Amerikalıların pirinç formülü bulgurda denenmeli

Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Eskiden fakir sofralarında yer alan bulgur artık zengin mönülerinin vazgeçilmezleri arasında. Bulgur özellikle son yıllarda sağlığa faydasının ön plana çıkmasıyla hak ettiği değeri aldı. Dünyada bulgurun anavatanı Türkiye. Türkiye’de ise söz sahibi kent Gaziantep. 

Geçtiğimiz günlerde muhabir arkadaşım Gülistan Tor ile Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı İbrahim Sarı’yı ziyaret ettik. Başkan’dan sektöre dair değerlendirmeler aldık. Öncelikle Başkan, bulgurun hak değeri görmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Sektörün en büyük sorunu olan KDV sorununun çözülmesiyle de sektör firmalarının rahat nefes aldığını ifade eden Başkan’ın anlattıklarını çok iyi hatırlıyorum çünkü bizde gazetemizde yıllarca bu sorunu yazdık. Şimdi bu sorunu pirinççiler yaşıyor. Darısı onları başına diyerek devam edeyim. 

Bulgur pazarının yüzde 35’ini Gaziantep elinde tutuyor. Geriye kalan pazar Mersin, Şanlıurfa, Batman, Konya ve Karaman’a dağılmış durumda. Gaziantep’te 40’a yakın bulgur tesisi bulunuyor. Eskiden bu rakam 100’leri geçermiş. Zamanla firmaların çoğu firma kapanmış ancak mevcut firmalar ölçeğini büyüterek yola devam etmiş. 

Sektörde kapasite yüksekliğine dikkat çeken Başkan İbrahim Sarı, bu yüksek kapasiteyi eritmenin tek yolunun ihracatla mümkün olacağını bildirdi. Biraz kapasite rakamlarıyla ilgili bilgi vermesini istediğimiz Başkan, yıllık 2.5 milyon tonluk üretim kapasitenin ancak yarısını değerlendirebildiklerini söyledi. Başkan, bu rakamında son üç yılın ortalamasına bakıldığında yıllık 160 bin tonluk kısmının ihracata gittiğini bildirdi. Üretimim çoğu iç piyasada tüketiliyor, Türkiye’de yıllık kişi başı bulgur tüketimi 12 kilogram civarında. 

‘Ne yapılabilir peki?’ dediğimiz Başkan Sarı, şimdiye kadar yurt dışında fuarlara katıldıklarını ancak yeterli ilgiyi görmediklerini ifade ederek Amerika’nın pirinçte Türkiye pazarı için uyguladığını Türkiye’nin de yurt dışında uygulayabileceğini bildirdi. Yani daha çok tüketiciye ulaşacak reklamlara ağırlık vermek aynı zamanda gerekirse maliyetinin de altında ürünü piyasa sunarak alışkanlığı sağlamak. Bu güzel önerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. 
Lezzetli ve sağlıklı bulgurun sofralarda eksik olmaması dileğiyle.

Tüm yazılarını göster