiren golleri 55. dakikada Burhan Eşer ve 66. dakikada Ümit Kurt kaydetti. İlk haftada teknik direktörlük lisansıyla ilgili sorunlar yaşayan Roberto Carlos, bu maçta takımını kulübeden yönetti. Bu galibiyetin ardından Sivasspor ligde ilk kez puanla tanışmış oldu. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe’yi mağlup eden Torku Konyaspor ise 3 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Sivasspor, Fenerbahçe’ye konuk olacak. Torku Konyaspor ise Kasımpaşa’yı ağırlayacak.

Tüm yazılarını göster