Antin kuntin sigortası

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta sektörü gelişim içerisinde. Son yıllarda şirketlerin dünyanın dev sigorta şirketleri tarafından satın alınmasından sonra beklentiler yükseldi. Özellikle yeni ürünler konusunda değişik uygulamalar gözlenir oldu. Zaman zaman şirketler her tüketici kesimine dokunabilecek değişik sigorta ürünleri çıkartsa da beklentilerin tam karşılığının alındığını söylemek mümkün değil.. Şirketler yeni ürün arayışı ile uğraşa dursun, sigortacılıkla ilişkisi olmayan her kesim yeni sigorta ürünü çıkarıp şirketlerin kucağına atma telaşında.

Ürünleri sigortacılar tasarlamamalı!
Bakıldı ki turizm operatörleri batıyor, hemen bir kanun çıkarıp batan turizm operatörlerinin borçlarını sigorta şirketlerine ödetilmek istendi. Fakat ne Hazine Müsteşarlığı'na ne sigorta şirketlerine sorulmadan hazırlanan kanunun uygulanması pek mümkün olmadı. Baktılar hastanelerdeki hekim kusurları ile ilgili şikayetler arttı, hemen doktorlar için bir sigorta çıkardılar, yine kimseye danışmadan tabii ki. Attılar sigortacıların kucağına, iki seneye yakındır sigortacılar uygulamaya çalışıyor. Şimdilik tazminat talepleri fazla gelmediği için sigortacılar idare edebiliyorlar.

Bakıldı ki trafik kazaları nedeniyle özellikle devlet hastanelerine gelen yaralı sayısında artış var. Bu hastalar da para vermeden hastaneden çekip gidiyor. Bir kanun çıkarıp hastanelerdeki bu açığı kapatmak için her trafik poliçesinde sigortalıdan ayrıca para alınması istendi.  Hem de geriye dönük borçlandırılarak istendi bu paralar. Sigortacılar bir hesap yapıp bu işin altından kalkıp kalkamayacağına baktı. Kalkamayacağını anlayınca Sağlık Bakanlığı'na yürütmeyi durdurmak amacı ile dava açtı.

Sonra çekler karşılıksız çıkıp iş dünyası hapse girme tehlikesi ile karşılaşınca "Çek sigortası" çıkarılsın dendi. Çekler sigortalı olsun, piyasada çekler sigortalı ise el değiştirsin, ödenmediğinde de sigorta sistemi bu çekleri ödesin" dendi. Olmadı tabii ki. Sonra bir de Tontin Sigortası gündeme geldi. Kim ne olduğunu anlayamadı bile...

Son olarak da, "Bina tamamlama sigortası" gündeme geldi. Pıtrak gibi artan konut firmaları maketten sattıkları konutları bitirip teslim edemeyince, hatta bazı büyük firmalar zor duruma düşünce akla yine sigorta gelmiş.  Ne olacakmış?  Konutlarını tamamlayamayan binaları sigortacılar tamamlayacakmış. Haberde yer alan görüşlere baktım, hele bir görüş çok dikkatimi çekmişti "Bina tamamlama sigortasını yurtdışındaki sigorta şirketlerinden araştırıyoruz" demiş. Bunu söyleyen inşaat sektöründen yetkili. Yurtdışında araştırdığı sigorta şirketlerinin hepsinin zaten ülkemizde yatırımları bulunuyor. Yurtdışına gitmeden Hazine'ye, Sigorta şirketleri Birliği'ne başvurmaları yeterliydi bence.

Ben de antin-kuntin sigortası çıkarılmalı diyorum. Kurtarılması gereken zor durumdaki her sektöre, her meslek grubuna, her kişiye sigorta ürünü çıkarılmalı. Odalar, sivil toplum kuruluşları, bakanlıklar hemen çalışmaya başlamalı. Öyle Hazine'ye veya Sigorta Şirketleri Birliği'ne sormaya danışmaya gerek yok. ! Sizler daha iyisini bilirsiniz, sadece hangi sektör, hangi iş kolları kurtarılacağını sigortacılara söyleyin yeter. Sigorta şirketlerinin alt katlarındaki para basma makineleri nasıl olsa 24 saat çalışıyor!

Tüm yazılarını göster