Altın’ın ne olacağını merak etmeyen yok

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

ABD Senatosu’nda sunum yapan ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke’ye sunumdan sonra sorular yöneltilmiş. Altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendirmesi istenince, Bernanke, değerli metalden anlamadığını söylemiş.

Bernanke, "Altın fiyatlarından gerçekte kimse bir şey anlamıyor" dedikden sonra kendisinin de farklı bir durumda olmadığını eklemiş.

Bernanke, altın ile ilgili olarak "alışılmışın dışında bir yatırım aracı" yorumunu yapmış ve insanların değerli metali hem felaket sigortası, hem de enflasyona karşı önlem olarak tuttuklarını belirtmiş.

Bernanke, enflasyona karşı altın yatırımı yapılmasını ise şaşkınlıkla karşıladığını, altındaki hareketlerin enflasyonun seyrini hiçbir zaman etkilemediğini anlatmış.

Bernanke "Sabah kalktığınızda altın fiyatlarını kontrol ediyor musunuz?"sorusu üzerine, değerli metallerin fiyatlarını mecburen takip ettiğini söylemiş.

Bilindiği gibi dünya piyasalarında altının onsu 2013’ün başından bu yana yüzde 23,8 değer kaybı yaşadı. Ancak son iki haftadır değerli metalde yukarı yönlü bir hareket izleniyor.

Görülüyor ki, ABD senatosundaki soruşturmaya katılan kongre üyeleri bile altın fiyatındaki gelişmelere ilgi duyuyor.

Bernanke altını "felaket sigortası-enflasyona karşı önlem ve alışılmışın dışında bir yatırım aracı" olarak tanımlıyor ama, biz Türkler için alışılmışın ötesinde klasik bir yatırım aracı, hem de vazgeçemediğimiz bir yatırım aracı. Özellikle fiyat oynamalarının arttığı son yıllarda halkımız gün boyu altın fiyatı ile dolar fiyatını izler hale geldi.

Bankalar bir yanda halkın yastık altındaki altınlarını toplar, halkı altına yatırım yapmaktan caydırmaya çalışırken, öte yanda kendileri altın tutmaya, Merkez Bankası’nda zorunlu karşılıklardaki altın varlıklarını artırmaya başladı.

Sonuç olarak altın ithalatı hızlı bir şekilde tırmanışa geçti. Döviz girişlerinin yavaşladığı, ihracattaki artışın durduğu dönemde altın talebindeki canlılık, cari açık sorunu büyütecek etki yapıyor.

Ancak gerçekçi olalım; 2013 yılı yazında altın talebi canlılığını koruyacak.Bu nedenle altın ithalatındaki artış önünüzdeki günlerde de devam edecek.

Tüm yazılarını göster