Arena’da bol gol beklentisi

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Hazırlık karşılaşmalarıyla geçirdiğimiz milli aranın ardından yeniden lige dönüyoruz. 12. hafta fikstürüne bakınca birbirinden zorlu karşılaşmalar göze çarpıyor. Program içerisinden bizim seçtiğimiz maç ise zirvenin 9 puan gerisine düşen Galatasaray ile Roberto Carlos yönetiminde ciddi bir form yakalayan Sivasspor’un Türk Telekom Arena’daki randevusu. Karşılaşma her iki takımın hedeflerine yönelik taşıdığı önem kadar bugünden vaat ettiği heyecan ve seyir zevkiyle de kaçırılmaması gereken bir maç.

Derbiden yara alarak ayrılan Galatasaray’da hedef mutlak galibiyet. Bu haftadan itibaren sarı-kırmızılıların zirveden daha da uzaklaştıkları her maç kırılganlığın bir parça daha arttığını görebiliriz. Puan kayıpları sürer ve aradaki fark mental bakımdan takıma etki edecek boyutlara ulaşırsa, bütün bir sezonun kaybedilmesi gündeme gelebilir. Bu nedenle sarı-kırmızılı ekibin kazanmak için varını yoğunu ortaya koyacağını düşünüyorum. 27’sinde deplasmanda oynanacak Real Madrid karşılaşması da hesaba katıldığında Galatasaray’ı hem fiziksel hem de mental anlamda zorlu bir dönemecin beklediği rahatlıkla söylenebilir. Bu haftaya kadar evinde beş maç oynayan sarı-kırmızılı ekibin 3 galibiyet ve 2 beraberlikle 11 puan topladığı görülüyor. Söz konusu karşılaşmalarda rakip filelere 8 gol bırakan Galatasaray, kalesinde ise 5 gol görmüştü. İçeride puan kaybettiği iki maçta da sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrılan sarı-kırmızılıların rakipleri ise Antalyaspor ve Çaykur Rizespor idi. “Bu iki takımın ortak özellikleri nedir?” sorusuna cevap aradığımızda hem Antalyaspor’un hem de Rizespor’un Türk Telekom Arena’ya kontratak planlarıyla geldiklerini görüyoruz. Geride çok adamla bulunmaya ve rakibin kaptırdığı toplarda direkt pasa dayalı hızlı hücum planı her iki takım için de işlerlik kazanmıştı. Peki, Sivasspor’u bu anlayışın neresine koyabiliriz? Ligin ilk haftaları itibariyle kırmızı-beyazlıların yumuşak karnı savunma bloğu idi. Ofansif anlamda pozisyon sıkıntısı çekmeyen Sivasspor, savunmada yerleşik düzende dahi basit hatalar yapıyor ve çok adam kaçırıyordu. Ancak son haftalarda Sivasspor’un takım savunması anlamında daha derli toplu bir görüntü çizdiğini söylemeliyiz. Üstelik Aatif önderliğinde; Burhan, Djebbour ve Aydın Karabulut gibi kontratağa yatkın isimlerle hücuma da oldukça seri biçimde çıkıyorlar. Oynadıkları 5 deplasmandan 7 puan çıkarırlarken; attıkları gol sayısı 10, yedikleri ise 8 olmuştu. Birinci ve üçüncü haftalarda Kayserispor ile Fenerbahçe’ye kaybettiler, son 6 haftada ise mağlubiyet yüzü görmediler.

İki takımın son durumları ise şöyle: Galatasaray’da cezalı Sabri bu maçta forma giyemeyecek. Sakatlıkları bulunan isimlerden Hamit Altıntop, Fernando Muslera ve Semih Kaya’nın tedavilerine devam ediliyor. Hafta içinde takım çalışmalarına iştirak eden Wesley Sneijder’in maça yetişmesi bekleniyor ancak riske edilip edilmeyeceği belirsiz. Sivasspor cephesinde ise cezalı Ziya Erdal ile sakatlığı bulunan John Utaka’nın forma giyemeyeceklerini belirtelim. Tüm bu düşünsel analizin sonucunda karşılaşmanın Galatasaray açısından oldukça zorlu geçebileceğini söylemek gerek. Buna rağmen kağıt üzerinde varılabilecek en net sonuç bence maçın gollü geçme ihtimali. Gerek her iki takımın kadro yapıları gerek oyun anlayışları, gerekse de eksiklerin defans bölgesinde yoğunlaşması bu tespiti yapmamıza yol açıyor. Sivasspor belki son haftalarda daha savunmacı bir görüntüde ancak Roberto Carlos’un kafasında bir puana yatmak gibi bir düşünce olmadığını geçmiş maçlar bize gösterdi.

