Amerikan ekonomisinin yükselişi

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serdar BAYER / Yatırım Finansman

Avrupa bölgesinde yaşanan daralmanın devam etmesine rağmen Amerika' dan gelen ekonomik verilerin beklentilerden iyi olması piyasalarda olumlu havayı destekliyor. Özellikle istihdam datasının iyi olması, işsizlik maaşı başvurularının düşük seviyelere inmesi gelecek perspektifte Amerikan ekonomisinin ön plana çıkacağına işaret ediyor. Ekonomik verilere ek olarak Amerikan Merkez Bankası' ndan çıkış planının oluşturulmuş olduğu yönünde gelen açıklamalar Amerikan Dolarının güçlenmesini destekliyor.
Geçtiğimiz süreçte İtalya' nın borçlanma ile ilgili sorunlarını bir nebze çözmüş olması ve Euro bölgesinden gelen olumlu haberler Euro/Dolar paritesini 1.2700 seviyesinden 1.3250 seviyesine taşımıştı. Son dönemde Amerikan ekonomisinde görülen toparlanma ve bunun sonucunda Doların güç kazanması bu süreci tersine çevirmiş durumda. 1.3100 seviyesinin altına gerileyen paritede yükselen trendin zarar görmüş olduğunu görüyoruz. Uzun süredir 1.3200 seviyesinde zorlanan paritenin yönünde meydana gelen değişim sonrasında ilerleyen süreçte düşüşün devam etmesini bekleyebiliriz. Aşağı yönlü baskının ortadan kalkması için ilk etapta tekrar 1.3100 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç var. 1.2900-1.2930 seviyeleri geri çekilmenin en yakın hedefleri konumunda. Bu bandın altında düşüş hareketi hızlanabilir.
FED' in üyelerinden gelen açıklamaların varlık alımlarının sonuna gelindiği ve parasal genişlemenin artık terk edileceği yönünde olması kıymetli madenler üzerinde satış baskısının devam etmesine neden oluyor. Sert düşüş sonrasında 1323-1358 USD bandında dengelenen Altın Ons fiyatı geçtiğimiz süreçte 1487 USD direncine kadar yükselişini sürdürdü. Günlük periyotta düşen trend içinde olan ve sınır seviyesi 1487 USD direncinde zorlanan Ons fiyatının tekrar gerilemeye başladığı görülüyor. Güvenli liman özelliğini kaybeden Altın' da gelecek dönemde aşağı yönlü baskının devam etmesi beklenebilir. 1423 USD desteğinin altında yaşanacak düşüş hareketi sonrasında tekrar 1323-1358 USD bandı hedef olarak ön plana çıkabilir.
Çin' de parasal genişleme ihtimalinin azalması, ekonomide yaşanan yavaşlama ve petrol işleme verilerinde görülen düşüşe ek olarak Amerika' da varlık alımlarının sınırlı kalacağı beklentisi ve Euro bölgesinde oluşan yavaşlamanın devam edeceği beklentisi petrol fiyatları üzerinde baskının artmasına neden oluyor. Son 80 yılın zirvelerinde bulunan stoklar ve yüksek arza karşılık talebin düşük kalması bu baskıyı destekliyor. Bu kadar olumsuz bilgiye karşılık Suriye' nin kimyasal silah kullanması, İran' ın zenginleştirme çalışmalarına devam etmesi, İsrail ve Amerika' nın bu konularda hassas davranması ve İsrail' in Suriye' ye uyarı niteliğinde saldırı düzenlemesi, bu sürece Rusya' nın ve Türkiye' nin de dahil olması bölgede ki tansiyonu yükseltiyor. Risklerin artması petrol fiyatlarını destekliyor ve geri çekilmeleri sınırlandırıyor. Bu süreçte ekonomik verilere ek olarak FED toplantı tutanaklarının ve Ortadoğu bölgesinden gelecek haberlerin yatırımcılar tarafından yakından takip edilmesi gerekiyor.

Tüm yazılarını göster