Asgari ücretin artışı maaliyet yapısını değiştirecek

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Tek başına iktidar olan AK Parti'nin  100 günlük icraat programında, seçim öncesi açıklanan vaadlerin gerçekleştirilmesine yer verileceği belirtiliyor.

AK Parti seçim öncesi dönemde, CHP’nin vaadlerine sahip çıktı. Bu sayede oyunu yüzde 40’dan yüzde 50’ye yükseltti. Programda verilen sözlerin uygulamaya dönüştürülmesinin kapısı açılırsa;

(1)Hem bu vaadleri gerçekleştirerek “seçmenlerini hoş edecek”,

(2)Hem de bu vaadlere dayalı olarak bütçeden aktarılacak paralarla ekonomiye “can suyu” vererek talebi, sonuçta üretimi canlandıracak.

Gerçekçi olalım, 7 Haziran’dan 1 Kasım’a AK Parti ne icraat yaptı da oyunu 10 puan artırdı?  PKK ve IŞİD terörü tırmanışa geçti. Piyasada işler yavaşladı. Dolar fiyatı yükseldi. Pahalılıktan şikayetler arttı. Bütün bunlara rağmen AK Parti’nin oyu nasıl yüzde 50’lere çıktı?

-AKP kadroları, CHP’nin vaad listesini, CHP’nin elinden aldı.

-Bu vaadlerden yararlanacaklar “CHP nasıl olsa iktidar partisi olamaz. Koalisyona ortak olsa da bu vaadleri uygulayamaz. Ama AK Parti tek başına hükümet kurarsa sözünü yerine getirir. Bu paraları dağıtır” diyerek AK Parti’ye oy verdi.

Şimdi AK Parti verdiği sözleri yerine getirecek… Kaynak var mı?  Hükümetler için kaynak “Bütçe”dir. Zorlandığında bütçeden her harcamaya para bulunur. Bulunamaz ise devlet borçlanır. Borçlanarak bütçeye yama yapar.

Kaldı ki eğer bu harcamalar sonucu ekonomi canlanırsa, vergi gelirleri de artar. Bütçenin imkanları genişler.

CHP’nin asgari ücreti artırma vaadini daha sonraları diğer partiler de tekrarlar oldu.

Seçim sonu AK Parti’nin gerçekleştirmede en fazla zorlanacağı vaad işte bu asgari ücreti yükseltme vaadidir.

Özel sektörde sendikasız olarak çalışan ücretli sayısı 12 milyon dolayında. Bunların yaklaşık 5 milyonu asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret artışını özel sektör ödeyecek. Ücret tarımda da sanayide de maliyetin büyük kısmı. Asgari ücretteki ayarlama diğer ücretlerde de ayarlamayı gerektirecek. 

Ücret ayarlamaları maliyette yeni bir yapı ortaya çıkaracak. Son yıllarda emek yoğun tarım ve sanayi işletmeleri çok az kâr marjı ile ihracata dönük üretim yapıyor. Asgari ücret ayarlaması, her halde içeriye dönük üretimde de dışarıya dönük üretimde de maliyet ve fiyat artışına yol açacak.

Tüm yazılarını göster