12. HAFTAYA BAKIŞ

Antalyaspor – Fenerbahçe

Lider Fenerbahçe, Antalya deplasmanında 3 puan arıyor. Antalyaspor’da Milan Baros kart cezalısı. Koray Arslan ve Mehmet Sedef sakatlıkları dolayısıyla forma giyemeyecekler. Fenerbahçe’de belinden rahatsızlığı bulunan Mehmet Topal’ın tedavisine devam ediliyor. Büyük takımlara karşı iyi motive olduğunu gördüğümüz Antalyaspor, güçlü rakibine problem çıkarabilecek kapasitede. Evlerinde oynadıkları 5 maçta 1 kez kaybettiler. Bu sezon dış sahada da dikkat çekici bir performans sergileyen Fenerbahçe’nin 5 deplasmanda 11 gol bulması önemli. Dış sahada genellikle gollü maçlar oynayan sarı-lacivertli ekibin bu karşılaşması da benzer bir sonuçla bitebilir.

Beşiktaş – Torku Konyaspor

11 haftada topladığı 21 puanla dördüncü sırada bulunan Beşiktaş’ın rakibi çıkış peşindeki Konyaspor. Siyah-beyazlılarda Motta cezalı. Fernandes ve Muhammed’in sakatlıkları var. Konuk takımda ise Ali Turan’ın sakatlığı devam ediyor. Ömer Ali maskeyle oynayabilecek. Son üç maçında bir galibiyet almış olsa da Konyaspor’un futbol anlamında kıpırdandığı söylenebilir. İstanbul’da katı savunma yapan takımlar Beşiktaş’tan puan almaya daha yakın oluyorlar. Uğur Tütüneker de böyle bir anlayış benimseyebilir ancak bireysel savunma performansları ne derece yeterli olacak? İç sahada gol sıkıntısı çeken Beşiktaş zorlanabilir ancak kazanmaya yakınlar.

Bursaspor – Kasımpaşa

Haftanın zevkli ve çekişmeli geçmeye aday müsabakalarından biri. Ev sahibinde Belluschi’nin cezası var. Ozan İpek’in sakatlığı devam ederken, Pinto ve Sestak bilindiği gibi Daum tarafından kadroda düşünülmüyorlar. Kasımpaşa’da Özer Hurmacı’nın tedavisine devam ediliyor. Konuk takım dış sahadaki tek yenilgisini ilk hafta Karabükspor’dan aldı. Tüm diğer deplasmanlarda kazandı. Üstelik gol sorunu da yaşamadılar. Bursaspor ise içeride sadece Kayserispor’u yenebilmişti. Organizasyon anlamında önemli bir görev üstlenen Belluschi’nin yokluğunu da hesaba katacak olursak, kağıt üzerinde Kasımpaşa’nın bu karşılaşmadan yenilgisiz ayrılma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.

Trabzonspor – Eskişehirspor

Son oynadığı Gençlerbirliği maçında hayal kırıklığına uğrayan Trabzonspor evindeki bu karşılaşmaya cezalı Bosingwa ve Aykut’tan yoksun çıkacak. Ayrıca Yusuf Erdoğan ve Emre Güral’ın sakatlıkları bulunuyor. Bordo-mavililer evlerindeki 5 maçta hiç kaybetmediler ve sadece 1 gol yediler. Konuk Eskişehirspor’da ise sakatlıkları bulunan Serol, Jorquera, Necati ve Dede’nin tedavilerine devam ediliyor. Kırmızı-siyahlılar deplasman maçlarında “önce savunma güvenliği” anlayışıyla mücadele ediyorlar. Oynadıkları toplam 11 maçın 8’i, 5 deplasman karşılaşmasının da 4’ü karşılıklı gollere sahne olmadı. Trabzonspor’un iç saha savunma performansını da düşünürsek, muhtemelen bu maç da sahne olmayacaktır.

