Annelerin Türkiye'ye hediyesi

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Haberlere ihracat sayıları düştüğünde, başarı gündeme geldiğinde, bir birlik, iş dünyası derneği ya da resmi erk açıklama yaptığında yurttaş olarak heyecan duymamak mümkün mü? Hele de yakından takip ettiğiniz bir sektörse, ayrı bir neşe de olur. Güç günlerden geçen Türkiye’miz için Anneler Günü iç ve dış pazar için ekonomik hareketlenme yarattı. Bu günler için tüketim tetikleyici, kapitalist dünyanın bize diretmesi, şeklindeki ifadelere tam katılmak gerçekçi olmaz.

Gayet tabii ki kültürümüzdeki gibi “İfrada kaçmamak”, genç Türkçesi ile “Olayı abartmamak” gerek. Her tüketim, bir üretim ve tedarik zinciri ile istihdam demektir ve ekonomi canlanır. Satış başarısı yeni öğrenmeler ve sektörel gelişime temel olur. Bahçemdeki çiçekler ile İstanbul’un yol kenarı çiçekçilerinin güzelliğinin ötesine geçip, süs bitkileri ve özellikle kesme çiçek sektörü ilgime 2012-2015 yıllarında hazırlık çalışmalarını yürüttüğümüz ve Antalya’da gerçekleştirdiğimiz 38. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Dünya Konferansı neden oldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere iş dünyası ile iş birliği geliştirdiğimizde ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Süs Bitkileri Tanıtım Grubu ile paydaş olduğumuzda, Antalya EXPO 2016 öncesinde, çiçekler çok mühimdi. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu’nun “Dünya annelerine 50 milyon dal kesme çiçek” başlıklı beyanatı renkli ve kokulu muhteşem süs bitkileri sektörümüzün katma değeri yüksek çiçekler ile ülkemiz ihracat gücüne yaptığı ve yapacağı katkılarla heyecanımızı çoşturdu. Çoğu karanfil ve gerbera olan çiçeklerin ihracatı, tarımsal ürünlerin ihracatında ve turizmde yaşanan sorunların yanında, hem Antalya hem Türkiye’miz için moral oldu. Süs bitkileri üretimi toprak-su-hava etkileşimi ile iklim değişiminden çok etkilenir.

Örneğin bu yıl ilkbaharın soğuk geçmesi ihracat rakamlarını etkiledi. Tek bir çiçek ya da bir demetin zerafet olarak yaşamımıza, evimize, ofisimize girmesine dek olan ömründe, su, enerji, gübre ve kimyasal girdilerinin sürdürülebilir yönetimi şarttır. Çünkü çiçek güzelliğinin yerküremiz için bir bedeli vardır. Yüzey-yeraltı suları, toprak ve karbon yönetimi gerekir. Çiçeklerin de karbon ayak izi vardır ve ömrünü tamamlamış çiçekler yeşil karbon döngüsüne dönmeli, diğer deyişle atık çiçeklere de değer katılmalıdır. Her bir rengi hediye edildiğinde ayrı bir anlam ifade eden karanfil, gerbera, Türk çiçekleri dünyaya gitti. İç pazarda da her zaman Türk çiçeklerini satın almalıyız. Annelere çiçek hediye edildi. Anneler de başta kesme çiçek sektörümüz olmak üzere armağan arz eden pek çok sektöre ekonomik canlanma hediye etti.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.

DİĞER YAZILARI Yeşil ekonomi yolunda sıfır atık Mavi ve kadın
Sıcaklar, raporlar ve iklim değişimi Atıktan sanata, sanattan çocuklara Yaşamı Solu
Tüm yazılarını göster