Anadolu derbisini kim kazanır?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'de yeni haftayı cumartesi oynanacak maçlarla açıyoruz. Programdaki en önemli karşılaşma hiç şüphesiz "Anadolu derbisi" olma özelliğiyle öne çıkan ve şampiyonluk yarışında belirleyici rol oynaması beklenen Sivasspor - Trabzonspor maçı. Sivasspor'un son iki sezonda gösterdiği performansla şampiyonluğun ciddi adayı olduğunu açıkça ortaya koyması, bugüne kadar ve halihazırda "Anadolu'nun en büyüğü" vasfını taşıyan Trabzonspor için rahatsız edici bir rekabet unsuru oldu. Bu açıdan bakıldığında iki takımın arasında gizliden gizliye "apolet savaşları" yaşandığını kabul etmek gerekiyor. Her ne kadar "Sivasspor'un bu sezon şampiyon olması; müzesi kupalar ve tarihi başarılarla dolu olan Trabzonspor'u tahtından etmeye yetmez" yorumları ağırlık kazanıyorsa da mahallenin ağır abisi bordo-mavililerin karizmayı çizdirmeye hiç niyetleri yokmuş gibi görünüyor. Bu durumun maçın tansiyonuna etki edeceğini bugünden hesaplamak, maçı analiz edebilmek için oldukça elzem. Üstelik MHK tarafından bu maça atanan Cüneyt Çakır'ın idare tarzını ve kart kullanımını dikkate alırsak, "Bu maç 22 kişi tamamlanmaz" iddiasında bile bulunabiliriz. Çoğu zaman açıkça ifade edilmese de aralarında "kara kedi" bulunan bu iki takımın şampiyonluk stresi altında ve ligin bitimine 5 maç kala girişecekleri mücadele her şeyden önce kırmızı kartı vaat ediyor. Maça dair ilk tespitimiz bu.

Sivasspor cephesinde Sedat, Diallo, Onur ve Musa Aydın'ın sakatlık problemleri var. Hafta arası Fenerbahçe ile oynayan kırmızı-beyazlıların kısıtlı kadrosu, Trabzonspor maçında bekleneni veremeyebilir. Bordo-mavili takım ise bu karşılaşmaya hem tam kadro hem de motivasyonu bölünmeden hazırlandı. Son haftalarda Sivasspor'un stres yüklü futbolundan bir tat alabildiğimizi söyleyemeyiz. Oysa bu sezon büyük maçlarda izlediğimiz Trabzonspor'u yenildiği zaman dahi beğenmiştik. Ligin ilk yarısında oynanan maç golsüz sona ermişti ancak bu kez tam tersi bir karşılaşma bekliyorum. Özellikle erken gelebilecek bir golden sonra karşılaşma bir anda "Liverpool-Arsenal" maçının dört dörtlük görüntüsüne bürünebilir. Takımların taktik kurguları her iki ceza sahasında çokça pozisyon izleyeceğimizin habercisi gibi. Ayrıca çabuk hücuma kalkabilen iki ekip, böylelikle rakip defansları eksik yakalama fırsatına da sahip olacaklar.

Taktik açıdan karşılaşmanın ve üç puanın anahtarı Ersun Yanal'ın ellerinde olacak. Tecrübeli teknik adam ya Alanzinho ve Yattara gibi süratli forvetlerinin yeteneklerine güvenerek Sivasspor'u en zayıf bölgesinden vuracak ya da ilk yarıda Beşiktaş, Fenerbahçe ve Sivasspor maçlarında izlediğimiz defansif tedbirleri uygulamaya koyacak. Ancak Yanal'ın seçimi ikinci şıktan yana olursa Trabzonspor'un bu kez mutlaka kalesinde gol göreceğini düşünüyorum. Sivasspor daha çok ikinci yarılarda ve özellikle 60. dakikalardan sonra gol bulan bir ekip ki, son bölümde oyunu çevirmek bordo-mavililer için mümkün olmayabilir.

Sonuç itibariyle bizleri futbola ve gole doyurmasını beklediğim bu önemli karşılaşmada ilk şansı Trabzonspor'a veriyorum. Bordo-mavililer kazanırlarsa şampiyonluk şanslarını katlayacaklarından bu maçı mutlak 3 puanla kapatmak isteyeceklerdir. Sivasspor bu sezon sahasındaki ilk yenilgisini alabilir.

