Artvin’de çalışan kadınların dörtte biri işveren veya kendi hesabına

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Artvin’de çalışan kadınların dörtte biri işveren veya kendi hesabına çalışıyor

 
Yarın Kadınlar Günü. Kadınlar günü vesilesiyle TÜİK Türkiye’de kadınlarla ilgili sayısal bilgiler yayınladı.

Toplam nüfusumuzda kadın erkek sayısı birbirine çok yakın. Erkekler biraz fazla. Toplam nüfusun yüzde 50.2’sini erkekler oluşturuyor.

Ne var ki işgücüne kadınlarımızın katılma oranı düşük. 15 yaş ve daha üstü nüfusun kadın ve erkek olarak yüzde 47’si işgücüne katılırken, kadınların işgücüne katılma oranı erkeklerin oranının üçte biri.

Kadınlarımızın çoğu değişik nedenlerle evde oturuyor.

Çalışmak isteyen kadınların çoğu ise 25-29 yaş grubundaki kadınlar. İlgi çeken bir durum da şu.  Türkiye genelinde kadınların işgücüne katılma oranı en yüksek il yüzde 43 ile Artvin iken, en düşük katılma oranı yüzde 9 ile Şırnak.

Artvin’in bir başka özelliği var. İşveren ve kendi hesabına çalışan kadınların Türkiye genelinde oranı yüzde 9.9 iken, işveren ve kendi hesabına çalışan kadınların oranı yüzde 25.5 ile Artvin. Açık anlatım ile Artvin’de çalışan kadınların dörtte biri işveren durumunda veya kendi hesaplarına çalışıyorlar.

Türkiye genelinde her 100 kadının 7’si hâlâ okuma yazma bilmiyor. Şırnak’ta okuma yazma bilmeyen kadınların oranı yüzde 18.2 gibi yüksek bir oran.

Ankara’daki kadın nüfusun yüzde 19.2’si yüksek eğitim görmüş. Hakkari’de ise yüksek eğitim gören kadın nüfus yüzde 2.6 oranında.

Türkiye’nin önemli bir sorunu da kadının ücretsiz aile işçisi olarak çalışmasıdır. Türkiye genelinde çalışan kadınların yüzde 31.8’i ücretsiz aile işçisi durumundadır.

Ağrı’da çalışan kadınların yüzde 79.7’si ücretsiz aile işçisi durumunda. İstanbul’da ise bu oran sadece yüzde 1.3 olarak belirlenmiş. İstanbul’da kadınları aile işinde bile olsa ücretsiz çalıştırmak imkansız.

Gelelim önemli bir konuya. Kadınlarımız yemeğe içmeye fazla dikkat etmiyorlar. Kadınlarda obezite (aşırı şişmanlık) oranı yüksek. Her 5 kadından biri şişman. Obezite oranı erkeklerde yüzde 13.7 iken, kadınlarda yüzde 20.9 oranında.

Türkiye’de nikahla evlenenlerin yüzde 75’inde kadının yaşı damadınkinden küçük.  Evliliklerin yüzde 8’inde kadının yaşı erkeğinkinin üzerinde.

İlk evlenme yaşı ortalaması kadınlarda 23.5, erkeklerde 26.7 olarak belirlenmiş.

Ülke genelinde kamu kesiminde üst düzey kadın yöneticilerin oranı yüzde 9.3. Hakimlerin yüzde 36.3.  Üniversitelerde ders verenler arasında kadın profesörlerin oranı yüzde 28.1.

Polislerimizin yüzde 5.5’ı kadın polis.

TBMM’de kadın milletvekili oranı 1935 yılında yüzde 4.5 idi. Şimdilerde yüzde 14.4 oldu. Kuzey Avrupa ülkelerinde milletvekillerinin yarısı kadın oluyor.

Kadınlar gününüz kutlu olsun sayın okuyucularımız.

Tüm yazılarını göster