Antakya'da insanın morali düzeliyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Antakya'ya havaalanı yapısın mı, yapılmasın mı tartışmaları uzun yıllar sürdü. Havaalanı yapılmasına karar verildi, bu defa da yapımı bir türlü bitemedi.

Antakya'ya Adana'dan karayolu ile ulaşılıyordu. Derken havaalanı tamamlandı. Şimdi küçük ama güzel bir pisti var. Terminal binası var.

Uçak havaalanına konarken Amik Ovası'nın yemyeşil durumu insanın içini açıyor, moralini yükseltiyor.

Ticaret ve sanayi odasının yayınlarından öğrendiğimize göre, Hatay'ın tarıma elverişli toprağı 270.766 hektardır. Bu rakam Türkiye tarım arazisinin yüzde 1'ini oluşturuyor.

Amik Ovası ise 119.300 hektar büyüklüğündedir. Ovada; pamuk, buğday ve 2. ürün mısır, bir miktar arpa, yulaf, ayçiçeği gibi tarla ürünleri ile biber, soğan, bamya gibi sebzeler yetiştiriliyor.

Amik Ovası'nda buğday 1'e 20 veriyor. Dönümden 700 kg buğday, 1.200 kg mısır, 450 kg pamuk alınıyor.

Hatay ilinin bütünü ile Türkiye'nin tarımsal üretiminde büyük paya sahiptir. İlin toplam tarımsal üretimdeki payı Trabzon hurmasında yüzde 27, turunçgillerde yüzde 19, portakalda yüzde 21, mandalinada yüzde 31, kırmızı biberde yüzde 18, pamukta yüzde 13, zeytinde yüzde 10, erikte yüzde 10, mısırda yüzde 6 ve narda yüzde 8 oranında.

Türkiye'nin toplam tarım üretimi dikkate alındığında Hatay'da yetiştirilen kütlü pamuğun payı yüzde 10, taze soğanın payı yüzde 9, göbekli marulun payı yüzde 25, maydanozun payı yüzde 40, eriğin payı yüzde 7 oranında.

Hatay, İstanbul'dan sonra en fazla taşıma filosuna sahip ikinci il. Hatay'da taşımacılık yapan firmaların 4 binden fazla TIR (çekici) türü aracı var.

Hayatlı taşımacılar ihraç ürünlerini taşıyor

Hatay'ın özelliği milli gelire katkı sıralamasında iller arasında 12'nci sırada yer alması.

Hatay'da 3 adet organize sanayi bölgesi, 6 adet küçük sanayi sitesi var. 1.500 dönüm arazi Antakya Organize Sanayi Bölgesi, İl Özel İdaresi ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüzde 50 ortak katılımı ile 1.500 dönüm arazi üzerinde kurulmuş. Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde 57 firmaya tahsis edilen parsellerden, 42'sinin üzerindeki tesisler üretime geçmiş durumda. Yeni yatırımlar devam ediyor.

Geçen hafta Antalya'da ANSİAD'ın davetlisi olarak Organize Sanayi Bölgesi'ni gezdik. ANSİAD üyeleriyle sohbet etil.

Organize Sanayi Bölgesi'nde 200 bin ton/yıl kapasitesi olan Hat Boru tesislerini gördük.Spiral çelik boru ve sondaj borusu üretilen tesisler 3 vardiya çalışıyor. Mevcut tesisin yanına yeni bir tesisin yapımı tamamlanmak üzere.

Antakya'da küresel krizin ve işsizliğin olumsuz etkisinin fazla hissedilmediğini görmek insanın moralini yükseltiyor.

ANSİAD üyeleri diyor ki, Antakya'da ekonominin 3 bacağı var: Tarım, nakliye ve ticaret. Tarım iyi. Nakliye işi devam ediyor. Antakyalı tüccar yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştiriyor. Antakyalı nakliyeci bu malı taşıyor. Sınır ticareti iyi gidiyor.

Bu nedenle Antakya krizi fazla his etmedi. İskenderun'da demir-çelik sanayi ve yan sanayi çalışanları arasında işsizlik şikayeti var ama, Antakya'da işler şimdilik normal.

Bizim İstanbul'da krizin ve işsizliğin olumsuz sonuçlarını görmekten bozulan moralimiz , Antakya'da düzeliyor. Acaba Türkiye'de daha başka hangi iller Antakya gibi krizden daha az etkilendi? Bu konuda bir araştırma yapmak yararlı olacak .

Tüm yazılarını göster