Eskişehirspor - Beşiktaş

Tarih: 26.04.2009 Saat: 16.15

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 12°C

Lig lideriyle lig üçüncüsünün birbirleriyle oynadığı haftada Beşiktaş zorlu Eskişehir deplasmanında puan arayacak. Bu sezon sahasında büyük takımlara kök söktüren Eskişehirspor'da El Saka cezalı. Serkan, Bülent Kocabey, Koray ve Anderson'un hafif sakatlıkları bulunuyor. Siyah-beyazlı ekipte ise İbrahim Toraman geçen hafta gördüğü kırmızı kart sebebiyle takımındaki yerini alamayacak. Nobre'nin de forma giyemeyeceğini biliyoruz. Siyah-beyazlı defansın bilhassa İbrahim Toraman'ın yokluğunda ağır kaldığını ve arkasına çok kolay adam kaçırdığını söylemeye bile gerek yok. Bu anlamda Eskişehirspor'da Engin Baytar-Youla ikilisinin siyah-beyazlılar için ciddi bir tehdit oluşturması muhtemel. Göründüğü kadarıyla Beşiktaş'ın bu maçı gol yemeden bitirmesi hayli zor olacak. Eh bu durumda da kilit soru "Beşiktaş yediğinden fazlasını atabilecek mi?" oluyor. Bobo'nun formsuz görüntüsü siyah-beyazlılar adına ümit kırıcı olsa da Holosko, Ankaraspor maçında oldukça etkili oldu. Yusuf da sorumluluk aldığı zaman tabelayı kolaylıkla değiştirebiliyor. Ancak Mustafa Denizli geçen hafta olduğu gibi kadroda macera arayışlarına girerse Beşiktaş mutlak puan kaybeder. Her halükarda gollü bir maç olur.

Galatasaray - Ankaraspor

Tarih: 26.04.2009 Saat: 20.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı (Seyircisiz)

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 14°C

Galatasaray aldığı son 3 puanla şampiyonluk yolunda yeniden ümitlendi. Ankaraspor için ise Fenerbahçe galibiyeti bir uyanış oldu. Beşiktaş-Bursaspor maçındaki kötü görüntüsüne rağmen bu maça atanan hakem Deniz Çoban'a büyük iş düşecek. Seyircisiz oynanacak müsabakada zaman zaman tempo düşüklüğü yaşanabilir. Sarı-kırmızılı takım maç içinde Ankaraspor'un pas trafiğini kırmakta zorlanabilir ancak hücum hattının etkinliği yine onlar için kilit önemde olacak. Bu karşılaşmada düğümün ikinci 45 dakikada çözülmesini bekliyorum. Tek farklı Galatasaray galibiyeti benim için sürpriz olmaz.

Fenerbahçe - Ankaragücü

Tarih: 25.04.2009 Saat: 20.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 15°C

Kupada finale çıkan Fenerbahçe'nin bu saatten sonra lige kolaylıkla konsantre olmasını bekleyemeyiz. Öte yandan kümede kalma yolunda önemli adımlar atan Ankaragücü'nün bir deplasman galibiyeti alması tehlike bölgesinden uzaklaşabilmesi adına çok önemli. Her iki takımın da önemli eksikleri var ancak karşılaşmaya final gözüyle bakan Ankaragücü iğne ile de olsa sakatlarına bu maçta forma giydirecek. Normal şartlar altında Fenerbahçe'nin mutlak favori çıkması gereken bu maçta sürpriz yaşanması ihtimali yabana atılmamalı. Özellikle Güiza'nın gol bölgelerinde etkisiz kalışı Ankaragücü'nün puan alma ihtimalini artırıyor.

Hacettepe - İ.B. Belediyespor

Tarih: 25.04.2009 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 14°C

Ligde kalma umudu taşımayan Hacettepe kalan haftalarda iyi futbol izlettirmeye çalışacak. Geçen hafta stressiz çıktıkları Gaziantepspor maçında sürpriz bir sonuca imza atmışlardı. Belediyespor 28. haftada Galatasaray'a yenildi ve rakiplerinin kazanmasıyla ligin dibine iyice yaklaştı. Bu karşılaşma İ.B. Belediyespor için hayati öneme sahip. Deplasmanda kazanıp akabinde evlerindeki Gençlerbirliği maçını da alarak rahatlamak isteyeceklerdir. İlginç şekilde her iki takımın da 19 Mayıs Stadı zemininden olumsuz yönde etkilendiği göze çarpıyor. Bu nedenle karşılaşmadan az gol bekliyorum. Skor tahminim 1-0'lık Belediyespor galibiyeti.

