Tarihimizde çok önemli bir yeri olan ve Türklerle yüz yıllardır iç içe geçmiş Arnavutluk ile her alanda ilişkiler artmaya devam ediyor. Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri olan kardeş Arnavutluk, 3 milyon 200 binlik bir nüfusa sahip. 1990'lara kadar komünist bir yönetime sahip olan bu ülke, artık parlamenter bir sistemle yönetiliyor. Halkının nerdeyse yüzde 80'inin Müslüman olduğu bu ülke, bir bölüm Arnavut ise, Ortodoks ve Katolik inancına sahip vatandaşlara sahip.
Ülke dışında yaşayan ırkdaşları ile sıkı bir gönül bağına sahip olan ülke halkı kendisini Şikiptar olarak tanımlıyor. Ülkeyi çok yakın zamanda ziyaret eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis üyesi Hüseyin Akarçeşme, bu kardeş ülkede iş dünyasının yapacak çok işi olduğunu, ülkenin yatırım ve girişimci açlığı çektiğine dikkat çekiyor. Akarçeşme, Arnavutluk’ta görevli Büyükelçimiz,, Murat Ahmet Yörük ile Ticaret Ataşemiz, Halis Kaya'nın ülkelerimiz arasında var olan ilişkileri daha da ileri taşımak için insan üstü gayret gösterdiklerini vurguluyor.
Yeni sisteme geçiş sonrası, eski eserlere pek dikkat edilmediği, bunların korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için, özen gösterilmediğine dikkat çeken İTO Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, yetkililerin, 'Eskileri yıkıp, yenisini yaptığımız eserler de, 2000 yıl sonra tarihi eser olacaktır.' şeklinde yaklaşımda bulunduklarını vurguluyor.
Arnavutluktan çalışmak ve iş bulmak için ülke dışına gitmiş on binlerce Arnavut, yolladıkları dövizlerle, ülkenin cari açığının kapanmasında ciddi bir rol oynuyorlar.
Türkiye'de nerdeyse tıkanma noktasına gelen inşaat sektörü için de bu ülke bir çıkış noktası olarak işaret ediliyor. Bunun dışında ülkenin milli hava yolu olan Albanair'in de yüzde 49'luk hissesi Türklere ait.
Erkeklerin ortalama 74, kadınların ise 80 yıl yaşadığı bu ülkede, milli para birimi ise lek olarak biliniyor.
47 yıllık bir komünist rejimden ve izolasyondan sonra, yeniden dış Dünya'ya açılan Arnavutluk, bizim yıllardan beri kapısında beklediğimiz Avrupa Birliği'ne (AB) aday olmuş bulunuyor. AB üyeliği teklifi, birlik tarafından 2014 yılında gelmiş ve halen iktidarda bulunan ve 2017 haziranında görece seçilen başbakan Edi Rama'nın en büyük hedefi haline dönüşmüş bulunuyor.
Arnavutluğun Devlet Başkanlığını ise 2017 Nisan ayında bu göreve seçilen İllir Meta yürütüyor.
Ülke Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası (WB) üyesi...