Arena’da heyecan fırtınası

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Zorlu maçların oynanacağı 19. hafta programında öne çıkan karşılaşmalardan bir tanesi hiç şüphesiz Galatasaray’ın sahasında Bursaspor’u konuk edeceği mücadele. Yaşadığı puan kaybı sonrası lider Fenerbahçe’nin 10 puan gerisine düşen sarı-kırmızılı takım, sadece şampiyonluk hedefini kovalayabilmek için değil Şampiyonlar Ligi iddiasını sürdürebilmek için de kazanmak zorunda. Ligin ilk yarısında performansıyla hayal kırıklığı yaratan Bursaspor ise devre arasında yaptığı takviyelerden de güç alarak 18. haftada aldığı galibiyeti klasmanda yukarı doğru bir ivmelenmeye dönüştürmek niyetinde. Anlayacağınız kıran kırana bir karşılaşma biz futbolseverleri bekliyor. Hatırlanacağı gibi iki takım arasında ligin ikinci haftasında oynanan maç, Burak Yılmaz ve Enes Ünal’ın karşılıklı golleriyle 1-1 berabere sona ermişti. O karşılaşmadan bu yana takımlarda ne değişti diye soracak olursanız, Galatasaray’ın bilhassa savunmadaki eksiklerini giderememiş gözüktüğünü söyleyebiliriz. Ara transferin sona ermesine sayılı bir süre kala, sarı-kırmızılı takımın stoper takviyesi için girişimleri sürüyor ancak an itibariyle herhangi bir imza atılmış değil. Yeşil-beyazlılar ise, ilk yarıdaki dalgalı performansın kaynağı sayabileceğimiz gol sıkıntısını aşmış görünüyorlar. Batalla’nın eksikliği her ne kadar bir handikap olarak görünse de yeni transferler Fernandao ve Renato’nun bir hareketlilik getireceği aşikâr. Bunun yanında yuvaya dönüş yapan Volkan ve Sercan Yıldırım ile Taşkın Çalış, Ethem Pülgir, Oğuz Aynaoğlu, Bekir Yılmaz gibi isimler de teknik direktör Christoph Daum’un taktik anlamda elini güçlendirecektir.

Sarı-kırmızılı takımda Bruma, Aydın, Gökhan Zan, Hamit Altıntop ve Chedjou sakatlıkları bulunan isimler. Bu oyuncuların yokluğunda teknik direktör Roberto Mancini’nin nasıl bir formasyonla takımını sahaya süreceğini tahmin etmek zor. Galatasaray son oynadığı Gaziantepspor karşılaşmasında zaman zaman 3-5-2/5-3-2 zaman zaman da 4-2-3-1/4-4-2 şeklinde oynamıştı. Deplasmandaki Gaziantepspor karşılaşmasının 0-0 bitmesi biraz rakip takımın gol noktasındaki tercihlerinin yanlışlığına biraz da Melo ve Semih’in fark yaratan performanslarına bağlanmalı. Açıkçası bireysel performansların devamlılığı hususunda benim kafamda soru işaretleri var. Bu yüzden Galatasaray’ın bu karşılaşmada kalesinde gol görebileceğini düşünüyorum. Bu gerçekleşire, hedeflerini kovalamak açısından kazanmak zorunda olan sarı-kırmızılıların 3 puan için iki gol atmaları gerekecek. Dolayısıyla gol sayısının üç ya da daha fazla olması beni şaşırtmayacak.

Konuk takımda Colin Kazım, Ethem Pülgir ve Stanislav Sestak’ın sakatlıkları bulunuyor. Ayrıca Ferhat Kiraz kart cezalısı. Durumu iyiye giden Sestak’ın maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelmesi bekleniyor. Galatasaray, iç sahada kolay teslim olmayan bir ekip. Saha ve seyirci avantajını iyi kullanan sarı-kırmızılılar, ligdeki 8 iç saha maçından 6 galibiyet ve 2 beraberlikle 20 puan çıkarmayı başardılar. Enteresan bir istatistik olarak Galatasaray’ın bu sekiz maçtan sadece bir tanesinde (2-0 kazanılan Elazığspor maçı) 90 dakikayı gol yemeden tamamladığını belirtelim. Buna mukabil dış sahada 9 maç oynayan Bursaspor’un bu karşılaşmalarda 10 gol atıp 10 gol yediği görülüyor. Elbette bu istatistikte yukarıda anlatmaya çalıştığımız gol sıkıntısının rolü büyüktü. Yeni transferlerin katılımıyla oynadığı karşılaşmalarda görüldüğü üzere, Bursaspor ofansif anlamda çok daha etkili bir takım haline geldi. Sonuç olarak, her iki takımın da gol bulma ihtimalinin yüksek olduğunu ve gollü bir maç izlemeyi umduğumu söyleyebilirim.