Gençlerbirliği - Gaziantepspor

Tarih: 26.04.2009 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 12°C

Gaziantepspor hafta içinde sakatlık haberleriyle sarsıldı. Tabata'nın 4, Erkan'ın 3 hafta forma giyemeyecek olması büyük dezavantaj. Hafta içinde Jedinak, Djite ve Soner'den yoksun çalışan Gençlerbirliği'nde bilindiği gibi İlhan ve Bilal daha önce sezonu kapatmıştı. 32 puanlı Ankara temsilcisi bir an evvel düzlüğe çıkmak istiyor. Ligde rahat bir konumda bulunan Gaziantepspor'un motivasyon zorluklarıyla karşılaşması olası. Ayrıca konuk takımın 19 Mayıs Stadı'nda iyi sonuçlar alamadığını biliyoruz. Tüm bu saydığımız veriler Gençlerbirliği'ni karşılaşmanın favorisi haline getiriyor.

Kayserispor - Konyaspor

Tarih: 26.04.2009 Saat: 14.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 13°C

Kayserispor'da Cangele, Mehmet Eren, Saidou ve Toledo'nun sakatlığı sürüyor. Abdullah ve Aghahowa da kart cezalısı. Şiddetle puana ihtiyaç duyan Konyaspor'un gol yollarında çektiği sıkıntı hepimizin malumu. Üstelik Kayserispor sahasında çok zor gol yiyen bir ekip. Forvet hattında ciddi eksikleri olan sarı-kırmızılılar defansif futbola yönelerek Konyaspor'un işini bir kat daha zorlaştıracaklardır. Eğer maç içinde yıldızlaşan bir futbolcu olmazsa karşılaşmanın 0-0'lık beraberlikle sonuçlanması yüksek ihtimal gibi görünüyor. Deplasmandan alınan bir puan Konyaspor'u çok fazla üzmez.

Kocaelispor - Antalyaspor

Tarih: 26.04.2009 Saat: 14.00

Stat: İsmetpaşa Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 16°C

Bir yanda dikkat çekici çıkışıyla tehlike bölgesinden uzaklaşan Antalyaspor diğer yanda bu maçı son şans olarak gören Kocaelispor. Taner Gülleri'nin yokluğunu ciddi derecede hisseden yeşil-siyahlı takım tüm zorluklara rağmen güçlü bir direniş sergiliyor. Nedeyse her maç bir kırmızı kart gören Antalyaspor'da ise söz konusu eksiklere sakatlar da eklenince kadro epey daraldı. Ligin ikinci yarısında 19 puan toplayarak rahatlatan Antalyaspor'a nazaran 3 puana çok daha fazla ihtiyaç duyan Kocaelispor cephesinin taraftar desteğini de arkasına alarak bu maçtan galibiyetle ayrılmasını bekliyorum. 2-1'lik Kocaelispor galibiyeti beni şaşırtmaz.

Bursaspor - Denizlispor

Tarih: 26.04.2009 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 15°C

UEFA hedefini yakalamak için var gücüyle çalışan Bursaspor, Denizlispor maçını da kayıpsız geçmek istiyor. Denizlispor teknik direktörü Mesut Bakkal ise bu maç için stratejisini "Yenemiyorsan yenilme" olarak açıkladı. Seyircisinin desteğini de arkasına alarak baskılı bir oyun ortaya koyacak olan Bursaspor, Ertuğrul Sağlam'ın defansif kurgusundan da taviz vermeyecektir. Bu düşünce Denizlispor'un kontratak silahlarını susturabilir. Bir puana şimdiden razı olan Denizlispor geride iyi kapanabilirse karşılaşmadan bir beraberlik çıkarabilir. Mücadelede toplam gol sayısının 3'ün altında kalmasını bekliyorum.

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: Murat Ceylan (Gaziantepspor), Abdullah Durak (Kayserispor).

Kırmızı kart cezalıları: Sedat Ağçay (Antalyaspor), İbrahim Toraman (Beşiktaş), Abdel Zaher El Saka (Eskişehirspor), Julius Aghahowa (Kayserispor).

HAFTANIN MAÇI

Sivasspor - Trabzonspor

Tarih: 25.04.2009 Saat: 16.15

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 12°C

HAFTANIN HAKEMLERİ

25 Nisan 2009 Cumartesi

14.00 Hacettepe - İ.B. Belediyespor   Yunus YILDIRIM

16.15 Sivasspor - Trabzonspor    Cüneyt ÇAKIR

20.00 Fenerbahçe - Ankaragücü   Koray GENÇERLER

26 Nisan 2009 Pazar

14.00 Gençlerbirliği - Gaziantepspor   Suat ARSLANBOĞA

14.00 Kayserispor - Konyaspor    Özgür YANKAYA

14.00 Kocaelispor - Antalyaspor   Tolga ÖZKALFA

14.00 Bursaspor - Denizlispor    Bünyamin GEZER

16.15 Eskişehirspor - Beşiktaş    Selçuk DERELİ

20.00 Galatasaray - Ankaraspor    Deniz ÇOBAN

Tüm yazılarını göster