Altının spekülatörler için önemi başka, halkımız için başka

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
Altın fiyatı halkımız için çok önemli. Halkımız altın fiyatını  Cumhuriyet altınının tam ve çeyrek fiyatından izler.
 
Son zamanlarda gram fiyatından da izler oldu. Altınının gramının fiyatı 106 TL'ye kadar tırmanınca, çok kişi bu tırmanışın devam edeceği beklentisi ile altın satın aldı.
 
Derken altın fiyatı gerilemeye başladı. Dün gramı 91 TL dolayında idi.
 
Halkımız bu fiyat hareketi karşısında ne yapacağını bilemiyor. Yüksek fiyattan satın alanlar  daha da düşer endişesi ile satmayı düşünüyor. Altın satın alacaklar daha da ucuzlar diyerek bekleyişte.
 
Krizden sonra altına talep spekülatörlerden geldi. Dolar ve euronun ne olacağını bilemeyenler, faizlerin düşmesi karşısında  yeni yatırım alanı arayanlar altına yöneldi. Altın fiyatları tırmanışa geçti.
 
Dünya piyasalarını izleyenlere göre şimdilerde ise yatırımcıların zayıflayan euro karşısında kayıplarını azaltmak için altın satması,  fiyatını düşürüyor.
 
Altının dünya piyasalarındaki ons  fiyatının 1.600 dolara kadar gerileyebileceği söyleniyor. Bu çizginin altına düşmesini bekleyenler de var.
 
Altın fyatındaki düşmenin sadece Çin'den gelecek talep ile frenlenebileceği belirtiliyor.
Çin'de piyasalar yeni yıl tatili nedeniyle bütün haftayı işlemlere kapalı olarak geçirmişti.
 
Geçtiğimiz hafta yüzde 3 değer kaybeden altın fiyatları Asya piyasalarının hareketlenmesiyle toparlandı.
 
Her şeye rağmen küresel piyasaların  düzelmesinin, altının çekiciliğini azalttığı anlaşılıyor. Görünen o ki, Batılı ülkelerde yatırımcılar altına  eskisi kadar önem vermiyor.
 
Bizde ne olur? Altında dünya fiyatlarına bağlıyız. Fakat dünya fiyatlarına ek olarak Türkiye'de dolar fiyatındaki değişim de altın fiyatını ucuzlatıyor, pahalılandırıyor.
 
Merkez Bankası döviz fiyatını belli koridorda sınırlandırdığına göre, Türkiye'deki altın fiyatları önümüzdeki günlerde genelde dış fiyatlardaki değişime göre oluşacak.
 
Bizde altına spekülatif yatırım az olduğuna göre, altın fiyatlarındaki değişimi   genelde halkımız izleyecek. Önemli olan da şu: Bizde altın fiyatı inince  kimler, çıkınca kimler seviniyor veya üzülüyor? Belli değil.
 
Tüm yazılarını göster