19. HAFTAYA BAKIŞ

> Eskişehirspor-Fenerbahçe

Eskişehir deplasmanı ligdeki tüm takımlar için sezonun en zor maçlarından birisi olur. Fenerbahçe için de bu kabulün değişmesini beklemiyorum ancak ev sahibinin form durumu çok iç açıcı değil. Kırmızı-siyahlılarda Servet Çetin ve Erkan Zengin’in hafif sakatlıkları var. Fenerbahçe’de ise Emenike ve Alper’in sakatlıkları sürüyor. Dış sahada bu haftaya kadar iki kez mağlup olan sarı-lacivertliler, buna rağmen maç başına 2 gollük bir ortalama tutturdu. Buna karşın Eskişehirspor’un evindeki 8 maçta sadece 3 gol yediğini de belirtelim. Normal şartlar altında “Fenerbahçe’nin puan kaybı yaşayabileceği bir maç” diyebilirdik fakat Eskişehirspor henüz ritmini bulabilmiş değil. Sarı-lacivertliler zorlansa da kazanabilecek durumda.

> Beşiktaş-K.Erciyesspor

Trabzonspor ile berabere kalan Beşiktaş, zirveden biraz daha uzaklaştı. Puan kaybına tahammülleri yok. Veli Kavlak cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Necip Uysal ve Tomas Sivok’un sakatlıkları bulunuyor. Ara dönemde istediği takviyeleri yapmakta zorlanan Erciyesspor, düşme hattından kurtulmanın hesapları içerisinde ancak işleri kolay değil. Konuk takımda maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Bu haftaya kadar dış sahada sadece 1 maç kazanan Hikmet Karaman’ın öğrencileri, 9 karşılaşmada rakip filelere 5 gol göndermişlerdi. Beşiktaş ise iç sahada 1 kez kaybederken, 3 de beraberlik aldı. Her ne kadar siyah-beyazlıları 18.haftada iyi bulmasam da bu karşılaşmanın favorisi oldukları yadsınamaz.

> Kayserispor-Kasımpaşa

Kayserispor, ligin ikinci yarısına istediği gibi başlayamayan ekiplerden. Henrique Sereno ve Taner Yalçın cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Ayrıca Sefa Yılmaz’ın sakatlığı da sürüyor. Kasımpaşa’da Orhan Şam dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Ligin ilk haftasında deplasmanda Karabükspor’a mağlup olan lacivert-beyazlılar, sonrasında oynadıkları 7 dış saha maçında mağlubiyet yüzü görmediler. Ev sahibi ise, içeride oynadığı maçlarda bir galibiyet ve üç beraberlikle sadece 6 puan toplayabildi. Her iki takımın da hedefleri açısından üç puana şiddetle ihtiyacı var. Son form durumları, kadro kalitesi v.s. göz önüne alındığında Kasımpaşa’nın sahadan istediğini alarak ayrılmaya yakın olduğu görülüyor.

> MP Antalyaspor-Gaziantepspor

Zevkli ve çekişmeli geçmesini beklediğim bir mücadele. Ev sahibinde Emre Güngör’ün tedavisine devam ediliyor. Hafif sakatlığı bulunan Naxto Insa maçta forma giyebilir. Son yedi maçında; dört galibiyet, iki beraberlik ve bir mağlubiyetle 14 puan toplayan Gaziantepspor’da ise Muhammet Demir’in uzun süreli sakatlığı devam ediyor. Serdar Özbayraktar ise maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Karşılaşmada ilk golü atan taraf galibiyet için şanslı olacak. Hızlı hücuma iyi çıkan Antalyaspor skor avantajını rakibine kaptırdığı maçlarda zaman zaman bocalıyor ancak Gaziantepspor’un da son 3 maçında gol bulamadığını hatırlatalım. Bu sebeple ev sahibi Antalyaspor’un az da olsa galibiyet için öne çıktığını belirtelim.