Çaykur Rizespor – Kayserispor

Çıkış arayan iki ekibin Rize’deki randevusunda üst düzey mücadele bekliyorum. Ev sahibinde Sercan, Kweuke, Kağan ve Cernat’ın yeniden takımla çalışmalara başlaması önemli. Karadeniz temsilcisi puan kayıpları yaşadığı dönemde eksiklerden fazlasıyla etkilenmişti. Konuk takımda ise Cleyton cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Engin ve Biseswar’ın tedavilerine devam edilirken, sarı-kırmızılı takımda Bobo’nun dönüşü moralleri yükseltti. Açıkçası iki takım da maça fazlasıyla bilenmiş durumda. Mücadele sertleşirse hakem yönetimi de önem kazanır. Beraberliğe yakın seyredeceğini düşündüğüm bu maçta Rizespor’u saha ve seyirci avantajı nedeniyle az farkla da olsa önde görüyorum.

Kayseri Erciyesspor – Gençlerbirliği

Son olarak Elazığspor’u 1-0 mağlup eden Erciyesspor, çıkışa geçebilmek için evindeki bu maçı kazanmak zorunda. Fuat Çapa bu maçta Elazığspor karşılaşmasındaki on biri sahaya süreceğini açıkladı. Başkent temsilcisinde Sedat Bayrak kart cezalısı. Tosic iyileşerek takıma katılırken, Nizamettin ve Oktay’ın sakatlıkları ise devam ediyor. Erciyesspor defans hattındaki arazlar sebebiyle oldukça kırılgan bir takım. Evlerindeki 5 maçta 5 gol atarlarken, kalelerinde 10 gol gördüler. Gençlerbirliği Mehmet Özdilek yönetiminde farklı bir görüntüye büründü. Moral bakımdan üst seviyedeler. Az gollü geçebilecek bu maçtan Gençlerbirliği’nin puan ya da puanlarla dönebileceğini düşünüyorum.

Gaziantepspor – SB Elazığspor

Süper Lig kariyerleri yeni başlamış iki hoca: Sergen Yalçın ve Okan Buruk’un randevusu. Maç öncesinde Elazığspor takımındaki eksikler dikkat çekiyor. Bordo-beyazlılarda Vitolo, Bilica ve İbrahim Kaş cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ayrıca Çağlar Birinci, Köksal Yedek ve Youssouf Hadji’nin sakatlıkları bulunuyor. Ev sahibinde ise Serdar Özbayraktar ve Milevskiy’nin tedavilerine devam ediliyor. Sergen Yalçın’ın gelişi Gaziantep kentinde şimdiden olumlu bir hava estirdi. Maç günü taraftarların yoğun ilgisi bekleniyor. Teknik adam değişimleri kısa vadede takımlar üzerinde olumlu etki yapabilir. Elazığspor’un daralan kadrosu da düşünüldüğünde 3 puan kırmızı-siyahlılara yakın gibi.

Akhisar Bld. Spor – Karabükspor

Son iki maçını dış sahada oynayan Akhisar Bld. Spor sadece bir puan alabilmişti. Bu hafta baskın ve başarılı oldukları 19 Mayıs Stadına dönüş yapacaklar. Çağdaş, Emrah, Serkan, Emin ve Kerim’in çeşitli rahatsızlıkları var ancak bu futbolcular içinden maça yetişenler olabilir. Karadeniz temsilcisi sakatlığı süren Eren Güngör’den bu maçta da faydalanamayacak. Karabükspor bu sezon deplasmanlarda oldukça sıkıntılı. Oynadıkları 5 dış saha maçında sadece 2 puan toplayabilen kırmızı-mavililer, ayrıca gol yollarında da bekleneni veremediler. Karşılaşmada iki ekip de savunma güvenliğine öncelik verebilir. Dolayısıyla az gollü bir maç izlememiz olası. Bu haftaya kadar sergilenen performansları kağıt üzerinde değerlendirdiğimizde 3 puan için öne çıkan taraf ev sahibi Akhisar Bld. Spor oluyor.

Tüm yazılarını göster