Artan gerilim ve petrol

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serdar Bayer / Yatırım Finansman

Avrupa ve Amerika' dan gelen ekonomik dataların moralleri düzeltmesi ve gelecek dönemli beklentilerin olumluya dönmesi, Uzak Doğu' da tüketici güveninin artması sonucunda üretim tarafında yaşanacak rahatlama beklentisi endeksleri ve hammadde fiyatlarını geçtiğimiz süreçte yukarı taşıdı.

Amerika' da parasal genişleme ve Uzak Doğu' dan gelecek ham madde talebi beklentisi sonucunda NYMEX petrol fiyatı 86.00 USD seviyesinden başlayan yükselişine 98.00 USD seviyesine kadar devam etti. Bu fiyat artışının petrol arzının yükseldiği bir dönemde olması gelecek döneme ait beklentilerin ne kadar güçlü olduğu konusunda bizlere ön bilgi veriyor. Ham petrolde yükselişin devam etmesi için 95.00 USD seviyesinin üzerinde hareketin sürmesi gerekiyor. Bu seviyenin altına yaşanacak sarkmalar petrol fiyatında güç kaybına neden olacaktır. İlerleyen süreçte ekonomik veriler ile desteklenecek ham petrol fiyatı 100.00 USD seviyesine taşınabilir.

Avrupa tarafına baktığımızda Orta Doğu' da yaşanan gelişmeler ön plana çıkıyor. İsrail uçaklarının Suriye sınırında bir konvoyu vurması gerilimin başlangıcı oldu. İsrail' in bu hamlesinden sonra İran' dan gelen misilleme açıklamaları piyasalarda yeni beklentiye neden oldu. Suriye' nin yapabileceği bir saldırı Brent petrolündeki fiyatlamalara hemen yansıtıldı. Amerikan petrolüne göre daha hızlı bir yükseliş gerçekleştiren Brent petrol fiyatında 104.00 USD seviyesinden başlayan yukarı yönlü hareket 117.00 USD seviyesine kadar etkisini sürdürdü. Brent petrolde oluşan bu yükselen trendin bozulmaması için 112.50 USD seviyesi ilerleyen süreçte takip edilmeli. 112.50 USD seviyesinin altında kalınması ve bir kaç günlük kapanış gerçekleşmesi durumunda oluşacak zayıflamayla birlikte satış tarafı güçlenebilir. Gelecek günlerde Suriye, İran ve İsrail tarafından gelecek haberler Brent petrol fiyatında dalgalanmalara ve sert hareketlere imkan verecektir. Tansiyonun artması durumunda 117.75-118.00 USD seviyeleri yakın hedef noktaları olarak izlenebilir.

Euro bölgesinde özellikle Almanya' dan gelen ekonomik dataların iyi olması ve tüketici güveninde meydana gelen artış Euro' nun güçlenmesini sağlıyor. Avrupa' da bulunan diğer ülkelerde yaşanan sıkıntıların devam etmesine rağmen Amerika' nın parasal genişlemeye devam düşüncesi sonrasında Dolar' ın güç kaybetmesi pariteyi 1.3700 seviyesine taşıdı.

Ekonomilere karşı güvenin artması ve paranın hisse senedi tarafına kayması Altın' a olan talebin bir miktar geri çekilmesine neden oldu. Risk iştahının arttığı bir dönemde güvenli liman olan bonolardan ve Altın' dan çıkan para endekslerin yükselmesini sağladı. Geçtiğimiz bir aylık dönemde yatay hareket eden Altın Ons fiyatı yön konusunda kararsız kalıyor. Gelecek dönemli enflasyonist beklentinin henüz ortadan kalkmaması ve ekonomik anlamda güven ortamının tam olarak sağlananaması aşağı yönlü hareketleri sınırlıyor. Yatırımcıların diğer enstrümanlara yatırım yapmaları ise yukarı yönlü atakları güçsüz bırakıyor. Bu senaryonun devam etmesi Altın Ons fiyatının bir süre daha yatay hareket etmesine neden olabilir.

Tüm yazılarını göster