> KDÇ Karabükspor-SB Elazığspor

Geçtiğimiz hafta Kasımpaşa ile 0-0 berabere kalan Karabükspor, o karşılaşmada golcü konusunda sıkıntı yaşayabileceğinin sinyallerini verdi. Bu anlamda yeni transfer Carioca’nın nasıl performans göstereceği önemli olabilir. Ev sahibinde Mabiala, konuk takımda Serdar Özkan cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Karabükspor’da Hakan Özmert’in sakatlığı bulunurken, Elazığspor’da İbrahim Kaş maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Deplasman karnesi oldukça başarısız olan Elazığspor, 8 dış saha maçında 1 galibiyet ve 7 yenilgi almıştı. Üstelik bu maçlarda 6 gol atıp 25 gol yediler. Şiddetle puana ihtiyaçları var ancak organize Karabükspor takımı onlar için sert bir rakip olabilir.

> Akhisar Bld. Spor-Gençlerbirliği

İç sahada ve deplasmanda farklı performanslar gösteren Akhisar Bld. Spor için hedef mutlak galibiyet. Ege temsilcisinde karşılaşma öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Başkent ekibinde ise Serkan Kurtuluş, Ferhat Güngör ve Özgür İleri’nin sakatlıkları olduğu öğrenildi. Topladığı 25 puanın 19’unu iç sahada kazanan yeşil-siyahlılar, Manisa’da oynadıkları 8 maçta rakip kalelere 17 gol göndermişler ve sadece bir maçta rakip kaleyi boş geçmişlerdi. Genel tabloda dış sahada zor gol atıp zor gol yiyen Gençlerbirliği, Mehmet Özdilek ile birlikte bu kötü performansı kırmaya başladı. Şahsen kırmızı-siyahlıların da bu karşılaşmada gol bulabileceklerini düşünüyorum. Dolayısıyla karşılıklı goller izlememiz mümkün.

> Torku Konyaspor-Sivasspor

Fenerbahçe karşısında oynadığı cesur futbolla dikkat çeken Konyaspor’un rakibi, hücum futbolunu başarıyla uygulayan Sivasspor. Yeşil-beyazlı takımda İshak Çakmak, Ali Turan ve Mehmet Güven’in sakatlıkları var. Konuk ekipte John Utaka’nın da iyileşmesiyle birlikte önemli bir eksik bulunmuyor. Mesut Bakkal yönetiminde farklı bir anlayışa bürünen Konyaspor, yeni transfer Hleb’in de katkısıyla ofansif anlamda daha tehlikeli bir takım haline geldi. Sivasspor’un hücum gücü de malum. Özellikle Chahechouhe, Burhan ve Aydın Karabulut çok formdalar. Bu veriler ışığında yapılacak bir analizden karşılaşmanın gollü geçebileceği tahmini çıkıyor.

> Çaykur Rizespor-Trabzonspor

Haftanın kapanış maçında iki Karadeniz temsilcisi kozlarını paylaşacaklar. Ev sahibinde Hurşut Meriç’in sakatlığı sürüyor. Durumları nispeten iyi olan Sezer Özmen, Ümit Korkmaz ve Serkan Kırıntılı’nın maç gününe kadar oynayacak duruma gelmeleri bekleniyor. Trabzonspor’da Mustafa Yumlu cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Soner’in tedavisine devam ediliyor. 13 haftadır galibiyet yüzü görmeyen Çaykur Rizespor için işlerin pek de iyi gittiği söylenemez. LuaLua yaşadıkları gol sıkıntısını çözebilecek mi hep birlikte göreceğiz. Bordo-mavililerin deplasman karnesine baktığımızda onların da gol kısırlığı yaşadığını görüyoruz. Dolayısıyla az gollü bir maç izlememiz ihtimal dâhilinde.

Tüm yazılarını göster